Μελέτη αποκαλύπτει ότι οι millennials αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης 17 μορφών καρκίνου από τις παλαιότερες γενιές

Επιμέλεια: Newsroom
Μελέτη αποκαλύπτει ότι οι millennials αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης 17 μορφών καρκίνου από τις παλαιότερες γενιές
Μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης 17 συγκεκριμένων τύπων καρκίνου αντιμετωπίζουν οι νέες γενιές σε σχέση με τις παλαιότερες.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι νεότερες γενιές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν 17 τύπους καρκίνου σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές.

Οι μελέτες για τον καρκίνο συνεχίζονται εδώ και χρόνια, με μια πρόσφατη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα, να αποκαλύπτει τους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να θέσουν υψηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων.

Η χρήση αλκοόλ βρέθηκε να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αιτία όλων των περιπτώσεων καρκίνου στους άνδρες και η τρίτη μεγαλύτερη στις γυναίκες, για παράδειγμα.

Νεότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η Gen X και οι millennials διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν 17 συγκεκριμένους καρκίνους σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές.

Η Hyuna Sung, επιδημιολόγος καρκίνου στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία που ηγήθηκε της έρευνας, ελπίζει ότι τα ευρήματά τους θα αποτελέσουν «καμπανάκι για τις μελλοντικές τάσεις του καρκίνου».

Η Sung και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις τάσεις του καρκίνου σε άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1920 και 1990, τα οποία είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μεταξύ 2000 και 2019.

Η μελέτη κατηγοριοποίησε τους ανθρώπους σε ομάδες γέννησης πέντε ετών. Για παράδειγμα όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1955 θα ήταν στην ίδια κοόρτη. Αυτά τα δεδομένα περιελάμβαναν 34 τύπους καρκίνου, 17 από τους οποίους ανακαλύφθηκε ότι είχαν υψηλότερα ποσοστά σε νεότερους ανθρώπους.

Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης 8 από τους 34 καρκίνους αυξανόταν με κάθε διαδοχική κοόρτη γέννησης. Σύμφωνα με το NBC News, ο κίνδυνος ήταν δύο έως τρεις φορές υψηλότερος στα άτομα που γεννήθηκαν το 1990 για καρκίνους του παγκρέατος, των νεφρών και του λεπτού εντέρου, σε σύγκριση με τα άτομα που γεννήθηκαν το 1955. Το ίδιο μοτίβο παρατηρήθηκε στις διαγνώσεις καρκίνου του ήπατος για τις γυναίκες.

Οι 17 καρκίνοι που είχαν υψηλότερη συχνότητα σε νεότερους περιλαμβάνουν:

  1. καρδία στομάχου - ένας τύπος καρκίνου του στομάχου
  2. λεπτό έντερο
  3. θετικός σε υποδοχείς οιστρογόνων μαστός
  4. ωοθήκη
  5. παχέος εντέρου και ορθού
  6. λευχαιμία
  7. ενδομήτριο και άλλους καρκίνους του σώματος της μήτρας
  8. χοληδόχου κύστης και χοληφόρου οδού
  9. νεφρού και νεφρικής λεκάνης
  10. παγκρέας
  11. μυέλωμα (λευκά αιμοσφαίρια)
  12. μη καρδιακό γαστρικό - άλλος τύπος καρκίνου του στομάχου
  13. όρχεις
  14. συκώτι και ενδοηπατικό χοληδόχο πόρο στις γυναίκες
  15. μη σχετιζόμενος με τον HPV στόματος και φάρυγγας σε γυναίκες
  16. πρωκτός στους άνδρες
  17. Σάρκωμα Kaposi (ένας καρκίνος που προκαλεί την ανάπτυξη βλαβών σε όλο το σώμα) στους άνδρες

Η Sung, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπήρχαν «πολλά άγνωστα» σε σχέση με το τι προκάλεσε την άνοδο σε τέτοιους καρκίνους, ανέφερε στο Health: «Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η πρώιμη έκθεση σε καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου καρκίνου, όπως η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή, αυξάνουν τον κίνδυνο πρώιμης έναρξης καρκίνου».

Επίσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι καρκίνοι μπορεί να φαίνονται πιο διαδεδομένοι σε νεότερους ανθρώπους, επειδή οι γιατροί έχουν πλέον καλύτερα εργαλεία για να εντοπίζουν έγκαιρα τα σημάδια του καρκίνου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν ήταν όλα αρνητικά. Ανακαλύφθηκε επίσης, ότι το ποσοστό επίπτωσης και η θνησιμότητα 14 διαφορετικών καρκίνων είτε μειώθηκαν είτε παρέμειναν στάσιμα στις κοόρτες γεννήσεων (ομάδες ανθρώπων που γεννήθηκαν περίπου το ίδιο έτος).