Ο «χρυσός» κανόνας 20-80 των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο που οδηγεί στην επιτυχία

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Ο «χρυσός» κανόνας 20-80 των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο που οδηγεί στην επιτυχία
Ο Bernard Arnault έχει μια απλή φόρμουλα, ώστε όχι μόνο να έχετε στόχους, αλλά να μπορείτε να τους πετύχετε.

Η ιστορία του Bernard Arnault είναι πολύ ενδιαφέρουσα και γεμάτη μαθήματα για να πετύχεις, να εξελιχθείς και να ξεπεράσεις εμπόδια και αποτυχίες. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Arnault είναι ο επικεφαλής του οίκου πολυτελείας LVMH, ο οποίος διαθέτει brands όπως Dior, Sephora, TAG Heuer, Givenchy και άλλα. Ο Arnault έχτισε αυτή την αυτοκρατορία και κατάφερε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ωστόσο, δεν έφτασε εκεί χωρίς να δουλέψει σκληρά. Όπως έχει πει ότι είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξεις τη δημιουργικότητα και την υπομονή σου, αλλά έχει αποκαλύψει επίσης σε μια συνέντευξή του ότι υπάρχει και ένας πολύ σημαντικός κανόνας, τον οποίο ακολουθεί πιστά από το ξεκίνημα της καριέρας του.

«Θα πρέπει να είσαι πολύ επίμονος. Χρειάζεσαι ιδέες, αλλά η ιδέα είναι μόνο το 20%. Η εκτέλεση είναι το 80%. Έχω πολλές επενδύσεις σε startups τεχνολογίας. Αν κοιτάξετε τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως το Facebook, για παράδειγμα, η ιδέα ήταν εξαιρετική στην αρχή. Υπήρχαν όμως και άλλοι με την ίδια ιδέα. Γιατί το Facebook σημείωσε την εκπληκτική επιτυχία που έχει σήμερα; Πρόκειται για την εκτέλεση, και εκεί είναι το κλειδί. Έχετε ιδέες, αλλά να είστε επίμονοι και να τις εκτελέσετε σωστά», έχει δηλώσει ο Bernard Arnault σε συνέντευξή του στο περιοδικό Forbes.

Η επιμονή έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα, η οποία αναφέρεται στο να σηκώνεσαι μετά από μια πτώση, να μαθαίνεις από κάθε λάθος και να συνεχίζεις να προσπαθείς ακόμα κι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Το άλλο μέρος του κανόνα μιλά για τη διαίρεση των σχεδίων σου σε μορφή «20-80», όπου αυτό που γίνεται είναι να αφιερωθεί το 20% του χρόνου και της ενέργειας στη διαδικασία ανάπτυξης ιδεών και καθορισμού στόχων, ενώ ένα 80% πρέπει να αφιερωθεί στην ανάπτυξη των ιδεών, αφαιρώντας τες από το χαρτί και μεταφέροντάς τες στον πραγματικό κόσμο.

Πολλά έργα, ιδέες ή στόχοι αποτυγχάνουν πριν ξεκινήσουν γιατί, αν και τα θεμέλια είναι καλά, αυτό το πρώτο βήμα δεν γίνεται ποτέ για την υλοποίηση και την ανάπτυξή τους.