Η Λίνα Φούντογλου στο Gazzetta: «Πιστεύω πως μπορούν να μπουν οι βάσεις για να γίνει ο Πειραιάς λιμάνι της 7ης Τέχνης» (vid)

Η Λίνα Φούντογλου στο Gazzetta: «Πιστεύω πως μπορούν να μπουν οι βάσεις για να γίνει ο Πειραιάς λιμάνι της 7ης Τέχνης» (vid)
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του «Piraeus Port Film Festival» μας μιλά γι’ αυτή την αξιόλογη πολιτιστική προσπάθεια.

Κάθε λιμάνι και μια μεγάλη οθόνη. Και εκεί να σκάνε οι καημοί, οι αναστεναγμοί, τα χαμόγελα και οι αναμνήσεις που ξαναγυρίζουν. Το διάστημα 6-9 Ιουνίου πραγματοποιείται το Piraeus Port Film Festival, στον κινηματογράφο «Ζέα», και τα μάτια των θεατών-επισκεπτών θα πλημμυρίσουν με εικόνες, με γνώση, με αληθινή ψυχαγωγία. Θεματική του Φεστιβάλ το τρίπτυχο: Θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνι. Η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης, η Λίνα Φούντογλου, μίλησε στο Gazzetta γι’ αυτή τη σημαντική πολιτιστική προσπάθεια. Την ευχαριστούμε.

Τι πιστεύεις ότι θα δώσει το Φεστιβάλ στον Πειραιά;
Την τελευταία δεκαετία και περισσότερο, ο Πειραιάς έχει μπει δυναμικά στον πολιτιστικό χάρτη της Αττικής και της χώρας συνολικά. Με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τις Ημέρες Θάλασσας και άλλες αξιόλογες δράσεις και φεστιβάλ, συμβάλλει ενεργά στον πολιτισμό, την καλλιτεχνική έκφραση, την επιμόρφωση των πολιτών και τη διαμόρφωση σύγχρονης κουλτούρας. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε φεστιβάλ κινηματογράφου στην πόλη του Πειραιά, δηλαδή μία επίσημη γιορτή ειδικά για τον κινηματογράφο, για τους κινηματογραφιστές και για τους κινηματογραφόφιλους. Με το PIRAEUS PORT FILM FESTIVAL ξεκινάμε σιγά σιγά και ταυτόχρονα δυναμικά αυτήν τη «γιορτή του σινεμά» για να κάνουμε αυτό το φιλόξενο λιμάνι ένα συμβολικό λιμάνι και για την 7η τέχνη.

Μέσα από το Φεστιβάλ, μπορούν να μπουν οι βάσεις για να γίνει ο Πειραιάς λιμάνι της 7ης Τέχνης;
Ο Πειραιάς είναι το πιο μεγάλο λιμάνι της χώρας μας και το πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης διαθέτουν φεστιβάλ αφιερωμένα στον κινηματογράφο. Τα λιμάνια είναι περάσματα και σημεία συνάντησης πολλών ανθρώπων απ’ όλες τις χώρες και ο κινηματογράφος μία μορφή τέχνης που μας ενώνει διεθνώς. Πιστεύω πως μπορούν να μπουν οι βάσεις για να γίνει ο Πειραιάς λιμάνι της 7ης Τέχνης και να μπορούν να συναντιούνται εκεί άνθρωποι που αγαπούν το σινεμά και να συνδιαλέγονται με δημιουργούς και κινηματογραφιστές. Με προβολές αξιόλογων ταινιών, Ελλήνων και ξένων δημιουργών και παραγωγών από όλες τις χώρες, τρεις ταινίες με αγγλικούς υπότιτλους, προβολές μικρού μήκους, επιμορφωτικά προγράμματα, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα αφιερωμένα σε μαθητές σχολείων, συμπληρώνουμε το πρόγραμμα της πρώτης διοργάνωσης και βάζουμε τις βάσεις για ένα ακόμη μεγαλύτερο φεστιβάλ και αισίως διεθνές για τον επόμενο χρόνο.

