Λουτέτια: Αυτό ήταν το μικρό «γαλατικό χωριό» πριν γίνει το σημερινό Παρίσι

Λουτέτια: Αυτό ήταν το μικρό «γαλατικό χωριό» πριν γίνει το σημερινό Παρίσι
Η ιστορία του Παρισιού ξεκινάει από το Île de la Cité, στον ποταμό Σηκουάνα όπου ένας από τους τελευταίους Ρωμαίους κυβερνήτες άλλαξε το όνομα της στο σημερινό.

Μπορεί σήμερα το Παρίσι να είναι μία από τις πιο διάσημες πόλεις του πλανήτη, με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Η γαλλική πρωτεύουσα, η οποία αυτή την περίοδο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν «άγνωστη» στην αρχαία εποχή. Πιστεύεται ότι οι Παριζιάνοι ίδρυσαν την πόλη μεταξύ 250 και 200 ​​π.Χ.

Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν, πιθανότατα ο ακριβής τόπος ίδρυσής της πόλης ήταν το Île de la Cité (Νησί της Πόλης). Το μικρό χωριό των Παρισίων ιδρύθηκε εκεί, πριν οι Ρωμαίοι καταλάβουν την πόλη και τη μετονομάσουν σε Lutetia (Lutecia) Parisiorum.

Έχουμε μια από τις πρώτες καταγραφές αυτού του ονόματος χάρη στον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος το αναφέρει το έτος 53 π.Χ. στα «Σχόλια για τον Γαλλικό Πόλεμο» του. Μιλάει για αυτό ως μια μικρή οχύρωση που βρισκόταν σε ένα από τα νησιά του ποταμού Σηκουάνα. Το όνομά του, Λουτέτια, μεταφράζεται ως «μέρος κοντά σε βάλτο».

Χάρη στις ανακαλύψεις όλα αυτά τα χρόνια, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα η πρωτεύουσα του Παρισιού κατοικείται από την Εποχή του Χαλκού. Αργότερα, όταν η αυτοκρατορία του Ιουλίου Καίσαρα άρχισε τις κατακτήσεις της, κατοικήθηκε από τους Παριζιάνους.

Αυτοί οι Parisii, με τη σειρά τους, ήταν μέρος ενός κελτικού λαού, σύμφωνα με το BBC. Εκεί, σε αυτή την τοποθεσία, αφιερώθηκαν τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία. Αλλά το εμπόριο - χάρη στον Σηκουάνα - τους βοήθησε σημαντικά. Το νησί όπου βρίσκονταν είναι αυτό που σήμερα στεγάζει τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Εκεί οι τότε κάτοικοι έχτισαν ένα οχυρωμένο χωριό, το οποίο συνδέθηκε και με τις δύο όχθες του ποταμού χάρη σε δύο γέφυρες. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τη δύναμη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και υπέκυψαν.

Όμως, όπως και το γαλατικό χωριό του Αστερίξ και του Οβελίξ, δεν παραδόθηκαν χωρίς να πολεμήσουν. Ο ίδιος ο Ιούλιος Καίσαρας το έκανε σαφές στα γραπτά του. «Ο εχθρός, μόλις έμαθε την κατάσταση (την προέλαση των ρωμαϊκών στρατευμάτων) πυρπόλησε τη Λουτετία και διέταξε να γκρεμιστούν οι γέφυρες αυτής της πόλης».

Μετά την καταστροφή του χωριού, οι Ρωμαίοι έχτισαν έναν άλλο οικισμό στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, στη σημερινή Λατινική Συνοικία (Quartier Latin) του Παρισιού. Ωστόσο, η πόλη δεν αναπτύχθηκε σημαντικά μέχρι την αρχή της βασιλείας του αυτοκράτορα Αυγούστου. Στην αρχή, δεν ήταν μεγάλη πόλη, όπως η Λυών ή η Τρίερ.

Η αλλαγή του ονόματος ήρθε με τη βασιλεία ενός από τους τελευταίους Ρωμαίους ηγεμόνες, του Ιουλιανού Β' . Οι επαναλαμβανόμενες επιδρομές των βαρβάρων έκαναν την πόλη να επιστρέψει στις ρίζες της, στο Île de la Cité, για να προστατευτεί από τους εχθρούς. Αυτός ο ηγεμόνας αυτοανακηρύχτηκε αυτοκράτορας της Λουτετίας και τη μετονόμασε σε Παρίσι, προς τιμή των πρώτων κατοίκων της.