Τα ανατριχιαστικά τελευταία λόγια πιλότου μοιραίας πτήσης με 228 νεκρούς

Επιμέλεια: Newsroom
Τα ανατριχιαστικά τελευταία λόγια πιλότου μοιραίας πτήσης με 228 νεκρούς
Έπειτα από αρκετά χρόνια βγήκαν στην δημοσιότητα τα τελευταία ανατριχιαστικά λόγια του πιλότου αεροσκάφους της Air France που είχε πέσει στον Ατλαντικό.

Αποκαλύφθηκαν έπειτα από αρκετά χρόνια τα τελευταία λόγια του πιλότου αεροπλάνου της Air France που συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το Airbus Α330 που πραγματοποιούσε πτήση από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι, έπεσε στον Ατλαντικό την 1η Ιουνίου 2009. Και οι 228 επιβαίνοντες (συμπεριλαμβανομένων των 12 μελών του πληρώματος) σκοτώθηκαν.

Μετά από καιρό βγήκαν στην επιφάνεια τα ανατριχιαστικά λόγια των πιλότων της πτήσης 447 της Air France. Οι απεγνωσμένες συνομιλίες μεταξύ του λοχαγού Marc Dubois και των δύο συγκυβερνητών του, David Robert και Pierre-Cédric Bonin, είναι εμφανείς στον διάλογο που είχαν πριν από τη συντριβή.

Το συγκεκριμένο αεροπορικό δυστύχημα παραμένει το πιο θανατηφόρο στην ιστορία της Air France. Μέρες αργότερα, συντρίμμια από το αεροσκάφος της Air France βρέθηκαν να επιπλέουν ανάμεσα στα κύματα, πυροδοτώντας μια διετή έρευνα στα βάθη της θάλασσας, συνολικού κόστους πάνω από 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα από τα ευρήματα που βρέθηκαν ήταν όσα είχαν καταγραφεί στο μαύρο κουτί, που περιείχε πληροφορίες για το τι είχε συμβεί στον αέρα και είχε ως αποτέλεσμα 228 άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές καταγραφής αποκάλυψαν ότι οι αισθητήρες ταχύτητας του αεροπλάνου - γνωστοί ως σωλήνες pitot - είχαν μπλοκαριστεί και παγώσει καθώς το τζετ προσπαθούσε να φτάσει στο Παρίσι μέσα από μια καταιγίδα.

Ο αυτόματος πιλότος στο Airbus A330-203 απενεργοποιήθηκε, ενώ οι πιλότοι έμειναν να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν μπερδεμένα δεδομένα σχετικά με την ταχύτητα και το υψόμετρο τους, κάτι που τελικά τους οδήγησε να αποφασίσουν να συνεχίσουν τη χειροκίνητη πλοήγηση.

Έτσι οι πιλότοι ακολούθησαν λανθασμένα δεδομένα πλοήγησης και ενώ μάχονταν με την κακοκαιρία. Όταν το αεροπλάνο μπήκε σε έναν «αεροδυναμικό στάβλο», το τρίο έστρεψε κατά λάθος τη μύτη του πίδακα προς τα πάνω αντί προς τα κάτω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πτήση της Air France να αρχίσει να πέφτει από τον ουρανό.

«Χάσαμε τις ταχύτητες μας», ακούγεται να λέει ο ένας πιλότος. «Δεν ξέρω τι συμβαίνει», λέει κάποιος άλλος. «Πάμε, τραβήξτε επάνω, τράβα επάνω, τράβα...», λέει με ανήσυχη φωνή. «Γαμ... θα συγκρουστούμε! Δεν είναι αλήθεια: Τι συμβαίνει;», ακούγεται να ουρλιάζει κάποιος από το πλήρωμα. Τα τελευταία λόγια που ακούγονται είναι εξής: «Γαμ... είμαστε νεκροί» και από εκείνο το σημείο και ύστερα χάνονται.

Το αεροπλάνο 205 τόνων είχε πέσει κατακόρυφα 11.500 μέτρα από τον ουρανό μέσα σε μόλις τέσσερα λεπτά και 24 δευτερόλεπτα, σκοτώνοντας τραγικά όλους τους επιβαίνοντες...