Αρχαιολόγοι εικάζουν ότι ανακάλυψαν αρχαίο κειμήλιο που συνδέεται με τον Μωυσή και τις Δέκα Εντολές

Επιμέλεια: Newsroom
Αρχαιολόγοι εικάζουν ότι ανακάλυψαν αρχαίο κειμήλιο που συνδέεται με τον Μωυσή και τις Δέκα Εντολές
Το εξαιρετικό αυτό εύρημα προσφέρει μια μοναδική ματιά στη θρησκευτική τέχνη και τους συμβολισμούς της ύστερης αρχαιότητας.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αξιοσημείωτο αρχαίο κειμήλιο σε χώρο εκκλησίας, το οποίο πιστεύεται ότι συνδέεται με το βιβλικό γεγονός της παραλαβής των Δέκα Εντολών από τον Μωυσή. Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα του πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ στη νότια Αυστρία.

Το λείψανο, ένα κουτί από ελεφαντόδοντο ηλικίας 1.500 ετών, διακοσμημένο με χριστιανικά μοτίβα, βρέθηκε μέσα σε μια μαρμάρινη λάρνακα κάτω από έναν βωμό μέσα σε ένα παρεκκλήσι στην κορυφή του Burgbichl, ενός μικρού λόφου στο δήμο Irschen. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, το σημαντικό αυτό εύρημα προστίθεται στον μικρό αριθμό τέτοιων αντικειμένων που είναι γνωστό ότι υπάρχουν παγκοσμίως.

Από το 2016, αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ πραγματοποιούν ανασκαφές στο Irschen, που βρίσκεται στην κοιλάδα Drava . Ο Gerald Grabherr, επικεφαλής αρχαιολόγος, τόνισε τη σπανιότητα της ανακάλυψης αυτής: «Γνωρίζουμε περίπου 40 κουτιά αυτού του είδους παγκοσμίως και, απ' όσο γνωρίζω, η τελευταία φορά που βρέθηκε ένα τέτοιο κατά τη διάρκεια ανασκαφών ήταν πριν από περίπου 100 χρόνια - οι λίγες πυξίδες που υπάρχουν είτε φυλάσσονται σε θησαυρούς καθεδρικών ναών είτε εκτίθενται σε μουσεία».

Το κουτί από ελεφαντόδοντο είναι αξιοσημείωτο για τα περίτεχνα σκαλίσματα του. Ένα μοτίβο απεικονίζει έναν άνδρα να γυρίζει το κεφάλι του με ένα χέρι να κατεβαίνει από τον ουρανό, τοποθετώντας κάτι στα χέρια του άνδρα, μαζί με βιβλικές μορφές.

Ένα άλλο εντυπωσιακό μοτίβο δείχνει έναν άνδρα σε άρμα που σύρεται από δύο άλογα, με το ίδιο χέρι να αναδύεται από τα σύννεφα, τραβώντας τη φιγούρα προς τον ουρανό.

Το εξαιρετικό αυτό εύρημα προσφέρει μια μοναδική ματιά στη θρησκευτική τέχνη και τους συμβολισμούς της ύστερης αρχαιότητας, συνδέοντας σημαντικά γεγονότα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.