Αυτός είναι ο απαράβατος κανόνας του Μπιλ Γκέιτς για την επαγγελματική επιτυχία

Αυτός είναι ο απαράβατος κανόνας του Μπιλ Γκέιτς για την επαγγελματική επιτυχία
Ο Μπιλ Γκέιτς κατάλαβε από την αρχή ότι υπάρχει ένας βασικός κανόνας που δεν μπορείς να αγνοήσεις αν θέλεις να πετύχεις.

Δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να πει ότι ο Μπιλ Γκέιτς δεν είναι επιτυχημένος ή ότι δεν είναι καλό παράδειγμα για να ακολουθήσει κανείς όταν πρόκειται να βρει τον καλύτερο τρόπο επίτευξης στόχων και επιτυχίας, κυρίως στον επαγγελματικό τομέα.

Και ως ένας από τους πιο επιτυχημένους και πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, η καριέρα, η ρουτίνα, οι συνήθειες και οι κανόνες του Γκέιτς έχουν μελετηθεί από πολλούς και έχουν υιοθετηθεί από ακόμη περισσότερους.

Ο Γκέιτς έχει πολλές συνήθειες και πρακτικές που κάνει καθημερινά, αλλά λέει ότι, αν θέλεις πραγματικά να είσαι επιτυχημένος και θέλεις να πετύχεις τους στόχους που θέτεις, υπάρχει ένας ουσιαστικός κανόνας που δεν μπορείς να αγνοήσεις, ανεξάρτητα από το είδος της δουλειάς σου. Δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα μόνος σου. Πρέπει να αναθέσεις πράγματα σε άλλους.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις για τον Μπιλ Γκέιτς είναι ότι αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι δεν έφτιαξε μόνος του τη Microsoft. Έχει μιλήσει πολλές φορές για το πόσο σημαντικό είναι να περιτριγυρίζεσαι με τους κατάλληλους ανθρώπους και να έχεις καλές ομάδες, να βρίσκεις μέντορες ή ανθρώπους που σου προσθέτουν κάτι στη ζωή ή στη δουλειά σου.

 

Στις πρώτες μέρες της Microsoft, ο Γκέιτς έκανε αυτό για το οποίο ήταν πιο παθιασμένος από τα 13 του: να γράφει λογισμικό. «Θα έγραφα το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα και θα επεξεργαζόμουν τον περισσότερο κώδικα άλλων ανθρώπων. Όμως ήξερα ότι η εμμονή μου με τον προγραμματισμό δεν ήταν βιώσιμη αν η εταιρεία ήθελα να κλιμακωθεί κι έτσι αποφάσισα να βασιστώ στις δεξιότητες και άλλων ανθρώπων», ανέφερε το INC.com.

Ο Γκέιτς κατάλαβε ότι δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να κάνεις τα πάντα ταυτόχρονα, αφού αυτό σε εμποδίζει να συγκεντρωθείς καλά και να αφιερώσεις αρκετό χρόνο στα καθήκοντα ή τις ευθύνες που έχεις. Το να θέλεις να κάνεις τα πάντα χωρίς βοήθεια μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, πνευματική κόπωση και κακή απόδοση και χαμηλή παραγωγικότητα.

Δεν έχει να κάνει με το να αφήνεις τους άλλους να κάνουν όλη τη δουλειά για σένα, αλλά να βρεις αυτούς τους ανθρώπους που μπορείς να εμπιστευτείς και που μπορούν να σε βοηθήσουν να μοιραστείς τον φόρτο εργασίας και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για να πετύχεις τους στόχους σου. Σύμφωνα με το INC, το σημαντικό είναι να βρεις ανθρώπους που μπορείς να εμπιστευτείς και να δημιουργήσεις μια καλή ομάδα στη δουλειά.

Όταν δεν ξέρεις πώς να αναθέσεις, προσπαθείς να κάνεις τα πάντα χωρίς βοήθεια ή έχεις την πεποίθηση ότι πρέπει πάντα να δίνεις το 200% σου και να λύνεις τα προβλήματα όλων των άλλων. Σε αυτή την περίπτωση αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα εξαντληθείς, κάτι που θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες σε διάφορες πτυχές της ζωής σου.