Πιστεύεις ότι θα ενισχύσει το κινηματογραφικό στίγμα της πόλης;
Το λιμάνι που άλλοτε -αλλά και σήμερα ακόμη- αποτέλεσε πηγή έμπνευσης κινηματογραφιστών και τόπο γυρισμάτων ταινιών, διαθέτει δύο σπουδαίες κινηματογραφικές αίθουσες, ωστόσο μόνο δύο. Όμως γίνονται συνεχώς πράγματα γύρω από τον κινηματογράφο και θεωρώ σωστό να αναφέρω κάποια από αυτά που γνωρίζω όπως το “Midnight Express” του Άκη Καπράνου και προβολές από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Παρ’ όλα αυτά, το PIRAEUS PORT FILM FESTIVAL, που είναι ένα ολοκληρωμένο φεστιβάλ και με σκοπό να καθιερωθεί ετησίως, θεωρώ πως θα ενισχύσει σημαντικά το κινηματογραφικό στίγμα της πόλης.

Φούντογλου

«Για φέτος είμαστε ευχαριστημένοι, όμως θέτουμε πιο υψηλά τον πήχη για του χρόνου και σίγουρα έχουμε πολλή δουλειά»

Πώς διαμορφώθηκε το πρόγραμμα του;
Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε μέσα από συναντήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής, με Πρόεδρο τον σκηνοθέτη Χρήστο Δήμα, και μέλη που είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε κοντά μας, και είναι ο Διευθυντής Φωτογραφίας Γιώργος Φρέντζος, ο Δημοσιογράφος/Κριτικός Κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης, ο Σκηνοθέτης Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, η Ηθοποιός Ηλιάννα Μαυρομάτη, ο Σκηνοθέτης Δομίνικος Ιγνατιάδης, ο Παραγωγός Ευάγγελος Αγάλου, η Υπεύθυνη Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Πειραιά Ελίνα Βερυκάκη και φυσικά ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ιωάννης Χατζηαλέξης που βοήθησε σημαντικά με τον ενεργό ρόλο του σε όλη αυτήν την προσπάθεια. Το πρόγραμμα των μικρού μήκους ταινιών επιμελήθηκε ειδικά ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης. Σημαντικό να πω πως στο πλευρό μας βρίσκεται πάντα ο Σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης μέσω της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Απ’ όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, υπάρχει κάποια που ξεχωρίζεις λίγο περισσότερο;
Τις θεωρώ όλες εξίσου σημαντικές. Σίγουρα όμως το στρογγυλό τραπέζι για την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Κινηματογράφο και πώς αυτό μας επηρεάζει όλους τους καλλιτέχνες και φυσικά την παραγωγή ταινιών, αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για εμένα. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8/6 στις 12:30 το μεσημέρι.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην οργάνωση του Φεστιβάλ;
Σίγουρα το μικρό χρονικό διάστημα της προπαραγωγής. Ο Δήμος Πειραιά το αγκάλιασε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε με τους συνεργάτες μου, και ήταν πρόκληση για εμάς να προλάβουμε να γίνουν όλα όπως πρέπει και όπως αξίζει στο σινεμά, στους εξαίρετους δημιουργούς που έχουμε στο φεστιβάλ μέσω των ταινιών τους και φυσικά στον Πειραιά. Από εκεί και πέρα, μία πρόκληση είναι η απόσταση μεταξύ της επιθυμίας για κάποια πράγματα και αν μπορούν να πραγματοποιηθούν και φυσικά το απαραίτητο χρονικό διάστημα που απαιτούν. Για φέτος είμαστε ευχαριστημένοι, όμως θέτουμε πιο υψηλά τον πήχη για του χρόνου και σίγουρα έχουμε πολλή δουλειά.

