Αρχαία ευρωπαϊκή «παραλία» ανοίγει ξανά για τους τουρίστες για πρώτη φορά μετά από 2.000 χρόνια

Newsroom
Αρχαία ευρωπαϊκή «παραλία» ανοίγει ξανά για τους τουρίστες για πρώτη φορά μετά από 2.000 χρόνια
Μια αρχαία ρωμαϊκή παραλία που θάφτηκε μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. άνοιξε ξανά για το κοινό στο αρχαιολογικό πάρκο Herculaneum στη νότια Ιταλία.

Μια πανάρχαια ιταλική «παραλία» άνοιξε ξανά για το κοινό για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 2.000 χρόνια. Όταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79 μ.Χ., έπνιξε την αρχαία πόλη της Πομπηίας με ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακού πετρώματος και τέφρας. Η καταστροφή κατέστρεψε επίσης τα γύρω χωριά, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού παραθαλάσσιου θέρετρου που ονομαζόταν Herculaneum.

Τώρα, 2.000 χρόνια αργότερα, η αρχαία παραλία του Herculaneum άνοιξε ξανά για το κοινό. Από την Τετάρτη (26/06), οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν την παραλία.

Η παραλία έχει αποκατασταθεί πλήρως μετά από εργασίες συντήρησης που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, οι οποίες κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να αποκαταστήσουν την αρχική της μορφή, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς της άμμου. Στόχος των αρχαιολόγων ήταν να δώσουν στους επισκέπτες την εμπειρία να περπατήσουν κατά μήκος της παραλίας και να δουν πως ήταν ο τόπος πριν από την έκρηξη.

Το Herculaneum είναι μια μικρότερη και λιγότερο γνωστή τοποθεσία από τη γειτονική Πομπηία. Μάλιστα, σε αντίθεση με την Πομπηία, τα πρώτα θύματα του Βεζούβιου ανακαλύφθηκαν εκεί μόνο κατά τη διάρκεια ανασκαφών στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όταν βρέθηκαν οι σκελετοί περισσότερων από 300 ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα θύματα έμεινε γνωστό ως "κυρία των δαχτυλιδιών" λόγω των κοσμημάτων που βρέθηκαν στα δάχτυλά της.

«Η αρχαία παραλία είναι ένα εξαιρετικό και μοναδικό μέρος στον κόσμο», δήλωσε ο Φραντσέσκο Σιράνο, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου. «Αν κοιτάξουμε προς το μέρος όπου κάποτε ήταν η θάλασσα, γινόμαστε σύγχρονοι εξερευνητές της τεράστιας "κουβέρτας" της ηφαιστειακής ροής που κάλυψε την πόλη μέσα σε λίγες ώρες, μοιραζόμενοι σχεδόν την αίσθηση του ολοκληρωτικού αφανισμού» πρόσθεσε.