Μυστήριο 50 χρόνων λύθηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Επιμέλεια: Newsroom
Μυστήριο 50 χρόνων λύθηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
Τα ευρήματα αυτά συμπίπτουν με ανησυχητικές αναφορές σχετικά με την κατάσταση των παγετώνων της Ελβετίας.

Ένα μυστήριο μισού αιώνα ξετυλίχθηκε απροσδόκητα στις Ελβετικές Άλπεις, όπου πεζοπόροι έπεσαν πάνω σε ανθρώπινα λείψανα και στα συντρίμμια ενός αεροπλάνου που ήταν θαμμένα κάτω από τους πάγους για δεκαετίες. Οι ανακαλύψεις, οι οποίες αναδύθηκαν από το λιώσιμο των παγετώνων, ρίχνουν φως σε ένα τραγικό περιστατικό του 1968 και αναδεικνύουν τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα παγωμένα τοπία της περιοχής.

Τον Ιούνιο του 1968, ένα μικρό αεροπλάνο συνετρίβη πάνω από τον παγετώνα Aletsch κοντά στις κορυφές των βουνών Jungfrau και Mönch στην Ελβετία. Οι τρεις επιβαίνοντες, ένας δάσκαλος, ένας γιατρός και ο γιος του, όλοι από τη Ζυρίχη, έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους στη συντριβή. Ενώ οι σοροί τους ανασύρθηκαν λίγο μετά το ατύχημα, τα συντρίμμια του αεροσκάφους δεν βρέθηκαν ποτέ, καταπιασμένα από την παγωμένη λαβή του παγετώνα.

Πάνω από πέντε δεκαετίες αργότερα, τον Αύγουστο του 2022, ένας οδηγός βουνού ονόματι Dominik Nellen έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη. Ενώ οδηγούσε μια ομάδα στον παγετώνα, ο Nellen εντόπισε κάτι που αρχικά νόμιζε ότι ήταν δύο σακίδια πλάτης. Με μια πιο προσεκτική εξέταση, συνειδητοποίησε ότι είχε βρει τα χαμένα από καιρό συντρίμμια του αεροπλάνου, διατηρημένα στον πάγο για πάνω από 50 χρόνια.

Αυτή δεν ήταν η μόνη αποκάλυψη από τους ελβετικούς παγετώνες εκείνο το καλοκαίρι. Στο Valais, δύο Γάλλοι ορειβάτες συνάντησαν ανθρώπινα οστά ενώ σκαρφάλωναν στον παγετώνα Chessjen. Τα λείψανα εντοπίστηκαν κοντά σε ένα παλιό μονοπάτι που είχε περιέλθει σε αχρηστία περίπου μια δεκαετία νωρίτερα. Ειδοποιήθηκαν οι αρχές και ο σκελετός μεταφέρθηκε από τον παγετώνα με ελικόπτερο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα οστά αυτά μπορεί να χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 ή του 1980.

Μετά από αυτές τις ανακαλύψεις, οι ελβετικές αρχές άρχισαν να διεξάγουν αναλύσεις DNA για να ταυτοποιήσουν τα λείψανα και να δώσουν ένα τέλος στις οικογένειες που αναρωτιούνται εδώ και καιρό για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Τα ευρήματα αυτά συμπίπτουν με ανησυχητικές αναφορές σχετικά με την κατάσταση των παγετώνων της Ελβετίας. Το 2023, η Ελβετική Ακαδημία Επιστημών αποκάλυψε ότι οι παγετώνες της χώρας είχαν χάσει το 10% του όγκου τους μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Ο όγκος που χάθηκε κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών του 2022 και του 2023 ήταν ισοδύναμος με τη συνολική απώλεια που καταγράφηκε κατά την περίοδο 30 ετών από το 1960 έως το 1990.