«Τέλος τα γκρίζα μαλλιά»: Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν το φάρμακο κατά της γήρανσης που παρατείνει τη ζωή κατά 25%

«Τέλος τα γκρίζα μαλλιά»: Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν το φάρμακο κατά της γήρανσης που παρατείνει τη ζωή κατά 25%
Ένα φάρμακο κατά της γήρανσης που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο βρίσκεται στον «ορίζοντα», αφού οι επιστήμονες είδαν τρομερά αποτελέσματα σε πειράματα που έκαναν στα ποντίκια.

Οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστικών της αντιγήρανσης.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν πρόσφατα την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που συνδέεται με την επιτάχυνση της γήρανσης , διαπιστώνοντας ότι μια νέα θεραπεία παρέτεινε τη διάρκεια ζωής των αρουραίων κατά 25%.

Όπως εξήγησαν, σε μόλις 25 εβδομάδες μετά τη θεραπεία, τα ζώα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, δεν είχαν γκρίζες τρίχες, εμφάνισαν βελτιωμένη όραση και καλύτερη μυϊκή λειτουργικότητα.

Τα ζώα ηλικίας 75 εβδομάδων, που αντιστοιχούν σε έναν 55χρονο άνθρωπο, έζησαν κατά μέσο όρο 155 εβδομάδες, σε σύγκριση με τις 120 εβδομάδες για τα ζώα που δεν έλαβαν θεραπεία.

1

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι άνθρωποι κληρονόμησαν την πρωτεΐνη, που ονομάζεται ιντερλευκίνη-11, από τα ψάρια πριν από περίπου 450 εκατομμύρια χρόνια. Η ιντερλευκίνη-11 έχει συνδεθεί με χρόνιες φλεγμονές, ουλές στους ιστούς των οργάνων, διαταραχές του μεταβολισμού, μυϊκή σπατάλη και καρδιακή ίνωση.

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ συναρπαστικά», δήλωσε ο καθηγητής Stuart Cook από το Εργαστήριο Ιατρικής Επιστήμης του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών του Ηνωμένου Βασιλείου (MRC LMS).

Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία είχαν λιγότερους καρκίνους και ήταν απαλλαγμένα από τα συνήθη σημάδια γήρανσης και αδυναμίας, αλλά είδαμε επίσης μειωμένη μυϊκή αδυναμία και βελτίωση της μυϊκής δύναμης.

'«Με απλά λόγια, τα ηλικιωμένα ποντίκια που έλαβαν anti-IL11 ήταν πιο υγιή. Αν και τα ευρήματα αυτά αφορούν μόνο ποντίκια, δημιουργείται η δελεαστική πιθανότητα ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα σε ηλικιωμένους ανθρώπους.

Ο καθηγητής Cook δήλωσε στο BBC ότι ενώ η δοκιμή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, τα δεδομένα έχουν υποδείξει ότι το φάρμακο είναι ασφαλές για τους ανθρώπους.