«Ο λόγος που πίνουμε κρασί οφείλεται στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων»: Ερευνητές ανακάλυψαν απολιθωμένους σπόρους σταφυλιών

«Ο λόγος που πίνουμε κρασί οφείλεται στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων»: Ερευνητές ανακάλυψαν απολιθωμένους σπόρους σταφυλιών
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη υπογραμμίζει τη διασύνδεση των καταστροφικών γεγονότων και της εξέλιξης των φυτικών ειδών.

Οι γνώστες του κρασιού απολαμβάνουν την πολυπλοκότητα και την κληρονομιά μιας καλής σοδειάς, αλλά ίσως εκπλαγούν όταν μάθουν ότι τα παλαιότερα σταφύλια στον κόσμο χρονολογούνται πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η εκπληκτική αποκάλυψη συνδέει τον αγαπημένο ποτό με ένα γεγονός που αναδιαμόρφωσε τη ζωή στη Γη: την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η παγκόσμια εξάπλωση της οικογένειας των σταφυλιών μπορεί να αποδοθεί στα επακόλουθα της πρόσκρουσης του αστεροειδούς που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Το γεγονός αυτό, που σηματοδότησε το τέλος της Κρητιδικής περιόδου, φαίνεται ότι άνοιξε το δρόμο για τον πολλαπλασιασμό των ειδών σταφυλιού.

Παλαιοβοτανολόγοι έχουν ανακαλύψει απολιθωμένους σπόρους σταφυλιών στην Κολομβία, τον Παναμά και το Περού, που χρονολογούνται από 19 έως 60 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ένα από αυτά τα είδη αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό παράδειγμα σταφυλιών στο δυτικό ημισφαίριο.

«Αυτά είναι τα παλαιότερα σταφύλια που έχουν βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος του κόσμου και είναι μερικά εκατομμύρια χρόνια νεότερα από τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί ποτέ στην άλλη πλευρά του πλανήτη», δήλωσε ο Fabiany Herrera, επικεφαλής ερευνητής και παλαιοβοτανολόγος. Τα ευρήματα της ομάδας του δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Plants. "

Τα παλαιότερα γνωστά απολιθώματα σπόρων σταφυλιού, που ανακαλύφθηκαν στην Ινδία, είναι ηλικίας 66 εκατομμυρίων ετών. Ο χρόνος αυτός είναι σημαντικός, καθώς συμπίπτει με την εκτιμώμενη περίοδο της πρόσκρουσης του αστεροειδούς που σκότωσε τους δεινόσαυρους.

Η ανακάλυψη αυτή υπογραμμίζει τη διασύνδεση των καταστροφικών γεγονότων και της εξέλιξης των φυτικών ειδών. Ο αφανισμός των δεινοσαύρων, που συχνά συνδέεται με απώλεια και καταστροφή, διευκόλυνε επίσης την εμφάνιση και την παγκόσμια εξάπλωση των αμπελιών.