Oι επιπτώσεις του καύσωνα στην ψυχική υγεία: Η αύξηση του άγχους και πως επηρεάζει την ψυχολογία (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Oι επιπτώσεις του καύσωνα στην ψυχική υγεία: Η αύξηση του άγχους και πως επηρεάζει την ψυχολογία (vid)
Μπορεί το καλοκαίρι να φτιάχνει την διάθεση λόγω του ήλιου, ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες ίσως να επηρεάζουν αρνητικά τον άνθρωπο.

Συνεχίζονται οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην χώρα μας, με τον καύσωνα να είναι διαρκείας αφού τόσο τον Ιούνιο, όσο και τον Ιούλιο, τις περισσότερες ημέρες το θερμόμετρο έδειχνε ή και ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές.

Αν και το καλοκαίρι θεωρείται για αρκετό κόσμο η καλύτερη εποχή του χρόνου αλλά όχι για όλους, αφού υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν την δροσιά, τελικά οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να λειτουργούν αρνητικά για την ψυχολογία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον λογαριασμό psychologyingr στο tiktok, δημιουργούν αύξηση άγχους αλλά και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Αναλυτικά σύμφωνα με την συγκεκριμένη ανάρτηση δημιουργούνται:

1. Αύξηση του στρες και της ανησυχίας
Η συνεχής έκθεση σε ζέστη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) οδηγώντας σε αυξημένη αίσθηση άγχους και ανησυχίας.

2. Μείωση της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου
Οι θερμές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες και να εκτελεί γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η προσοχή και η λήψη των αποφάσεων. Οι μελέτες δείχνουν ότι η απόδοση σε γνωστικά τεστ μειώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

3. Αύξηση της επιθετικότητας και της βίας
Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του στρες και στη μείωση της ανοχής στις απογοητεύσεις.

4. Χειροτέρευση της ψυχικής υγείας
Επιδείνωση ψυχικών καταστάσεων που ήδη υπάρχουν, όπως κατάθλιψη και διπολική διαταραχή. Η αύξηση των αυτοκτονιών κατά την διάρκεια περιόδων υψηλής θερμοκρασίας έχει επίσης παρατηρηθεί. Η συνεχής έκθεση σε ζέστη συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους.

5. Χειροτέρευση της ποιότητας του ύπνου
Οι ζεστές νύχτες μειώνουν τον ύπνο μειώνοντας την διάρκεια και την ποιότητά του. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ευερεθιστότητα, μειωμένη ψυχική υγεία.

6. Επιδράσεις στην κοινωνική συμπεριφορά
Η θερμή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, αυξάνοντας την επιθετικότητα και μειώνοντας την κοινωνική συνεργασία.

*Με πληροφορίες από tiktok psychologyingr