Τι είναι το εκρηκτικό PETN που ενσωματώθηκε στους ασυρμάτους στον Λίβανο

Τι είναι το εκρηκτικό PETN που ενσωματώθηκε στους ασυρμάτους στον Λίβανο
Με τη χρήση νιτρικού πενταερυθρίτη εξερράγησαν οι ασύρματοι που είχαν στην κατοχή τους μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο,

Η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ φέρεται να υπέκλεψε την αποστολή νέων βομβητών της Χεζμπολάχ πριν από μήνες και να τους παγίδευσε με εκρηκτικά - με αποτέλεσμα την απίστευτη επίθεση κατά της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας την Τρίτη (16.09).

Πράκτορες της Μοσάντ φέρεται να τοποθέτησαν τετρανιτρική πενταερυθριτόλη (PETN), ένα άκρως εκρηκτικό υλικό, μέσα στις μπαταρίες των βομβητών, δήλωσαν πηγές στο Sky News Arabia. Οι συσκευές στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν από ένα εξωτερικό σήμα που προκάλεσε την υπερθέρμανση των μπαταριών στο εσωτερικό τους.

Ο νιτρικός πενταερυθρίτης PETN είναι ένα από τα πιο ισχυρά εκρηκτικά με συντελεστή σχετικής αποτελεσματικότητας 1.66. Μόλις 100 γραμμάρια αρκούν για να ανατιναχθεί ένα αυτοκίνητο.

Το εκρηκτικό έχει πολλές ομοιότητες με τη νιτρογλυκερίνη και συνήθως χρησιμοποιείται σε βόμβες και αναπτύσσεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η ουσία έχει δύο κύριες ιδιότητες που την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή τόσο για στρατιωτική όσο και για βιομηχανική χρήση.

Τι λέει η κατασκευάστρια εταιρία

Οι φωτογραφίες των ασύρματων που είχαν εκραγεί έδειχναν ετικέτες που έγραφαν «ICOM» και «made in Japan». Η Icom δήλωσε ότι σταμάτησε την παραγωγή των συγκεκριμένων ασυρμάτων πριν από μια δεκαετία και τόνισε ότι τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να πωλούνται στη μαύρη αγορά.

Ο Yoshiki Enomoto, γενικός διευθυντής του τμήματος ασφάλειας και εμπορίου της Icom, δήλωσε στο Reuters ότι ήταν πιθανό μια παλαιότερη συσκευή Icom να είχε τροποποιηθεί για να δημιουργηθεί η βόμβα.

«Θα ήταν δύσκολο να τοποθετηθεί ένας εκρηκτικός μηχανισμός στην κύρια θήκη του walkie-talkie επειδή τα ηλεκτρονικά του είναι σφιχτά συσκευασμένα, οπότε ήταν πιο πιθανό να βρισκόταν στην αποσπώμενη μπαταρία», δήλωσε ο Enomoto στον ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Fuji TV.

Μάλιστα, μια άλλη λιβανέζικη πηγή δήλωσε ότι οι εκρήξεις συνέβησαν ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η μπαταρία είχε διαχωριστεί από την υπόλοιπη συσκευή.

Πού έχει χρησιμοποιηθεί το PETN

Σύμφωνα με τη Wikipedia, το PETN έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Το 1983 καταστράφηκε το οίκημα Maison de France στο Βερολίνο, από την έκρηξη 24 κιλών PETN που είχε τοποθετήσει ο τρομοκράτης Johannes Weinrich.

Το Δεκέμβριο 2001 χρησιμοποιήθηκε PETN από το Βρετανό Richard Reid (ο λεγόμενος shoe bomber - βομβιστής με το παπούτσι) για την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης της πτήσης 63 των American Airlines με 197 επιβάτες από το Παρίσι στο Μαϊάμι.

Στις 28 Αυγούστου 2009 χρησιμοποιήθηκε PETN στην απόπειρα δολοφονίας του Σαουδάραβα υφυπουργού Εσωτερικών πρίγκηπα Muhammad bin Nayef από τον επίσης Σαουδάραβα βομβιστή αυτοκτονίας Abdullah Hassan al Asiri, σχετιζόμενο με πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.