Φεστιβάλ Πειραιά

«Η θάλασσα ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο»

Πόσο στενοί είναι δεσμοί του κινηματογράφου με τη θάλασσα, τους ναυτικούς, τα λιμάνια;
Η θάλασσα ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο. Και για ποιον καλλιτέχνη δεν αποτελεί έμπνευση εδώ που τα λέμε. Ήταν μια ιδέα να αφιερώσουμε το φεστιβάλ στη θάλασσα, στους ναυτικούς και στα λιμάνια που ενείχε πολλού κινδύνους, όπως να μην υπάρχουν τόσες πολλές ταινίες για αυτό το θέμα. Κι όμως πέρα από όσες γνωρίζαμε, οι ταινίες με άξονα τη θάλασσα είναι εντέλει πάρα πολλές. Και βάση αυτής της θεματολογίας ήρθα προσωπικά σε επαφή και με κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις, βραβευμένα ντοκιμαντέρ από νέους σε ηλικία δημιουργούς αφιερωμένα εξολοκλήρου στη θάλασσα. Η θάλασσα εξάλλου είναι η ταυτότητα του Πειραιά και συνολικά της Ελλάδας.

Πες μου λίγα λόγια για το κομμάτι της εκπαίδευσης μαθητών με άξονα τον κινηματογράφο.
Ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν σημαντικό κομμάτι στην εκπαίδευση. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι και για το Φεστιβάλ. Έχουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος / CinEd με την προβολή «Ψαράδες και Ψαρέματα» του Λέοντος Λοίσιου, που πρόσφατα ψηφιοποίησε η Ταινιοθήκη. Πρωινές προβολές για σχολεία και συνδιαλλαγή με τους δημιουργούς. Επίσης σκηνοθέτες θα μιλήσουν σε σχολεία για τον κινηματογράφο και το πώς δημιουργείται μια ταινία.

Εκτός από τις εικόνες των ταινιών, τι άλλο θες να κρατήσει το κοινό;
Τα μηνύματα των ταινιών του προγράμματος, τη ζέση για δημιουργία και επικοινωνία, το θερμό κλίμα, τη θάλασσα, την αισιοδοξία.

Είσαι ηθοποιός και ποιήτρια και πέρσι σκηνοθέτησες στο θέατρο για πρώτη φορά. Τι άλλο ετοιμάζεις;
Μέσα στον Ιούνιο εκδίδεται η δεύτερη ποιητική συλλογή μου “Αυτοχειρία σε χρόνο εξακολουθητικό” από τις Εκδόσεις Σμίλη. Είναι κάτι που το περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία. Το θεατρικό έργο “Catch the Butcher” του Adam Seidel που σκηνοθέτησα στο Μικρό Γκλόρια θα συνεχιστεί για δεύτερη σεζόν σε άλλη στέγη με τις αναγκαίες προσαρμογές. Επίσης, μετά από τα sold out live που συμμετείχα για τα 10 χρόνια Κενό, με τους Jolly Roger, και την αποδοχή των ακροατών που λαμβάνω αυτά τα δέκα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία, αποφασίσαμε με τον στενό μου συνεργάτη και μουσικό Ιωάννη Βουδούρη, να κυκλοφορήσουμε EP με Spoken word σε δική του μουσική σύνθεση. Είναι μεγάλη έκπληξη για ‘μένα ότι κάτι που έγινε πριν δέκα χρόνια, ως ενστικτώδες πάντρεμα δύο τομέων μου, ποίησης και υποκριτικής, έχει τον δικό του όρο, χτίζει νέες βάσεις και όλο και μεγαλώνει ως ρεύμα, με το Κενό να είναι για πολλούς η αφορμή. Σε αυτό το πλαίσιο, διερευνώ τις δυνατότητες να εντάξω το Spoken word στο θέατρο και σε performance μου -όπως και πειραματίζομαι τα τελευταία δύο χρόνια-, σε σωστή φυσικά αναλογία, ως φόρμα που εκφράζει μεγάλη μερίδα νέων ανθρώπων και νέων καλλιτεχνών.

Πρόγραμμα και πληροφορίες PPFF: http://piraeusportfilmfestival.gr

Κρατήσεις με ελεύθερη είσοδο: www.more.com/cinema/piraeus-port-film-festival ή απευθείας έλευση στο φεστιβάλ

Φωτογραφίες: Σέβος Τριανταφυλλίδης

Ρούχα φωτογράφησης: KARAKUSI

Ευχαριστούμε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

@Photo credits: Σέβος Τριανταφυλλίδης