Πετάνε οι ιπποπόταμοι; Οι ερευνητές λένε «ναι» και εξηγούν τον τρόπο (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Πετάνε οι ιπποπόταμοι; Οι ερευνητές λένε «ναι» και εξηγούν τον τρόπο (vid)
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ιπποπόταμοι δεν τρέχουν στην πραγματικότητα, αλλά μπορούν να περπατούν και να καλπάζουν

Όταν σκέφτεστε τα ζώα που πετούν στον αέρα, οι ιπποπόταμοι δεν θα είναι σίγουρα το πρώτο είδος που θα σας έρθει στο μυαλό...

Εξάλλου, αυτά τα θηλαστικά μπορεί να ζυγίζουν έως και 1.500 κιλά για τα αρσενικά και 1.300 κιλά για τα θηλυκά.

Παρ' όλα αυτά, ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου στο North Mymms του Hertfordshire διαπίστωσαν, αφού εξέτασαν λεπτομερώς πλάνα από ιπποπόταμους, ότι όντως γίνονται... ιπτάμενοι όταν τρέχουν στην ξηρά με μεγάλη ταχύτητα. Οι ιπποπόταμοι μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητες έως και 30 χλμ/ώρα και όταν συμβαίνει αυτό, η έρευνα εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα θηλαστικά μπορούν να σηκώσουν για λίγο και τα τέσσερα πόδια τους από το έδαφος ταυτόχρονα.

Οι αθλητικές ικανότητες των ιπποπόταμων έχουν μελετηθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη ανάλυση που να εξετάζει αν οι ιπποπόταμοι γίνονται αεικίνητοι όταν τρέχουν.

Από τα νέα ευρήματα προκύπτει ότι οι ιπποπόταμοι δεν τρέχουν στην πραγματικότητα, αλλά μπορούν να περπατούν και να καλπάζουν. Αν όμως βιάζονται, τότε μπορούν να γίνουν ιπτάμενοι.

Αυτό διαφέρει από τους ελέφαντες που δεν αφήνουν το έδαφος καθώς έχουν περπατητό βηματισμό ενώ οι ιπποπόταμοι τις περισσότερες φορές τείνουν να τρέχουν καθώς κινούν τα διαγώνια αντίθετα πόδια τους συγχρονισμένα.

Τώρα, η έρευνα επικεντρώνεται σε ένα διαφορετικό είδος ιπποπόταμου - τους ιπποπόταμους πυγμαίους - οι οποίοι πιστεύεται ότι μπορούν να καλπάζουν