Γυναίκα που διαγνώστηκε με καρκίνο στα 22 αποκαλύπτει το σιωπηλό σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε

Επιμέλεια: Newsroom
Γυναίκα που διαγνώστηκε με καρκίνο στα 22 αποκαλύπτει το σιωπηλό σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μελάνωμα παρουσιάζεται ως νέα ελιά ή ως αλλαγή σε υπάρχουσα ελιά, αλλά η περίπτωση της Mariena ήταν διαφορετική.

Η οδυνηρή μάχη μιας νεαρής γυναίκας με καρκίνο έριξε φως σε ένα σπάνιο και ασυνήθιστο σύμπτωμα του μελανώματος, μιας μορφής καρκίνου του δέρματος που συχνά περνά απαρατήρητη. Η Mariena Browning, από το Ποκατέλο του Αϊντάχο, διαγνώστηκε με μελάνωμα στην ηλικία των 22 ετών, παρά το γεγονός ότι δεν παρουσίαζε τα τυπικά προειδοποιητικά σημάδια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μελάνωμα παρουσιάζεται ως νέα ελιά ή ως αλλαγή σε υπάρχουσα ελιά, αλλά η περίπτωση της Mariena ήταν διαφορετική. Δεν είχε καμία αξιοσημείωτη δερματική αλλαγή, γεγονός σπάνιο στις περιπτώσεις μελανώματος. Αυτή η έλλειψη τυπικών συμπτωμάτων καθυστέρησε τη διάγνωσή της, καθιστώντας το ταξίδι της ακόμη πιο δύσκολο.

Στους παράγοντες κινδύνου μελανώματος περιλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό και οι επιλογές του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η μη χρήση αντηλιακού και η συχνή χρήση σολάριουμ. Ωστόσο, η Mariena δεν ταίριαζε στο προφίλ υψηλού κινδύνου, καθιστώντας τη διάγνωσή της ακόμη πιο εκπληκτική. Το σημείο καμπής ήρθε όταν ανακάλυψε ένα εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα της, το οποίο οι επαγγελματίες ιατροί αναγνώρισαν αργότερα ως κακοήθη.

Αρχικά διαγνώστηκε με καρκίνο σταδίου 3, γεγονός που υποδήλωνε ότι το μελάνωμα είχε αρχίσει να εξαπλώνεται, η κατάσταση της Mariena προχώρησε γρήγορα σε στάδιο 4. Ο καρκίνος σταδίου 4 είναι σοβαρός, με ποσοστό θνησιμότητας 80% εντός πέντε ετών. Η καθυστερημένη διάγνωσή της σήμαινε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε αυστηρές και συχνά επώδυνες θεραπείες.

Η Mariena μοιράστηκε την εμπειρία της για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και την πιθανότητα εμφάνισης άτυπων συμπτωμάτων. «Τώρα που ξέρω πόσο μίζερο και έντονο μπορεί να είναι το μελάνωμα και η θεραπεία του, είμαι μεγάλη υπέρμαχος της ασφάλειας στον ήλιο, της χρήσης αντηλιακού και του ετήσιου ελέγχου του δέρματος από δερματολόγο, παρόλο που το δικό μου δεν εμφανίστηκε με τον πιο παραδοσιακό τρόπο», δήλωσε στο περιοδικό Self.

Το ταξίδι της θεραπείας της ήταν επίπονο, περιλαμβάνοντας σοβαρές παρενέργειες, όπως ηπατικά προβλήματα που προκαλούσαν ίκτερο, και μια θεραπευτική αγωγή με στεροειδή που προκαλούσε έντονες συναισθηματικές και σωματικές αντιδράσεις. Υπέμεινε επίσης μια κλειστοφοβική πορεία ακτινοθεραπείας μετά την εξάπλωση του καρκίνου στον εγκέφαλό της.

Παρά τη ζοφερή πρόγνωση, η Mariena αψήφησε τις πιθανότητες. Έξι χρόνια μετά την αρχική της διάγνωση, έχει κάνει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη και σταμάτησε εντελώς τη θεραπεία το 2021. Αγκαλιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο της ζωής της, έχει γίνει μητέρα και είναι παθιασμένη με τη διάδοση της ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα.