Οι περίεργες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο σώμα η κατανάλωση αλκοόλ στο αεροπλάνο

Επιμέλεια: Newsroom
Οι περίεργες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο σώμα η κατανάλωση αλκοόλ στο αεροπλάνο
Η κατανάλωση αλκοόλ πριν μπει κάποιος στο αεροπλάνο ή κατά την διάρκεια της πτήσης μπορεί να έχει πολλές και άσχημες επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα.

Λίγο πριν την έναρξη των διακοπών οι περισσότεροι έχουν πολύ καλή διάθεση και μάλιστα το ηθικό αναπτερώνεται περισσότερο μόλις μπει κάποιος στο πλοίο ή στο αεροπλάνο για τον προορισμό που θα απολαύσει στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Ωστόσο, όσον αφορά το αεροπλάνο δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί κάποιος να νιώθει και λίγο άγχος κατά την διάρκεια π.χ. μιας πτήσης.

Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που είτε επειδή νιώθουν χαρούμενοι, είτε επειδή νιώθουν αγχωμένοι, επιλέγουν να πιούν λίγο (ίσως και περισσότερο) αλκοόλ κατά την διάρκεια μιας πτήσης.

Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο σώμα

Αυτό, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Daily Mail, μπορεί να φέρει κάποιες επιπτώσεις στο σώμα.

Γενικά, όπως είναι γνωστό, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ακόμα και στο έδαφος και όχι μόνο στον αέρα, προκαλεί συναισθηματικά ξεσπάσματα, αφυδάτωση, απώλεια ισορροπίας και μειωμένες αναστολές.

Όμως, σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η κατανάλωση αλκοόλ μέσα στο αεροπλάνο θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο επικίνδυνης φλεβικής θρόμβωσης.

Μάλιστα, μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι αν κάποιος πιει μόνο δυο μπύρες πριν από την πτήση μειώνει την απορρόφηση οξυγόνου και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό.

«Στεγνώνει» το δέρμα

Ο αέρας της καμπίνας είναι εμφανώς ξηρός και σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο δέρμα. Δηλαδή να κάνει το δέρμα πολύ ξηρό και με φαγούρα.

Μάλιστα, το αλκοόλ όχι μόνο αφυδατώνει γενικά τον οργανισμό αλλά και το δέρμα, αλλά προκαλεί επίσης μια ποικιλία άλλων προβλημάτων για την επιδερμίδα σας.

Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μια πάθηση που ονομάζεται ροδόχρους ακμή, η οποία προκαλεί κοκκινίλα στο πρόσωπο λόγω σπασμένων αιμοφόρων αγγείων.

Επιβάτες αεροπλάνου

Μπορεί επίσης να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να φαίνεται φουσκωμένο και πρησμένο.

Μακροπρόθεσμα, η χρήση αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων βιταμίνης Α που μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του δέρματος.

Πώς επηρεάζει τα μάτια

Ο ξηρός αέρας της καμπίνας επηρεάζει τα μάτια και τα κάνει κόκκινα και ερεθισμένα. Το αλκοόλ έχει επίσης το ίδιο αποτέλεσμα.

Τα οφθαλμικά προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν από το συνδυασμό πτήσης και αλκοόλ περιλαμβάνοντας κόκκινα μάτια καθώς το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον ερεθισμό που προκαλείται από τον ξηρό αέρα της καμπίνας.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα πρησμένα μάτια, τα οποία μπορεί να προκληθούν από την κατακράτηση υγρών γενικά στο πρόσωπο.

Η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων βιταμίνης Α που μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία των ματιών.

Συναισθηματικές «εκρήξεις» και η υποξία

Έτσι κι αλλιώς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ποίκιλα συναισθήματα στον άνθρωπο από υπερβολικό κλάμα μέχρι υπερβολικό γέλιο.

Ωστόσο, υπάρχουν και ιατρικοί λόγοι -σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη έρευνα- για τους οποίους η κατανάλωση αλκοόλ στην πτήση θα μπορούσε να προκαλέσει συναισθηματικές εκρήξεις.

Ο πρώτος λόγος είναι γνωστός ως υποξία. Η υποξία είναι γνωστό ότι εμφανίζεται σε μεγάλα υψόμετρα καθώς ο αέρας γίνεται πιο αραιός.

Ενώ τα αεροπλάνα έχουν σχεδιαστεί για να το αντισταθμίζουν αυτό, το να είσαι σε ύψος από 30.000 έως 42.000 πόδια εξακολουθεί να είναι περίπου ισοδύναμο με το να στέκεσαι σε ένα βουνό 6.000 ποδιών.

Για να γίνει πιο κατανοητό, αρκεί κάποιος να σκεφτεί πως το ψηλότερο βουνό του Μπεν Νέβις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μόλις 4.413 πόδια.

Οι ειδικοί λένε ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από ήπια υποξία και κάποιοι το έχουν συνδέσει με συναισθηματικές εκρήξεις.

Ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι η κούραση. Οι επιβάτες αεροπλάνων στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κουρασμένοι, είτε από το πολύ πρωινό ξύπνημα, είτε από τις αλλαγές της ώρας ή για πολλούς λόγους όπως από την προσπάθεια και την αποτυχία να κοιμηθούν σε άβολα καθίσματα αεροπλάνου.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι η απουσία ύπνου για 17 ώρες ισοδυναμεί με περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα 0,05%.

Οι ειδικοί το εξισώνουν με περίπου τρία έως τέσσερα αλκοολούχα ποτά για δύο ώρες με άδειο στομάχι.

