ΠΑΣΟΚ: Πώς γεννήθηκε ο Ήλιος και γιατί επιλέχθηκε το πράσινο χρώμα

Επιμέλεια: Newsroom
ΠΑΣΟΚ: Πώς γεννήθηκε ο Ήλιος και γιατί επιλέχθηκε το πράσινο χρώμα
O Κώστας Λαλιώτης, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, είχε αποκαλύψει σε άρθρο του πώς προέκυψε ο Ήλιος και το πράσινο χρώμα.

50 χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, και σχεδόν ένα μήνα πριν τις εσωκομματικές εκλογές, όλα είναι έτοιμα για τον εορτασμό της ιστορικής ημέρας, της 3ης Σεπτεμβρίου, της ημέρας που όρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου ως την αρχή για την επικείμενη αλλαγή που είχε ανάγκη ο τόπος.

Με το όραμα της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης, το ΠΑΣΟΚ άρχισε να κατακτά την πολιτική σκηνή από τα πρώτα του βήματα. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε μια νέα, ριζοσπαστική πολιτική ατζέντα, που υποσχόταν ρήξη με το παρελθόν, δίνοντας φωνή στους «μη προνομιούχους» και προσφέροντας μια ελπίδα για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Για χρώμα το ΠΑΣΟΚ είχε επιλέξει το πράσινο και για σήμα του τον ήλιο. Για το πως προέκυψε ο «Ήλιος ο πράσινο» είχε αναφερθεί εκτενώς το ιστορικό στέλεχος του κόμματος και πρώην υπουργός, Κώστας Λαλιώτης Σε άρθρο του με τίτλο «Το DNA του ΠΑΣΟΚ η στρατηγική της ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ» στο pasok.gr είχε αποκαλύψει ότι κατατέθηκαν πολλές εναλλακτικές προτάσεις και «υπήρξε σε εκείνη τη συγκυρία, ένας ζωηρός, γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, αν και ορισμένες φορές έπαιρνε τη μορφή μιας άγονης και αφοριστικής αντιπαράθεσης».

1

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαλιώτη υπήρξε πρόταση για το σύμβολο που είχαν τα περισσότερα Σοσιαλιστικά και Εργατικά Κόμματα στις χώρες της Ευρώπης. Ήταν το «Τριαντάφυλλο με τη γροθιά». «Μετά από διάλογο το απορρίψαμε», τόνισε χαρακτηριστικά στο άρθρο του.

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαλιώτη υπήρξαν επίσης: Πρόταση με εικαστική περιγραφή της Ελληνικής Σημαίας και του «Ουράνιου Τόξου». Επίσης, υπήρχαν σκέψεις
για την εικαστική καταγραφή της Ελληνικής σημαίας και του χάρτη της Ελλάδας με ένα αστέρι.

Τελικά, σύμφωνα με τον ίδιο, «σωστά και απολύτως προβλεπτικά επιλέξαμε τον Ήλιο».

«Γιατί αρχετυπικά και συμβολικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους και σε όλους τους Πολιτισμούς, είναι ένα σύμβολο αδιαμφισβήτητης αναφοράς και καθολικής αναγνώρισης», υπογράμμισε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Ο Ήλιος ως ένα αιώνιο σύμβολο είναι συνυφασμένο με το Φως και τη λάμψη, με την ακτινοβολία και την αέναη κίνηση. Ένα σύμβολο συνυφασμένο με τη ζωή, τον άνθρωπο, τη φύση και την ατελείωτη ενέργεια», έγραψε χαρακτηριστικά στο άρθρο του.

1

Για το πράσινο, ο ίδιος τόνισε ότι «το υιοθετήσαμε το ως το χρώμα της Ελπίδας, σε μια ριζική αντίστιξη ανάμεσα στο μπλε της Δεξιάς και το κόκκινο της Παραδοσιακής Αριστεράς».