To πρώτο εγκεφαλογράφημα νεκρού ασθενή δείχνει ποιες θα μπορούσαν να είναι οι τελευταίες μας σκέψεις

Newsroom
To πρώτο εγκεφαλογράφημα νεκρού ασθενή δείχνει ποιες θα μπορούσαν να είναι οι τελευταίες μας σκέψεις
Οι γιατροί χρησιμοποίησαν έναν ασθενή που είχε υποστεί καρδιακή προσβολή για να μάθουν περισσότερα για το τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε

Όσο κι αν κάνουμε εικασίες και θεωρίες, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία σίγουρη απάντηση για το τι σκέφτεται η αισθάνεται ένα άτομο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Είναι ένα από εκείνα τα λίγα πράγματα που πρέπει να βιώσουμε μόνοι μας για να μάθουμε τι πραγματικά ισχύει. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο θέμα δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Μπορούμε να βασιστούμε για αρχή σε αυτά που μπορεί να μας πει η επιστήμη.

Για να διαμορφώσουν μια καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε, ερευνητές στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) σε έναν 87χρονο άνδρα την ώρα που πέθανε.

Ο ηλικιωμένος άνδρας έπασχε από επιληψία και χρησιμοποιώντας το τεστ ΗΕΓ οι ερευνητές μπόρεσαν να καταγράψουν τα εγκεφαλικά κύματα του ασθενούς 15 λεπτά μετά τον θάνατό του.

 

Μετά την ανάλυση των ευρημάτων, ο Δρ Ajmal Zemmar, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε πώς αυτά τα στοιχεία μπορούν να ρίξουν «φως» στις τελευταίες μας σκέψεις Εξετάζοντας τα εγκεφαλικά κύματα, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση των «ταλαντώσεων γάμμα».

Αυτές οι ταλαντώσεις ελέγχουν τη σύνδεση μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, καθιστώντας τες ζωτικής σημασίας για την αντίληψη, την κίνηση, τη μνήμη και το συναίσθημα.

Αυτό, λοιπόν, που αποκάλυψε η μελέτη ήταν ότι ο ασθενής μπορεί να είχε δει τη ζωή του «να περνάει μπροστά από τα μάτια του».

Ο Zemmar εξήγησε: «Μέσω της δημιουργίας ταλαντώσεων που εμπλέκονται στην ανάκληση της μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να παίζει μια τελευταία ανάκληση σημαντικών γεγονότων της ζωής μας λίγο πριν πεθάνουμε, παρόμοια με αυτά που αναφέρονται σε εμπειρίες κοντά στο θάνατο.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μελέτες, η ομάδα κατέστησε σαφές ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα προκειμένου να παρασχεθούν πιο πειστικοί ισχυρισμοί.