Έρευνα: Το πρώτο εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα

Έρευνα: Το πρώτο εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα
Το εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA δημιουργήθηκε από τη Moderna και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη μάχη κατά του καρκίνου

Μια νέα εμβολιαστική θεραπεία για τον θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος έχει συνολικό ποσοστό επιτυχίας 96%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η Moderna και ο συνεργάτης της Merck and Co ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο κατά του καρκίνου, σε συνδυασμό με την blockbuster αντικαρκινική θεραπεία Keytruda, βελτίωσε την υγεία του ασθενή και έδειξε διαρκή αποτελεσματικότητα.

Η δοκιμή με 157 ασθενείς έδειξε ότι μετά από δυόμισι χρόνια, οι ασθενείς με μελάνωμα που είχαν λάβει τον συνδυασμό του εμβολίου κατά του καρκίνου είχαν συνολικό ποσοστό επιβίωσης 96%!

Μάλιστα, περίπου το 75% των ασθενών που έλαβαν το συνδυασμό εμβολίου είχαν επιβίωση χωρίς υποτροπή, σε σύγκριση με το 55,6% που έλαβαν μόνο το Keytruda.

Ενώ προς το παρόν το συγκεκριμένο εμβόλιο δοκιμάζεται μόνο για το μελάνωμα, θα μπορούσε στο μέλλον να έχει εφαρμογές και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Η καθηγήτρια Georgina Long, συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου Μελανώματος της Αυστραλίας, δήλωσε στο Sky News: «Αυτό έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τις θεραπείες του καρκίνου σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι μετασχηματιστικά όχι μόνο για τη θεραπεία του μελανώματος, αλλά θέτουν τις βάσεις και το σημείο αναφοράς για άλλους καρκίνους. Αυτή η δοκιμή φάσης ΙΙΙ είναι η πρώτη του είδους της και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις, όχι μόνο στο μελάνωμα, αλλά σε ολόκληρο τον τομέα του καρκίνου».

Ο καθηγητής Charles Swanton, επικεφαλής ιατρός της Cancer Research UK, είπε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών κατά του μελανώματος ήταν «εξαιρετικά εντυπωσιακά». «Είναι τρομερά συναρπαστικό», είπε ο Swanton. «Η νέα προσέγγιση του εμβολίου είναι ένα άλλο κομμάτι του παζλ που θα επιτρέψει σε περισσότερους ασθενείς να θεραπευτούν, ελπίζουμε, ή σε λιγότερους ασθενείς να υποστούν υποτροπή της νόσου. Τελικά θα συμβάλει στη συνεχή βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης τις επόμενες δεκαετίες και περισσότερο».