Συναγερμός στη Λάρισα με τους λιθόκερους: Το δηλητηριώδες έντομο που θυμίζει κατσαρίδα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Συναγερμός στη Λάρισα με τους λιθόκερους: Το δηλητηριώδες έντομο που θυμίζει κατσαρίδα (vid)
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Λάρισα ο λιθόκερος, το δηλητηριώδες έντομο που πετάει και κολυμπάει.

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στη Λάρισα η εμφάνιση του λιθόκερου, ενός εντόμου που θυμίζει την κατσαρίδα, αλλά είναι μεγαλύτερο.

Πριν λίγο καιρό ένας κάτοικος της Λάρισας είχε εντοπίσει το έντομο στο μπαλκόνι του, ενώ το βράδυ της Κυριακής παρέα τον συνάντησαν ξανά δίπλα από το Θέατρο «Κώστας Τσιάνος».

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά, ο ερευνητής του εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Πάνος Πετράκης, μιλώντας στην «Πρωινή Ζώνη» του Action24, καθησύχασε για την ανησυχία γύρω από την εμφάνιση του λιθόκερου.

«Ο λιθόκερος υπήρχε πάντα και υπάρχει από την Κροατία μέχρι τα όρια της Άπω Ανατολής, μέχρι το Βιετνάμ. Έχει αναφερθεί μέχρι και στην Ταϊλάνδη, μάλιστα. Είναι ένα έντομο το οποίο ζει στο νερό, σε υδροβιότοπους, και επειδή ακριβώς ζει σε υδροβιότοπους, υφίσταται όλες τις καταστροφές που κάνει ο άνθρωπος εκεί. Ο λιθόκερος υπήρχε από πάντα, είναι το μοναδικό έντομο της οικογένειας belostomatidae που υπάρχει στην Ευρώπη», ανέφερε.

Τί είναι ο λιθόκερος

Ο λιθόκερος είναι ένα γένος της οικογένειας των ημιπτέρων Βελοστοματίδων, γνωστό στην καθομιλουμένη ως γιγάντια ζωύφια του νερού. Εντοπίζονται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές του κόσμου. Η μεγαλύτερη ποικιλία ειδών βρίσκεται στην Αμερική, με ένα μόνο είδος στην Ευρώπη, δύο στην Αφρική, δύο στην Αυστραλία και τρία στην Ασία. Περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα αληθινά ζωύφια με είδη ικανά να φτάσουν σε μήκος πάνω από 12 εκατοστόμετρα.

Όπως και άλλα μέλη της οικογένειας των γιγαντιαίων ζωυφίων, τα είδη των λιθόκερων είναι αρπακτικά που εξουδετερώνουν το θήραμα μαχαιρώνοντάς το με το ρύγχος του και εγχύοντας ένα σάλιο που περιλαμβάνει μια σειρά από ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες.

Έως και 132 συστατικά έχουν βρεθεί στο σάλιο ή το δηλητήριό τους, αρκετά παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν στα ζωύφια δολοφόνων. Στη συνέχεια, η προβοσκίδα χρησιμοποιείται για να ρουφήξει το υγρό και ημι-χωνεμένο σωματικό υγρό του θηράματος. Το βήμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αυτοάμυνα και το δάγκωμα είναι πολύ επώδυνο για τον άνθρωπο, προκαλώντας πρήξιμο και παλμικό πόνο, αλλά συνήθως υποχωρεί μέσα σε περίπου πέντε ώρες το πολύ.