Έτσι, η κούραση, η υποξία από το αλκοόλ και οι συναισθηματικοί λόγοι για ορισμένα ταξίδια θα μπορούσαν να συνδυαστούν για να αυξήσουν τις πιθανότητες συναισθηματικών εκρήξεων.

Αέρια και πεπτικά προβλήματα

Ένα άλλο (γενικό) πρόβλημα κατά την διάρκεια μιας πτήσης είναι ότι αυξάνεται το ποσοστό μετεωρισμού και άλλων πεπτικών προβλημάτων στο σώμα.

Υπάρχει μια θεωρία η οποία αναφέρει πως αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά στις γρήγορες αλλαγές στην πίεση του αέρα καθώς τα αέρια που δημιουργούνται φυσικά μέσα μας εκρήγνυνται ελεύθερα.

Το αλκοόλ, το οποίο είναι προϊόν ζύμωσης, μπορεί να επιδεινώσει αυτό το αποτέλεσμα.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα αλκοολούχα ποτά είναι συνήθως ανθρακούχα ή πλούσια σε ζάχαρη που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή αερίου στο σώμα.

Για μερικούς ανθρώπους η μπύρα η οποία αποτελείται από καλλιέργειες όπως το σιτάρι και το κριθάρι και περιέχει γλουτένη, μπορεί επίσης να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα.

Άλλα προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε μεγάλες πτήσεις.

Κρίσεις άγχους

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άγχος για την πτήση είτε λόγω φοβίας, είτε εξαιτίας του λόγου του ταξιδιού τους.

Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να καταφύγετε σε λίγο αλκοόλ για να χαλαρώσετε πριν την αναχώρηση, αυτό μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι συμβάλλει στο άγχος και τις κρίσεις πανικού λόγω των πολυάριθμων επιπτώσεών του στον οργανισμό.

Μερικές από αυτές, όπως η αφυδάτωση, είναι σχετικά άμεσες και μπορεί να προκαλέσουν στους ανθρώπους αυξημένο καρδιακό ρυθμό και ζάλη.

Άλλοι λόγοι, όπως η επίδραση του ποτού στο σάκχαρο του αίματος και στις ορμόνες γίνεται αισθητή καθώς μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και επιθέσεις προς τους συνεπιβάτες.

Αεροπλάνο κοπέλα

Αυξημένος κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης (DVT)

Η φλεβική θρόμβωση ή DVT είναι ίσως το πιο διάσημο και επίφοβο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με τα αεροπορικά ταξίδια.

Η DVT σχετίζεται με επικίνδυνους θρόμβους αίματος που αναπτύσσονται στο πόδι που σχετίζονται με την καθιστική ζωή για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Το να ταξιδέψετε για μόλις τρεις ώρες σε μια πτήση είναι αρκετό για να αυξήσετε τον κίνδυνο DVT και εν μέρει ενώ οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να σηκωθούν και να κινηθούν λίγο για κάθε ώρα που κάθονται στο αεροπλάνο. Το αλκοόλ είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο DVT.

Επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά

Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται σεξουαλικά διεγερμένοι ταξιδεύοντας με αεροπλάνο και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί.

Μια εξήγηση είναι ότι η δόνηση των κινητήρων μέσα από το κάθισμα κάνει τα γεννητικά όργανα να διεγείρονται. Μια άλλη βιολογική εξήγηση είναι ότι η υποξία, η μείωση του οξυγόνου που λαμβάνει το σώμα σε μεγάλα υψόμετρα, μειώνει τις αναστολές. Παρόμοια εξήγηση συνδέει την υψηλή σεξουαλική διέγερση με τα αισθήματα κούρασης που βιώνουμε συνήθως σε ένα αεροπλάνο.

Άλλοι λόγοι είναι λιγότερο βιολογικοί και περισσότερο κοινωνικοί. Το ένα είναι ότι το ταξίδι μπορεί να είναι συναρπαστικό και το διάλειμμα από τη ρουτίνα ξυπνά διάφορες επιθυμίες για ευχαρίστηση, συμπεριλαμβανομένου του σεξ.

Ένα άλλο είναι ότι γενικά δεν είμαστε παγιδευμένοι σε περιορισμένο περιβάλλον με πολλούς γνώστους και όπως ένα κλαμπ ή ένα μπαρ, αυτό φυσικά αυξάνει τις πιθανότητες να συναντήσουμε έναν πιθανό σεξουαλικό σύντροφο για μια σύντομη επαφή.

Τέλος, υπάρχει πλήξη, η σύνδεση με έναν άγνωστο ή εραστή αποτελεί έναν άλλο τρόπο για να περάσει η ώρα.

Όμως, μάλλον το πιθανότερο απ' όλα είναι ότι κανένας συγκεκριμένος παράγοντας δεν ευθύνεται για την σεξουαλική διέγερση και είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω.

Έτσι το αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο την σεξουαλική διέγερση.

Ουίσκι

Ωστόσο, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οι απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες αποτελούν κίνδυνο γενικά στις εφήμερες ερωτικές συνευρέσεις, αλλά η προσθήκη αλκοόλ μπορεί να αυξήσει αυτές τις πιθανότητες. Για παράδειγμα, οι μεθυσμένοι εραστές μπορούν να ξεχάσουν ή να χρησιμοποιήσουν ακατάλληλα προφυλακτικά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλό θα ήταν το αλκοόλ να καταναλώνεται πάντα με μέτρο και αφού κατέβει κάποιος από το αεροπλάνο.