Ειδικός προειδοποιεί όσους χρησιμοποιούν φριτέζα αέρος: «Μπορεί να μην είναι πάντα τόσο οικονομικές»

Επιμέλεια: Newsroom
Ειδικός προειδοποιεί όσους χρησιμοποιούν φριτέζα αέρος: «Μπορεί να μην είναι πάντα τόσο οικονομικές»
Ενώ οι φριτέζες αέρος μπορούν να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας υπό ορισμένες συνθήκες, είναι σημαντικό για τους χρήστες να κατανοήσουν πότε και πώς να τις χρησιμοποιούν αποτελεσματικά.

Οι φριτέζες αέρος έχουν εκτοξεύσει τη δημοτικότητά τους, αποτελώντας μια απαραίτητη συσκευή κουζίνας. Με ειδικά βιβλία μαγειρικής, θεματικές κάρτες γενεθλίων και εξατομικευμένες ποδιές, οι φριτέζες αέρος εξυμνούνται για τα υποτιθέμενα οφέλη τους για την υγεία και την αποδοτικότητα του κόστους. Ωστόσο, ο Βρετανός ειδικός σε θέματα εξοικονόμησης χρημάτων Martin Lewis συνιστά προσοχή, υποδεικνύοντας ότι οι φριτέζες αέρος μπορεί να μην είναι πάντα τόσο οικονομικές όσο φαίνονται.

Σύμφωνα με το CNET, οι φριτέζες αέρος είναι «50% πιο αποδοτικές ενεργειακά από τον μέσο φούρνο πλήρους μεγέθους». Αυτή η αποδοτικότητα έχει οδηγήσει πολλούς να πιστεύουν ότι οι φριτέζες αέρος είναι μια φθηνότερη εναλλακτική λύση για το μαγείρεμα στο σπίτι. Ωστόσο, ο Martin Lewis αμφισβητεί αυτή την υπόθεση, ιδίως όταν μαγειρεύονται μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

Σε ένα επεισόδιο του The Martin Lewis Podcast, εξήγησε: «Ένας φούρνος μικροκυμάτων σας δίνει σταθερή θερμότητα, ενώ ένας φούρνος ζεσταίνεται σε πλήρη θερμοκρασία και στη συνέχεια συμπληρώνει, ώστε να μην λειτουργεί σε πλήρη ισχύ όλη την ώρα».

Παρά τις ανησυχίες αυτές, υπάρχουν στρατηγικές για τη μεγιστοποίηση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας στις φριτέζες αέρος. Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας GreenMatch προσφέρει διάφορες συμβουλές:

1. Χρησιμοποιήστε το θάλαμο της φριτέζας αέρα στην πλήρη χωρητικότητά του για να παγιδεύσετε και να αξιοποιήσετε αποτελεσματικά τον ζεστό αέρα.

2. Επιλέξτε μια φριτέζα αέρος με διάφορα προγράμματα μαγειρέματος. Αυτή η λειτουργία βελτιστοποιεί το χρόνο και τη θερμοκρασία μαγειρέματος για συγκεκριμένα φαγητά.

3. Καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο της φριτέζας αέρος για να εξασφαλίσετε την αποτελεσματική κυκλοφορία του θερμού αέρα, αποτρέποντας την απόφραξη που θα μπορούσε να εμποδίσει την απόδοση.

4. Όταν είναι δυνατόν, μαγειρέψτε ταυτόχρονα πολλά αντικείμενα για να βελτιστοποιήσετε την κατανάλωση ενέργειας, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος στο θάλαμο.

5. Για μικρότερα νοικοκυριά, μια φριτέζα αέρος χαμηλότερης ισχύος μπορεί να είναι πιο ενεργειακά αποδοτική. Οι μεγαλύτερες φριτέζες αέρα καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, οπότε η επιλογή μιας συσκευής κατάλληλου μεγέθους μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Ενώ οι φριτέζες αέρος μπορούν να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας υπό ορισμένες συνθήκες, είναι σημαντικό για τους χρήστες να κατανοήσουν πότε και πώς να τις χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά. Η εξισορρόπηση της χρήσης των φριτέζας αέρα με άλλες συσκευές κουζίνας και η τήρηση των βέλτιστων πρακτικών για τη χρήση τους μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το μαγείρεμα παραμένει τόσο οικονομικά αποδοτικό όσο και αποτελεσματικό.