Τιτανοβόας: Το κολοσσιαίο φίδι που έσπερνε τρόμο στο διάβα του (vid)
Στα χρονικά της φυσικής ιστορίας, λίγα πλάσματα εμπνέουν το δέος και τη γοητεία που προκαλεί ο Τιτανοβόας. Ανακαλύφθηκε το 2009 στην πλούσια σε άνθρακα περιοχή Cerrejon της Κολομβίας και αυτό το κολοσσιαίο φίδι έχει εξάψει τη φαντασία επιστημόνων και απλών ανθρώπων, προσφέροντας μια ματιά σε έναν προϊστορικό κόσμο που έσφυζε από τερατώδη ερπετά.
Με το εντυπωσιακό μήκος των 14 μέτρων, ο Τιτανοβόας επισκίαζε ακόμη και τα μεγαλύτερα θηρία, όπως το ανακόντα. Το τρομερό του μέγεθος, σε συνδυασμό με το στιβαρό του σώμα, το καθιστούσε ένα πραγματικό κορυφαίο αρπακτικό της εποχής του, που κυριαρχούσε στις πλούσιες ζούγκλες που κάποτε κάλυπταν το τοπίο.
Η ιστορία της ανακάλυψης του Τιτανοβόας είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο και το ίδιο το πλάσμα. Ο Κολομβιανός γεωλόγος Χένρι Γκαρσία έπεσε πάνω στις πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξή του, φέρνοντας στο φως απολιθωμένα λείψανα που παρέπεμπαν σε ένα πλάσμα πρωτοφανών διαστάσεων. Μεταγενέστερες αποστολές με επικεφαλής έναν συνασπισμό ανθρακωρύχων, επιστημόνων και παλαιοντολόγων αποκάλυψαν έναν θησαυρό απολιθωμάτων, ζωγραφίζοντας μια ζωντανή εικόνα μιας περασμένης εποχής όπου γίγαντες περιπλανιόντουσαν στη Γη.
Φωλιασμένο μέσα στην άγονη έκταση της βόρειας Κολομβίας, αυτό το απομακρυσμένο μέρος διαψεύδει τη σημασία του ως ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα απολιθωμάτων στον κόσμο. Εδώ, ανάμεσα στο έρημο έδαφος και την αδιάκοπη βιομηχανική δραστηριότητα, βρίσκονται τα απομεινάρια ενός χαμένου κόσμου που περιμένει να ανακαλυφθεί.
Στην καρδιά του προϊστορικού μωσαϊκού της περιοχής βρίσκεται ο Τιτανοβόας, ένας κολοσσός ανάμεσα σε φίδια. Με το ογκώδες σώμα του και την ακόρεστη όρεξή του, κυβερνούσε ατιμώρητα τις ζούγκλες, κυνηγώντας οτιδήποτε αρκετά ανόητο διέσχιζε το δρόμο του. Το απόλυτο μέγεθος και η δύναμή του το έκαναν μια υπολογίσιμη δύναμη, μια απόδειξη της δύναμης της φυσικής επιλογής.
Αλλά τι οδήγησε τελικά στον αφανισμό αυτού του θηρίου; Η απάντηση βρίσκεται καλυμμένη από μυστήριο, θαμμένη κάτω από στρώματα ιζημάτων και χρόνου. Κάποιοι εικάζουν ότι οι αλλαγές στο κλίμα και το περιβάλλον έπαιξαν ρόλο, αναγκάζοντας τον Τιτανοβόα να προσαρμοστεί ή να χαθεί. Άλλοι υποθέτουν ότι ο ανταγωνισμός από αντίπαλα αρπακτικά μπορεί να ήταν η καταστροφή του, οδηγώντας το στην εξαφάνιση σε έναν κόσμο που εξελισσόταν ραγδαία.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Η Gen Z είδε τη βιογραφία του Μπομπ Ντίλαν, αλλά ταυτίστηκε με την Τζόαν Μπαέζ και την τοξική σχέση που είχαν οι δυο τους
- Γνωστός συνταγματολόγος απάντησε σε όσα είχε δηλώσει ο Τασούλας για τον Μπελογιάννη (vid)
- Γυναίκες "ανακούφισης" - Η συγκλονιστική ιστορία των κοριτσιών της Νότιας Κορέας που εξαναγκάστηκαν σε πορνεία από Ιάπωνες στρατιώτες