Μυστήριο με τους βομβητές της Χεζμπολάχ: Ειδικοί ψάχνουν απαντήσεις για το μεγάλο χακάρισμα (vid)

Μυστήριο με τους βομβητές της Χεζμπολάχ: Ειδικοί ψάχνουν απαντήσεις για το μεγάλο χακάρισμα (vid)
Απαντήσεις αναζητά η Χεζμπολάχ για το χτύπημα στους βομβητές των μελών της - Τα δύο επικρατέστερα σενάρια που εξετάζονται.

Η Χεζμπολάχ ορκίστηκε να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών που χρησιμοποιούν τα μέλη της σε ολόκληρο τον Λίβανο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και να τραυματιστούν σχεδόν 3.000 μετά την πρωτοφανή επίθεση.

Οι εκρήξεις ξεκίνησαν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό και σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας περίπου στις 15:45 τοπική ώρα (13:45 BST) την Τρίτη.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν καπνό να βγαίνει από τις τσέπες των ανθρώπων, πριν δουν μικρές εκρήξεις που ακούγονταν σαν πυροτεχνήματα και πυροβολισμούς.

Οι εκρήξεις συνεχίστηκαν για περίπου μία ώρα μετά τις αρχικές εκρήξεις, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αμέσως μετά, δεκάδες άνθρωποι άρχισαν να καταφθάνουν στα νοσοκομεία σε ολόκληρο τον Λίβανο, με μάρτυρες να αναφέρουν σκηνές μαζικής σύγχυσης.

Πώς εξερράγησαν οι βομβητές;

Οι αναλυτές έσπευσαν να εκφράσουν σοκ για την κλίμακα της επίθεσης της Τρίτης - αναφέροντας ότι η Χεζμπολάχ υπερηφανευόταν τόσα χρόνια για τα μέτρα ασφαλείας της.

Ορισμένοι πρότειναν ότι ένας χάκερ μπορεί να προκάλεσε την υπερθέρμανση των μπαταριών των βομβητών, με αποτέλεσμα την έκρηξη των συσκευών.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί λένε ότι αυτό είναι απίθανο, με τα πλάνα από τις εκρήξεις να μην συνάδουν με την υπερθέρμανση των μπαταριών.
Κάποιοι αναλυτές εξετάζουν την επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού, που αφορούσε την αλλοίωση των βομβητών κατά την κατασκευή ή τη μεταφορά τους.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν αφορούν ένα φορτίο 1.000 συσκευών που εισήχθη πρόσφατα από τη Χεζμπολάχ». Φαίνεται πως στις συσκευές «έγινε πειρατεία στην πηγή», πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Λιβάνου λένε ότι οι βομβητές ήταν γεμάτοι με μικρή ποσότητα εκρηκτικών μήνες πριν από την είσοδο των συσκευών στη χώρα. Μιλώντας στο BBC, ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, υπέθεσε ότι οι συσκευές θα μπορούσαν στη συνέχεια να έχουν ενεργοποιηθεί από ένα απομακρυσμένο σήμα.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, οι βομβητές AR-924 είχαν παγιδευτεί με μερικές δεκάδες γραμμάτια εκρηκτικής ύλης που τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία τους μαζί με πυροκροτητές.

Γιατί η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί βομβητές;

Η Χεζμπολάχ έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στους βομβητές ως μέσο επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας για να προσπαθήσει να αποφύγει τον εντοπισμό θέσης από το Ισραήλ.
Ο βομβητής είναι μια ασύρματη τηλεπικοινωνιακή συσκευή που λαμβάνει και εμφανίζει αλφαριθμητικά ή φωνητικά μηνύματα.

Τα συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα έχουν προ πολλού εγκαταλειφθεί από τα κινήματα ως πολύ ευάλωτα μέσα επικοινωνίας. Ωστόσο, ένας πράκτορας της Χεζμπολάχ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι οι βομβητές ήταν μια νέα μάρκα που η ομάδα δεν είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.

Αξιωματούχος της ασφάλειας του Λιβάνου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι περίπου 5.000 βομβητές εισήχθησαν στη χώρα πριν από περίπου πέντε μήνες.