Χρυσές λίρες και κρυμμένοι θησαυροί: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας γίνονται οι περισσότερες αναζητήσεις

Επιμέλεια: Newsroom
Χρυσές λίρες και κρυμμένοι θησαυροί: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας γίνονται οι περισσότερες αναζητήσεις
Η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε… ζώνες. Νομίσματα, κοσμήματα και αντικείμενα αξίας αναζητούν οι χρυσοθήρες στην Πέλλα, στις Σέρρες και γύρω από τη Θεσσαλονίκη.

Μυστικοί κώδικες σε χάρτες (αληθινούς ή ψεύτικους), σημάδια σε δέντρα και βράχους, θρύλοι για θαμμένους θησαυρούς από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, της Κατοχής και του Εμφυλίου, μύθοι κι ένα τρελό παιχνίδι κυνήγι θησαυρού.

«Στην Ελλάδα υπερβαίνουν τα τρία εκατομμύρια οι λάτρεις της ανίχνευσης θησαυρών», δήλωσε πρόσφατα στην ΕΡΤ ο Γιώργος Πολατίδης επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην πώληση ανιχνευτών μετάλλων στην Παναγίτσα Έδεσσας. Η περιοχή θεωρείται η “Μέκκα των χρυσοθήρων” και έχει φιλοξενήσει και το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Χρυσοθήρων.

Ότι κι αν αληθεύει από όλα αυτά, το μόνο σίγουρο είναι πως μερικοί Έλληνες δεν διστάζουν. Παίρνουν τον ανιχνευτή μετάλλων τους και ξεχύνονται σε βουνά, ποτάμια, λίμνες για να εντοπίσουν τους χαμένους θησαυρούς. Ποιοι, όμως, είναι όλοι αυτοί οι θησαυροί και που βρίσκονται;

 

Αρχικά, στο νότιο Έβρο οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού αποκάλυψαν πολλά σημεία ενδιαφέροντος για αυτούς που ψάχνουν θησαυρούς. Έτσι άρχισαν να ερευνώνται σημεία που ήταν κρυμμένα από τη φύση μέχρι σήμερα, με τους χρυσοθήρες να πιστεύουν ότι εκεί βρίσκονται καλά κρυμμένοι θησαυροί. Αξίζει να αναφερθεί ότι και η Ροδόπη θεωρείται το απόλυτο hot spot των wanna be Ιντιάνα Τζόουνς που σπεύδουν στην περιοχή αναζητώντας με τα κατάλληλα μηχανήματα χρυσαφικά και λίρες.

Ο θησαυρός του Αλή Πασά στα Ιωάννινα

Ο θρύλος για τον χαμένο θησαυρό του Αλή Πασά, παραμένει ακόμα και σήμερα ελκυστικός για επίδοξους χρυσοθήρες. Σύμφωνα με μία πτυχή, τρία φορτωμένα μουλάρια με θησαυρούς αποπροσανατολίστηκαν και χάθηκαν στα χωριά γύρω από την πόλη των Ιωαννίνων. Ο θρύλος αυτός για τον χαμένο θησαυρό του Αλή Πασά οδήγησε μία γυναίκα σε μία δικαστική περιπέτεια που κράτησε 7 χρόνια, καθώς επίδοξοι χρυσοθήρες κατήγγειλαν την γυναίκα για σωρεία παραβάσεων των οικοδομικών διατάξεων ζητώντας να κριθεί το σπίτι της κατεδαφιστέο, καθώς πίστευαν ότι στο σημείο που ήταν το σπίτι της ήταν κρυμμένος ο θησαυρός του Αλή Πασά.

Ο θησαυρός του Κιαμίλ Μπέη στο Λουτράκι

Ακόμη και στις μέρες μας εξακολουθούν κάποιοι να αναζητούν μάταια την τεράστια περιουσία του Κιαμήλ μπέη, του τελευταίου Τούρκου διοικητή της Κορίνθου. Χρυσά γρόσια, πουγκιά γεμάτα με λίρες, βενετσιάνικοι λίθοι και κούτες με σμαράγδια αναζητούνται εδώ και 200 χρόνια από γενιές και γενιές Ελλήνων.

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν ένα σωρό θρύλοι γύρω από τους αμέτρητους θησαυρούς του Κιαμήλ Μπέη, σύμφωνα με τους οποίους ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του τελευταίου Τούρκου διοικητή είναι ακόμα κρυμμένο σε διάφορες τοποθεσίες της Κορινθίας. Έτσι δεν είναι λίγοι οι σύγχρονοι χρυσοθήρες που ψάχνουν να τους ανακαλύψουν..

Τα λάφυρα του λήσταρχου Παπακυριτσόπουλου στη Φθιώτιδα

Στην περιοχή της Φθιώτιδας, που δρούσε ο περίφημος λήσταρχος Παπακυριτσόπουλος, λέγεται ότι όσα κλοπιμαία συγκέντρωνε τα έθαβε στην δασώδη περιοχή της Οίτης. Ο θρύλος λέει ότι ο λήσταρχος δεν είχε προλάβει να ξεθάψει το θησαυρό πριν πεθάνει από τα πυρά των αστυνομικών αρχών της εποχής. Και κάπως έτσι, οι σημερινοί «Ιντιάνα Τζόουνς» ψάχνουν και ψάχνουν και ξαναψάχνουν, αλλά μάταια...

Ο θησαυρός του Πύρρου στην Ήπειρο

Στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στα ορεινά της Πρέβεζας, αναζητούν μέχρι και σήμερα τον θησαυρό του Πύρρου, ο οποίος έδωσε εντολή να θαφτούν εκεί τα πλούτη του. Ο Πύρρος ήταν βασιλιάς των Μολοσσών και ο θρύλος λέει πως όταν πολεμούσε στην Ιταλία και κατάλαβε ότι ίσως δεν ζήσει έδωσε εντολή να θαφτούν οι θησαυροί του στα βουνά της Πρέβεζας. Κανένας όμως δεν έχει εντοπίσει τον πολύτιμο θησαυρό.

Οι λίρες των Βρετανών στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία

Στα καφενεία των χωριών της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας κυκλοφορούν ακόμα οι θρύλοι για θησαυρούς και χρυσές λίρες από την Κατοχή. Αρκετοί ψάχνουν ακόμα για να εντοπίσουν τα σεντούκια με τις χρυσές λίρες παλαιάς κοπής που έκρυψαν οι αντάρτες. Πρόκειται για τις χρυσές λίρες που πετούσαν οι Βρετανοί στους αγωνιστές για να ενισχύσουν την Ελλληνική Αντίσταση. Πολλά όμως από τα σακιά δεν έβρισκαν τον στόχο και χάνονται με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι χρυσοθήρες να τα αναζητούν κατά καιρούς.