Σουηδία: Θα πληρώνονται για να φροντίζουν τα εγγόνια τους

Επιμέλεια: Newsroom
Σουηδία: Θα πληρώνονται για να φροντίζουν τα εγγόνια τους
Ο νέος νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, επιτρέπει στους γονείς να μεταφέρουν τη γονική τους άδεια μετ' αποδοχών σε άτομα εκτός της άμεσης οικογένειας.

Οι Σουηδοί παππούδες και γιαγιάδες μπορούν πλέον να πληρώνονται για να φροντίζουν τα εγγόνια τους, χάρη σε μια νέα πρωτοποριακή πολιτική στη χώρα που φημίζεται για την καινοτόμο προσέγγισή της στη φροντίδα των παιδιών.

Βάσει του νόμου αυτού, οι γονείς σε μονογονεϊκές οικογένειες μπορούν να μεταφέρουν έως και 90 ημέρες από την άδεια μετ' αποδοχών τους σε άλλα άτομα, ενώ τα ζευγάρια μπορούν να μεταφέρουν έως και 45 ημέρες. Ο Leo Gulbrinck, ένας 65χρονος συγγραφέας από το Lund της Σουηδίας, ο οποίος περιμένει το δεύτερο εγγόνι του τον Αύγουστο, δήλωσε στους New York Times ότι σκοπεύει να επωφεληθεί από τον νέο νόμο. Σκοπεύει να βοηθήσει τον γιο του, ο οποίος ζει στην κοντινή πόλη Μάλμε, αναλαμβάνοντας μέρος των ευθυνών φροντίδας του παιδιού. Ο Gulbrinck εξήρε τον νέο νόμο ως «σπουδαία ιδέα».

Η Σουηδία είναι εδώ και καιρό πρωτοπόρος στις κοινωνικές υπηρεσίες. Ενώ οι Σουηδοί πληρώνουν μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο, ανταμείβονται με ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν εκπαίδευση μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση και γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας. Η σκανδιναβική χώρα, με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει επίσης καθιερώσει μερικές από τις πιο γενναιόδωρες πολιτικές γονικής άδειας παγκοσμίως, χορηγώντας συνολικά 480 ημέρες άδειας μετ' αποδοχών ανά παιδί, που μοιράζονται και οι δύο γονείς. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του παιδιού, οι γονείς μπορούν ταυτόχρονα να λάβουν 30 ημέρες γονικής άδειας για να φροντίσουν μαζί το νεογέννητο παιδί τους.

Η πολιτική της Σουηδίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών που δεν προσφέρουν καμία γονική άδεια ή άδεια μητρότητας με αποδοχές.