Συγκλονιστικό βίντεο αποκαλύπτει τι είδε ο μοναδικός Αμερικανός στο διάστημα την 11η Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Συγκλονιστικό βίντεο αποκαλύπτει τι είδε ο μοναδικός Αμερικανός στο διάστημα την 11η Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης (vid)
Η ιστορία ενός αστροναύτη χρησιμεύει ως υπενθύμιση του πόσο βαθιά επηρέασαν τα γεγονότα εκείνης της ημέρας τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονταν.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, μια μέρα που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων, ένας Αμερικανός είδε τη φρίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων από ένα μοναδικό και σπαρακτικό σημείο - το διάστημα.

Ο αστροναύτης Frank Culbertson, ο μοναδικός Αμερικανός που βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) εκείνη τη μοιραία ημέρα, είχε μια ζοφερή εικόνα των συνεπειών ενός από τα πιο καταστροφικά γεγονότα στην ιστορία.

23 χρόνια συμπληρώνονται από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και οι μνήμες της τραγωδίας συνεχίζουν να προκαλούν έντονα συναισθήματα. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν τις ειδήσεις στις τηλεοράσεις τους, τις άκουγαν στο ραδιόφωνο ή τις διάβαζαν στις εφημερίδες, ο Culbertson παρακολουθούσε από ψηλά, από τη χαμηλή γήινη τροχιά του ISS, όπου είχε καθαρή θέα της Γης.

Σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Astronauts: Houston We Have a Problem», που κυκλοφόρησε το 2014, ο Culbertson μοιράστηκε την εμπειρία του από την παρακολούθηση της καταστροφής από το διάστημα. Ανακαλώντας στη μνήμη του τι είδε εκείνη την ημέρα, είπε: «Ο καιρός ήταν απόλυτα καθαρός εκείνη την ημέρα. Μπορούσα εύκολα να δω τη Νέα Υόρκη - μια μεγάλη μαύρη στήλη καπνού που έβγαινε από την πόλη, και καθώς ζούμαρα με τη βιντεοκάμερα, μπορούσα να δω αυτή τη μεγάλη γκρίζα κηλίδα να τυλίγει το νότιο Μανχάταν». Αυτή η «γκρίζα κηλίδα», όπως την περιέγραψε ο Culbertson, ήταν στην πραγματικότητα ο δεύτερος από τους δίδυμους πύργους που κατέρρεε, μια σκληρή εικόνα καταστροφής που ξεδιπλωνόταν μπροστά στα μάτια του.

Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στο κανάλι της NASA στο YouTube, ο Culbertson μίλησε επίσης για το γεγονός ότι είδε «ένα μεγάλο σύννεφο συντριμμιών να καλύπτει το Μανχάταν», αποτυπώνοντας την κλίμακα της καταστροφής από το πλεονεκτικό του σημείο στο διάστημα. Οι πληροφορίες για τις επιθέσεις έφτασαν σε αυτόν από την τροχιά, και καθώς τα νέα για το τι συνέβαινε στο έδαφος έγιναν σαφή, ο Culbertson αναλογίστηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης, δηλώνοντας: «Τότε ήταν που έγινε πραγματικά οδυνηρό, γιατί ήταν σαν να βλέπεις μια πληγή στην πλευρά της χώρας σου».

Ενώ ο Culbertson παρακολουθούσε τα τραγικά γεγονότα από τον ISS, ο τότε πρόεδρος George W. Bush βρισκόταν σε μια τάξη γεμάτη παιδιά στο δημοτικό σχολείο Emma E. Booker στη Sarasota της Φλόριντα. Η στιγμή που ενημερώθηκε για την επίθεση καταγράφηκε επίσης από την κάμερα. Αρχικά, ο πρόεδρος Bush είχε πληροφορηθεί ότι ένα αεροπλάνο είχε χτυπήσει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου πριν φτάσει στο σχολείο εκείνο το πρωί, κάτι που υπέθεσε ότι οφειλόταν σε λάθος του πιλότου. Ωστόσο, ενώ καθόταν μπροστά σε μια ομάδα νεαρών μαθητών, έμαθε την πλήρη έκταση της καταστροφής.

Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου επηρέασαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οι αναμνήσεις ατόμων όπως ο Frank Culbertson παρέχουν μια μοναδική οπτική για εκείνη την ημέρα.