Η ανατριχιαστική ιστορία του Όσκαρ: Η γάτα που προέβλεψε περισσότερους από εκατό θανάτους (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η ανατριχιαστική ιστορία του Όσκαρ: Η γάτα που προέβλεψε περισσότερους από εκατό θανάτους (vid)
Η ιστορία του Όσκαρ εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ ζώων και ανθρώπων, ιδίως στο πλαίσιο της ζωής και του θανάτου.

Οι γάτες είναι γνωστές για τη μυστηριώδη φύση τους, συχνά συμπεριφέρονται σαν να κατέχουν γνώσεις πέρα από την ανθρώπινη κατανόηση.

Για ένα συγκεκριμένο αιλουροειδές με το όνομα Όσκαρ, αυτό φαινόταν να είναι κάτι περισσότερο από μια ιδιόρρυθμη ιδέα. Υιοθετημένος από το Κέντρο Νοσηλείας και Αποκατάστασης Steere House στο Providence του Rhode Island, ο Όσκαρ έγινε διάσημος για μια εξαιρετική και ανατριχιαστική ικανότητα: φάνηκε να προβλέπει τους θανάτους περισσότερων από 100 ασθενών.

Ο Όσκαρ έφτασε στο Steere House το 2005. Σύμφωνα με τον Δρ Ντέιβιντ Ντόσα, γηρίατρο του ιδρύματος, ο Όσκαρ ήταν αρχικά αρκετά κλειστός. «Δεν του άρεσε πραγματικά να βγαίνει έξω. Ήταν κλεισμένος στον εαυτό του. Συχνά τον έβρισκες στην ντουλάπα με τις προμήθειες ή κάπου κάτω από ένα κρεβάτι», αφηγήθηκε o γηρίατρος.

Ωστόσο, η συμπεριφορά του Όσκαρ πήρε δραματική τροπή όταν άρχισε να δείχνει ένα αλλόκοτο ενδιαφέρον για τους ασθενείς που πλησίαζαν στο τέλος της ζωής τους. Όπως παρατήρησαν οι γιατροί και το προσωπικό του Steere House, ο Oscar φαινόταν να διαισθάνεται πότε κάποιος επρόκειτο να φύγει από τη ζωή. Περίπου δύο έως τέσσερις ώρες πριν από το θάνατο ενός ασθενούς, ο Όσκαρ έβγαινε από τις κρυψώνες του και τοποθετούνταν δίπλα στο άτομο, σαν να παρείχε μια τελευταία, σιωπηλή παρηγοριά.

Ο γιατρός παρατήρησε αρχικά αυτή την περίεργη συμπεριφορά όταν ο Όσκαρ «προέβλεψε» σωστά μερικούς θανάτους. Ωστόσο, όσο περνούσε ο καιρός, η ακρίβεια του Όσκαρ γινόταν αδιαμφισβήτητη. «Τελικά ανακαλύψαμε, αφού το έκανε αυτό αρκετές φορές, ότι οι άνθρωποι με τους οποίους έμενε μαζί ήταν συνήθως οι επόμενοι που έφευγαν», εξήγησε ο Δρ Ντόσα. Το ρεκόρ των προβλέψεων του γάτου μεγάλωνε σταθερά, φτάνοντας σε αυτό που κάποιοι θα μπορούσαν να θεωρήσουν ένα απίθανο σερί - προβλέποντας με ακρίβεια 20 ή 30 θανάτους στη σειρά.

Το ιατρικό προσωπικό, αν και αρχικά ήταν επιφυλακτικό, σύντομα άρχισε να αποδέχεται τη συμπεριφορά του Όσκαρ ως ένα είδος νοσηρής αλλά παρήγορης ρουτίνας. Οι οικογένειες συχνά ενημερώνονταν όταν ο Όσκαρ έπιανε αγρυπνία δίπλα στους αγαπημένους τους, σηματοδοτώντας ότι το τέλος πλησίαζε. Αν και ο ακριβής μηχανισμός πίσω από την ικανότητα του Όσκαρ παραμένει άγνωστος, εικάζεται ότι μπορεί να ήταν σε θέση να ανιχνεύει ανεπαίσθητες αλλαγές στο σώμα ή τις μυρωδιές των ασθενών καθώς πλησίαζαν στο θάνατο.

Η φήμη του Όσκαρ μεγάλωσε με τα χρόνια, με τις ιστορίες για την απόκοσμη ακρίβειά του να εξαπλώνονται πέρα από τους τοίχους του Steere House. Μέχρι το θάνατό του το 2022, ο Όσκαρ είχε πιστώσει την πρόβλεψη περισσότερων από 100 θανάτων. Η παρουσία του έγινε σύμβολο του μυστηρίου και της συμπόνιας που συχνά περιβάλλουν τις τελευταίες στιγμές της ζωής.