Idra Kayne: Πολύτιμη καλλιτεχνική απόδραση (vid)

Idra Kayne: Πολύτιμη καλλιτεχνική απόδραση (vid)
Το όνομα σε ταξιδεύει, η φωνή της σε ξεσηκώνει, σου δίνει δύναμη και σε κάνει να την ακούς ξανά και ξανά.

Το όνομα σε δροσίζει από μόνο του. Και όμως, γίνεται. Μην είστε άπιστοι και ακατάδεκτοι. Το ακούς, το λες και σαν να γίνεται λίγο πιο έντονο το ηλιακό κίτρινο, σαν να μπλέκεται, για μια στιγμή, το βαθύ μπλε του κάτω με το γαλάζιο του πάνω, σαν έρχονται στάλες, καθαρές και όχι λασποβροχές. Το όνομα αυτό είναι το νησί που ταξιδεύει, μαγεύει, μένει και ξανά φεύγει για άλλες πολιτείες, για άλλα λιμάνια και άλλα μάτια. Θα επιμείνουμε και θα μείνουνε λίγο ακόμα σε αυτό. Η δροσιά που είναι δίπλα μας και καθρεφτίζεται στο κυρίαρχο στοιχείο ταυτότητας. Η ανεμελιά και η δύναμη που επιβάλλει η προσωπικότητα του ατόμου. Ναι, το όνομα αυτό αντανακλά την καθαρότητα και την αντοχή της φωνής. Ανθεκτικό, περήφανο, πρόσχαρο, δυναμικό, ευαίσθητο. Θα μπορούσε να είναι και παγκόσμιο, αλλά είναι εδώ, στην Ελλάδα και μαζί με το σώμα, με τον άνθρωπο που το κουβαλά, μας δίνει τους ήχους και τις αντηχήσεις του κύματος, τη ζεστασιά του αστεριού και τη χαρά του μικρού παιδιού. Η Idra Kayne είναι η εύκολη και πολύτιμη καλλιτεχνική απόδραση που μόνο καλό μας κάνει. Η χαρά στη ζωή μας δεν εμφανίζεται συχνά, αλλά όταν το κάνει θριαμβεύει, ξανά και ξανά. Ε, αυτό είναι η Idra Kayne.

Η τίγρης που βρυχάται


Η Idra Kayne είναι δυνατή, σε κάνει να νιώθεις δυνατός, σε οδηγεί στο δυνατό και σε βοηθά να πλησιάσεις το αδύνατο. Και η δύναμή της είναι η χαρά της και η ενέργειά της. Και όλο αυτό είναι μουσική, περνά εκεί και γεμίζει, προσθέτει, στο είδος που ονομάστηκε soul funk music. Η καλλιτέχνιδα αυτή έχει ψυχή, ψυχάρα (!), και σίγουρα θα σου τραβήξει την προσοχή, θα πάρει κάτι από τον χρόνο σου και τη συγκέντρωσή σου. Το πολύπτυχο, πολύμορφο και ιδιαίτερα δυναμικό πεδίο που εκπροσωπεί, είναι μια διαρκής πρόκληση. Φυσικά η Idra δεν φοβάται, δέχεται καθετί που την εξιτάρει και τιμά τις ρίζες και την προοπτική της soul. Όταν ακούς τη φωνή της αισθάνεσαι την καθαρή, πηγαία, έκφραση και στο μυαλό σου έρχεται μια τίγρης που βρυχάται και ένα βλέμμα που καίει. Δεν μπορείς, λοιπόν, να μην αγαπήσεις αυτό που κάνει, αυτό που είναι και αυτό που σου δίνει. Θα μπορούσε να εκτοξεύει ιερές νότες, να πατά σε αέρινες μελωδίες. Το κάνει. Δεν μένει, όμως, εκεί. Τα οπτικά, διανοητικά, ερεθίσματα που δημιουργεί την ώρα που την ακούς, αυτά είναι που την κάνουν ξεχωριστή. Η Idra Kayne απελευθερώνει το γάργαρο γέλιο, τη λυτρωτική, χαρούμενη, κραυγή. Την είπαμε ψυχάρα; Ναι, την είπαμε.

Σε ξεσηκώνει και σε ηρεμεί την ίδια στιγμή


Η Idra Kayne σε προδιαθέτει για μεγάλα πράγματα. Κυρίως αυτά που ονομάζουμε «μεγάλα live». Και μπορεί ο υπογράφων να μην την έχει δει ζωντανά, ωστόσο αυτό που ακούς ηχογραφημένο είναι τόσο σίγουρο, κρυστάλλινο, που σε βάζει δίπλα στη σκηνή και στο ζωντανό. Είτε σε ελληνικό στίχο είτε σε αγγλικό, η soul ξεδιπλώνεται σε όλη της την έκταση. Ρυθμός, παιχνίδι, αμεσότητα και μια διάθεση που σε ξεσηκώνει και σε ηρεμεί την ίδια στιγμή. Η υπερηφάνεια της soul και του ατόμου ξεχειλίζει στην περίπτωσή της. Η δύναμη της φωνής της είναι εντυπωσιακή και καταλαβαίνεις αμέσως το γκόσπελ, την τζαζ και τη Rhythm and Blues. Κι αν αυτά δεν ανήκουν στην ελληνική μουσική παράδοση, η Idra είναι το κατάλληλο μέσο για να τα δεχτούμε. Η παραγωγή της αξιοπρόσεκτη και σε ποιότητα και σε ποσότητα. Το άλμπουμ «Don’t Walk Away» σε παρασύρει στον κόσμο του, είναι μια αποκάλυψη. Και στο «Mic Drop» χάνεσαι σε ένα νωχελικό, ασφαλές και ορμητικό ταξίδι. Όπως και να χει, είτε είναι σινγκ είτε δίσκος, με την Idra Kayne δεν μπορείς να χάσεις. Η συνέπεια, το ταλέντο και η λάμψη της σε κερδίζει. Κι αν σας περνάνε σκέψεις για καριέρα εκτός Ελλάδος, ναι, τις αξίζει όλες. Πάντα, όμως, θα την έχουμε εδώ.

*Την Idra Kayne τη βρίσκετε σε Spotify, YouTube, Instagram

@Photo credits: facebook