Μελέτη αποκαλύπτει πώς τα ταξίδια επιβραδύνουν τη γήρανση

Επιμέλεια: Newsroom
Μελέτη αποκαλύπτει πώς τα ταξίδια επιβραδύνουν τη γήρανση
Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα θετικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία από τα ταξίδια - όπως η άσκηση και η χαλάρωση

Τα ταξίδια μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία γήρανσης και να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Travel Research.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) στην Αυστραλία διεξήγαγαν τη μελέτη που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που εφάρμοσε τη θεωρία της εντροπίας - τη γενική τάση του σύμπαντος προς το θάνατο και την αταξία - στον τουρισμό.

«Η γήρανση, ως διαδικασία, είναι μη αναστρέψιμη. Αν και δεν μπορεί να σταματήσει, μπορεί να επιβραδυνθεί», δήλωσε ο υποψήφιος διδάκτωρ του ECU Fangli Hu σε δελτίο τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, τα ταξίδια που περιλαμβάνουν έντονες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία ή κολύμπι, ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κινηθούν και να απολαύσουν τα πολλά και γνωστά οφέλη της άσκησης.

Εν τω μεταξύ, τα χαλαρά ταξίδια θα μπορούσαν να μειώσουν το χρόνιο στρες, να ενθαρρύνουν τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επιτρέψει στο σώμα να φτάσει σε μια κατάσταση χαμηλής εντροπίας.

«Ο τουρισμός δεν αφορά μόνο τον ελεύθερο χρόνο και την αναψυχή. Θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων», δήλωσε ο Hu.

Με απλά λόγια, «οι θετικές εμπειρίες μπορεί να μετριάσουν την αύξηση της εντροπίας και να ενισχύσουν την υγεία, ενώ οι αρνητικές εμπειρίες μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση της εντροπίας και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας» πρόσθεσε.