Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μεσαιωνικό τάφο στη Λιθουανία: Ο αμύθητος θησαυρός που έχει ενθουσιάσει τους ειδικούς
Κάτω από το καταπράσινο γρασίδι και τα ηλιόλουστα μονοπάτια του περιφερειακού πάρκου Verkių στη Λιθουανία κρύβονται μυστικά μιας άλλης εποχής. Αυτά τα μυστικά, που ήταν για καιρό θαμμένα και ξεχασμένα, ήρθαν πρόσφατα στο φως, αποκαλύπτοντας έναν θησαυρό.
Αρχαιολόγοι από το Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας διεξήγαγαν ανασκαφές αυτή την άνοιξη στο πάρκο, που βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας Βίλνιους. Στις 15 Μαΐου, το μουσείο ανακοίνωσε τα εξαιρετικά ευρήματα από την ανασκαφή τους. Ενώ το περιφερειακό πάρκο Verkių είναι γνωστό για το πλούσιο πράσινο, τα δάση και το ιστορικό αρχοντικό του, φιλοξενεί επίσης απομεινάρια ενός μεσαιωνικού παρελθόντος.
Το 2008, οι ανασκαφές στο πάρκο αποκάλυψαν δώδεκα τάφους και διάφορα αντικείμενα από τη μεσαιωνική περίοδο. Ωστόσο, η πλήρης έκταση του μεσαιωνικού νεκροταφείου παρέμενε ένα μυστήριο. Οι αρχαιολόγοι ήταν αποφασισμένοι να φέρουν στο φως περισσότερα από αυτά τα ιστορικά απομεινάρια και να λύσουν τα εκκρεμή ερωτήματα σχετικά με την περιοχή.
Η επιμονή τους απέδωσε καρπούς. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών, ανακάλυψαν δύο ακόμη ταφές που χρονολογούνται από τον 13ο και 14ο αιώνα. Μεταξύ αυτών, ένας τάφος ξεχώρισε, η τελευταία κατοικία μιας μεσήλικης γυναίκας.
Η ακτινολογική εξέταση του τάφου της γυναίκας αποκάλυψε εντυπωσιακά κοσμήματα 600 ετών που κοσμούσαν τα λείψανά της. Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα ήταν ένα στέμμα από τυλιγμένο ορείχαλκο, που ακουμπούσε στο κεφάλι της. Ο λαιμός της ήταν στολισμένος με ένα περιδέραιο που αποτελούνταν από κοχύλια, χάντρες και μεταλλικά αντικείμενα. Τα χέρια της ήταν διακοσμημένα με ένα βραχιόλι και δαχτυλίδια.
Τα ευρήματα αυτά όχι μόνο παρέχουν μια ματιά στην πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της μεσαιωνικής Λιθουανίας, αλλά αναδεικνύουν επίσης τη σημασία του Περιφερειακού Πάρκου Verkių ως τόπου αρχαιολογικής σημασίας. Τα ευρήματα αναμένεται να ρίξουν φως στις ταφικές πρακτικές και στην κοινωνική θέση των ατόμων εκείνης της εποχής.