Η ταινία που απαγορεύτηκε σε έξι χώρες: Οι ηθοποιοί δυσκολεύονταν να ολοκληρώσουν τις ατάκες τους (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η ταινία που απαγορεύτηκε σε έξι χώρες: Οι ηθοποιοί δυσκολεύονταν να ολοκληρώσουν τις ατάκες τους (vid)
Γνωστή για το γραφικό και ανησυχητικό περιεχόμενό της, η ταινία έχει απαγορευτεί σε έξι χώρες λόγω των ακραίων απεικονίσεων βίας και διαφθοράς που περιέχει.

Η ταινία του 1975 «Salò», ή οι «120 ημέρες των Σοδόμων», σε σκηνοθεσία του Pier Paolo Pasolini, έχει αποκτήσει μια διαβόητη φήμη ως μια από τις πιο ενοχλητικές ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ.

Το «Salò» διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και επικεντρώνεται σε τέσσερις Ιταλούς φασίστες που απαγάγουν εννέα έφηβα αγόρια και εννέα έφηβες. Οι αιχμάλωτοι φυλακίζονται σε ένα τεράστιο κτήμα όπου υποβάλλονται σε μήνες φρικτής και βάναυσης μεταχείρισης. Η ταινία, προσαρμοσμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Μαρκήσιου ντε Σαντ από το 1785, περιλαμβάνει σκηνές έντονης γραφικής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και ψυχολογικού βασανισμού.

Με την κυκλοφορία της, η ταινία «Salò» αντιμετώπισε άμεσα αντιδράσεις και λογοκρισία. Απαγορεύτηκε στην Ιταλία, τη Φινλανδία, την Αυστραλία, τη Δυτική Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νορβηγία, αντανακλώντας την εκτεταμένη οργή και δυσφορία για το περιεχόμενό του. Ο ακραίος χαρακτήρας της ταινίας οδήγησε στο να χαρακτηριστεί από κριτικούς και θεατές ως η «πιο ενοχλητική».

Η φήμη της ταινίας εκτείνεται πέρα από τις ενοχλητικές εικόνες της. Οι αναφορές όσων συμμετείχαν στην παραγωγή δείχνουν ότι η ατμόσφαιρα στα γυρίσματα ήταν γεμάτη ένταση και δυσφορία. Οι ηθοποιοί δυσκολεύονταν να ολοκληρώσουν τις ατάκες τους λόγω της έντονης και ανησυχητικής φύσης των σκηνών που γύριζαν.

Το «Salò» αποτελεί ένα ισχυρό και αμφιλεγόμενο κομμάτι του κινηματογράφου, προκαλώντας τους θεατές με την αμείλικτη απεικόνιση της ανθρώπινης σκληρότητας και διαφθοράς.