Γιάμαλη: «Έχω υποτιμηθεί για την επαγγελματική μου επάρκεια με τρόπο που άντρες συνάδελφοι δεν έχουν διανοηθεί»

Επιμέλεια: Newsroom
Γιάμαλη: «Έχω υποτιμηθεί για την επαγγελματική μου επάρκεια με τρόπο που άντρες συνάδελφοι δεν έχουν διανοηθεί»
H παρουσιάστρια του Mega, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μορφές βίας στον εργασιακό χώρο και τον ανταγωνισμό.

H Αναστασία Γιάμαλη παραχώρησε συνέντευξη στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών.

H παρουσιάστρια του Mega, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μορφές βίας στον εργασιακό χώρο και τον ανταγωνισμό.

«Έχετε αντιμετωπίσει εργασιακό μπούλινγκ ή κάποιας μορφής βία στη δουλειά σας;», ήταν η ερώτηση και αρχικά, δήλωσε: «Η ίδια η ερώτηση αποδεικνύει ότι σίγουρα και στον χώρο των ΜΜΕ υπάρχει ανισότητα. Δεν είναι δύσκολο "να υπάρξουμε" ως δημοσιογράφοι οι γυναίκες, αντιθέτως ποσοτικά είμαστε μάλλον περισσότερες».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Ισχυρίζομαι ωστόσο, και οι αριθμοί δεν με διαψεύδουν, πως στις θέσεις κλειδιά είμαστε σημαντικά λιγότερες. Πέραν αυτού, ιδίως για όσες από εμάς έχουμε τηλεοπτικό βήμα, υπάρχει ένας άρρητος πήχης εμφάνισης (κιλά, κόμμωση) από τον οποίο δύσκολα μπορεί κάποιος να παρεκκλίνει».

«Έχω υποτιμηθεί και επερωτηθεί για την επαγγελματική μου επάρκεια με τρόπο που άντρες συνάδελφοί μου με αντίστοιχα προσόντα και δυνατότητες με εμένα δεν έχουν διανοηθεί», τόνισε.

«Από εκεί και πέρα, όσες και όσοι έχουμε το προνόμιο να έχουμε δημόσιο βήμα, οφείλουμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την καλόπιστη και προωθητική κριτική. Όταν όμως η κριτική είναι κακοπροαίρετη ή εδράζεται σε πεποιθήσεις του ατόμου που την ασκεί και όχι στα δικά μας γραπτά ή λόγια, τότε απαντώ, είτε αφορά εμένα η κριτική, είτε συναδέλφους/συναδέλφισσές μου», τόνισε.

«Σε γενικές γραμμές, στην επαγγελματική μου πορεία, έχω υπάρξει τυχερή και το πρόσημο που θα έβαζα είναι σίγουρα θετικό. Μπορεί στον επαγγελματικό μου βίο να μη διέθετα πάντα όλα τα εργαλεία, αλλά είχα την ελευθερία να δημοσιογραφώ με ειλικρίνεια, χωρίς να έχει χρειαστεί να αντιδράσω σε κάτι άλλο πέρα από αυτό που λέμε «καθημερινό σεξισμό» ή «σεξισμό της διπλανής πόρτας», που είναι πρόβλημα μεν αλλά για εμένα, που είχα τα αναλυτικά εργαλεία, ήταν διαχειρίσιμο και δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στην όρεξη μου να υπάρχω στο επάγγελμα», ανέφερε επίσης.

«Με τον ανταγωνισμό τι γίνεται; Πιστεύετε ότι έχει σημασία κάποιος να κυνηγάει να βγάλει πρώτος μια είδηση ή είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι μεγαλύτερη σημασία στη δημοσιογραφία έχει να προβάλλεις ειδήσεις με ψυχραιμία και πολλαπλή διασταύρωση γεγονότων;»

«Το ιδανικό είναι σίγουρα ο συνδυασμός. Θέλουμε να ενημερώνουμε πρώτοι τον κόσμο αλλά θέλουμε σίγουρα να τον ενημερώνουμε σωστά και με σφαιρικό τρόπο. Η δουλειά μας δεν είναι να γεννάμε συνειδήσεις, αλλά να δίνουμε στον κόσμο την πληροφορία στην ολότητα της, ώστε να μπορεί ο ίδιος να διαμορφώσει τη δική του άποψη», είπε η Νατάσα Γιάμαλη.