Πέθανε ο Πίτερ Μπούξτουν, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το μεγαλύτερο ιατρικό σκάνδαλο στην ιστορία των ΗΠΑ (vid)

Κώστας Μιχαήλ
Πέθανε ο Πίτερ Μπούξτουν, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το μεγαλύτερο ιατρικό σκάνδαλο στην ιστορία των ΗΠΑ (vid)
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο άνθρωπος που αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξήγαγε ένα «αρρωστημένο» πείραμα και άφησε εκατοντάδες Αφροαμερικανούς στην Αλαμπάμα χωρίς θεραπεία για τη σύφιλη.

Ο Πίτερ Μπούξτουν, ο άνθρωπος που βοήθησε να αποκαλυφθεί ένα από τα μεγαλύτερα «εγκλήματα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ πέθανε σε ηλικία 86 ετών. Ο Πίτερ Μπούξτουν έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαΐου στο Rocklin της Καλιφόρνια αλλά η είδηση του θανάτου του ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας πριν από λίγες μέρες μέσω του δικηγόρου του.

Επί 40 χρόνια η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ διεξήγαγε μια μελέτη που σήμαινε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς θεραπεία και πέθαναν από τη σύφιλη. . Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί, από αυτοψίες, τι έκανε η ασθένεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτή η μελέτη στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Πιο αναλυτικά, το 1932, επιστήμονες της αμερικανικής κυβέρνησης άρχισαν να μελετούν 400 άνδρες στο Τασκίγκι της Αλαμπάμα, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με σύφιλη.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της νόσου στον οργανισμό, αλλά όταν τα αντιβιοτικά που μπορούσαν να θεραπεύσουν τη σύφιλη κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1940, οι αξιωματούχοι διέταξαν να μην χορηγηθούν τα φάρμακα σε όσους συμμετείχαν στη μελέτη και να συνεχιστεί η έρευνα.

20 χρόνια αργότερα ο Buxtun ενεπλάκη τυχαία στην έρευνα, αφού άκουσε έναν συνάδελφό του να μιλάει για τη μελέτη, ενώ εργαζόταν ως υπάλληλος σε ένα δημόσιο νοσοκομείο στο Σαν Φρανσίσκο. Η μελέτη είχε ήδη αποτελέσει αντικείμενο πολλών άρθρων σε ιατρικά περιοδικά της εποχής, αλλά δεν είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και έτσι λίγοι άνθρωποι είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη δεοντολογία γύρω από το... πείραμα.

Σοκαρισμένος από όσα έμαθε, ο Buxtun έγραψε μια επιστολή στους υπαλλήλους των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) το 1966. Παρομοίασε την έρευνα, η οποία έγινε γνωστή ως μελέτη Tuskegee, με τα ιατρικά πειράματα που είχαν πραγματοποιήσει οι ναζιστές γιατροί σε Εβραίους και άλλους κρατούμενους. Οι προσπάθειες του Μπούξτουν να σταματήσει η έρευνα έπεσαν στο κενό, καθώς οι επικεφαλής της μελέτης επέμεναν να συνεχιστεί με κάθε... κόστος.

Οι αξιωματούχοι απέρριψαν όλες τις καταγγελίες του, οπότε το 1972 ο Buxtun παρέδωσε όλα έγγραφα σχετικά με τη μελέτη σε δημοσιογράφο του AP.

Τα έγγραφα διαβιβάστηκαν στην ερευνητική δημοσιογράφο, η οποία δημοσίευσε ένα άρθρο τον Ιούλιο του 1972. Η ιστορία έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή και οδήγησε το Κογκρέσο σε ακροάσεις και σε ομαδική αγωγή, που κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων και στον τερματισμό της μελέτης περίπου τέσσερις μήνες αργότερα.

1

Το 1997, ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ζήτησε επίσημα συγγνώμη για τη μελέτη, χαρακτηρίζοντάς την «ντροπιαστική».