Ο περιέργος κανόνας για τα τατουάζ που μπορεί να στοιχίσει τη συμμετοχή των αθλητών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Επιμέλεια: Newsroom
Ο περιέργος κανόνας για τα τατουάζ που μπορεί να στοιχίσει τη συμμετοχή των αθλητών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες
Ένας κανόνας που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μπορεί να στοιχίσει τη συμμετοχή των αθλητών.

Καθώς το Παρίσι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ένας αμφιλεγόμενος κανόνας έχει απασχολήσει τους χρήστες του διαδικτύου, και όχι μόνο. Οι αθλητές που φέρουν το εμβληματικό τατουάζ με τους δακτύλιους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποκλεισμό, προκαλώντας συζήτηση σχετικά με τους αυστηρούς κανονισμούς που επιβάλλει η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC).

Με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η προσοχή στρέφεται τώρα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που θα ξεκινήσουν στις 28 Αυγούστου. Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει 549 αγώνες σε διάφορα αθλήματα, αναδεικνύοντας τους πιο επίλεκτους παραολυμπιακούς αθλητές του κόσμου. Ωστόσο, ένας περίεργος κανόνας θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκλείσει ορισμένους αγωνιζόμενους από τη συμμετοχή, ανεξάρτητα από την αθλητική τους δεινότητα.

Το ζήτημα επικεντρώνεται στους Ολυμπιακούς δακτυλίους, ένα σύμβολο γεμάτο ιστορία και υπερηφάνεια. Σχεδιασμένοι από τον Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1913, οι πέντε δακτύλιοι που συνδέονται μεταξύ τους αντιπροσωπεύουν την ενότητα των πέντε κατοικημένων ηπείρων και αποτελούν αγαπημένο έμβλημα για πολλούς αθλητές. Για αμέτρητους Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, αυτοί οι δακτύλιοι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό λογότυπο - είναι μια απόδειξη για χρόνια αφοσίωσης και επιτευγμάτων, που συχνά μνημονεύονται με τατουάζ.

Ωστόσο, η IPC, η οποία διοικεί τους Παραολυμπιακούς Αγώνες ανεξάρτητα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), βλέπει τα δαχτυλίδια διαφορετικά. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της IPC, τα δαχτυλίδια κατατάσσονται ως μια μορφή «διαφήμισης του σώματος», η οποία απαγορεύεται αυστηρά. Κατά συνέπεια, οι αθλητές που εμφανίζουν τους Ολυμπιακούς δακτυλίους στο δέρμα τους κατά τη διάρκεια των Αγώνων κινδυνεύουν να αποκλειστούν.

Ο κανόνας αυτός ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο, όταν ο Βρετανός παραολυμπιονίκης Josef Craig, ο οποίος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, αντιμετώπισε την αυστηρή εφαρμογή της IPC. Ο Craig, κολυμβητής που είχε προηγουμένως κερδίσει χρυσό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, αποκλείστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης στην Πορτογαλία επειδή έδειξε το τατουάζ του κατά τη διάρκεια της προκριματικής σειράς 100μ. ελεύθερο S8.

Για να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποφύγει περαιτέρω ποινές, ο Craig έλαβε δημιουργικά μέτρα. Στους επόμενους αγώνες, έκρυψε το τατουάζ με καλύμματα και μάλιστα το ζωγράφισε με ένα σχέδιο Union Jack για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο.

Καθώς πλησιάζουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, η διαμάχη γύρω από τα τατουάζ των Ολυμπιακών δακτυλίων είναι πιθανό να ενταθεί.