«Οι πλουσιότεροι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο»: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Επιμέλεια: Newsroom
«Οι πλουσιότεροι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο»: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη
Η μελέτη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για την εξατομικευμένη ιατρική και τις εξατομικευμένες προσεγγίσεις υγειονομικής περίθαλψης, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο γενετικούς παράγοντες αλλά και το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο για την καλύτερη πρόβλεψη και διαχείριση των ασθενειών.

Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία αποκάλυψε μια εκπληκτική σχέση μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και του γενετικού κινδύνου για διάφορες ασθένειες, τονίζοντας ότι τα πιο εύπορα άτομα μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της ευαισθησίας σε ασθένειες, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα διατρέχουν μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του προστάτη και άλλους καρκίνους.

Αντίθετα, τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα είναι γενετικά πιο επιρρεπή σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός και ο καρκίνος του πνεύμονα. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της γενετικής και των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων στον καθορισμό των αποτελεσμάτων της υγείας.

 

Η μελέτη περιελάμβανε εκτεταμένη ανάλυση δεδομένων γονιδιωματικής, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και υγείας από περίπου 280.000 Φινλανδούς ηλικίας 35 έως 80 ετών.

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την πλήρη κατανόηση των δεσμών μεταξύ συγκεκριμένων επαγγελμάτων και του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών. Επιπλέον, ζήτησαν να διεξαχθούν έρευνες σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα για να διαπιστωθεί αν οι τάσεις αυτές ισχύουν σε διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά πλαίσια.