Η υποβρύχια πυραμίδα της Ιαπωνίας που έχει αφήσει άφωνους τους ειδικούς (vid)
Κάτω από τα νερά στα ανοικτά των νησιών Ryukyu της Ιαπωνίας βρίσκεται ένα υποβρύχιο μυστήριο που γοητεύει τους εξερευνητές και τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Το μνημείο Yonaguni, που συχνά αναφέρεται ως η «υποβρύχια πυραμίδα» της Ιαπωνίας, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον τοπικό δύτη Kihachiro Aratake και έκτοτε η παράξενη δομή έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την προέλευσή της.
Ο Aratake έπεσε πάνω στο σχηματισμό ενώ έκανε κατάδυση κοντά στο νησί Yonaguni, που ανήκει στην Okinawa. Η ανακάλυψη ήταν εντελώς τυχαία, αλλά η σημασία της ήταν αμέσως ξεκάθαρη. «Ήμουν πολύ συγκινημένος όταν το βρήκα», δήλωσε ο Aratake στο BBC Global, αναπολώντας τη στιγμή που αποκάλυψε τη δομή. «Συνειδητοποίησα ότι αυτό θα γινόταν ένας θησαυρός του νησιού Yonaguni. Το κράτησα μυστικό, δεν το είπα σε κανέναν από το προσωπικό μου».
Το μνημείο, γνωστό πλέον ως Πυραμίδα Yonaguni, εκτείνεται σε μήκος 50 μέτρων και πλάτος 20 μέτρων και διαθέτει σπειροειδή σκαλοπάτια, επίπεδες επιφάνειες και αιχμηρούς, γωνιώδεις σχηματισμούς. Το μέγεθός του και η περίπλοκη δομή του οδήγησαν ορισμένους να του δώσουν το παρατσούκλι «Ατλαντίδα», υποθέτοντας ότι μπορεί να είναι απομεινάρι ενός πολιτισμού που έχει χαθεί από καιρό.
Για χρόνια, το μεγαλύτερο ερώτημα γύρω από το μνημείο ήταν αν πρόκειται για φυσικό γεωλογικό σχηματισμό ή για κάτι που φιλοτεχνήθηκε από ανθρώπινα χέρια. Οι ακριβείς γωνίες και τα συμμετρικά σχήματα της δομής οδήγησαν ορισμένους, όπως ο δύτης Kenzo Watanabe, να πιστεύουν ότι είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Αφού εξερεύνησε ο ίδιος την περιοχή, ο Watanabe είναι πεπεισμένος ότι το μνημείο δεν θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί με φυσικό τρόπο.
Ο Watanabe, ο οποίος οδηγήθηκε στο Yonaguni από φήμες ότι η περιοχή μπορεί σύντομα να κλείσει για τους δύτες, μοιράστηκε την εμπειρία του με το BBC. «Αυτό που με ώθησε αρχικά να πάω στο Yonaguni είναι ότι αν οριστεί ως αρχαιολογικός χώρος, φημολογείται ότι δεν θα μπορούμε πλέον να καταδυόμαστε εκεί», εξήγησε. Ανυπόμονος να το εξερευνήσει όσο ήταν ακόμη δυνατό, ο ίδιος και μια ομάδα εκπαιδευτών κατάδυσης πήραν άδεια για να επισκεφθούν τη μυστηριώδη τοποθεσία.
«Αφού το είδα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πιστέψω ότι δεν είναι τεχνητό», είπε ο Watanabe, περιγράφοντας τη συγκλονιστική κλίμακα και πολυπλοκότητα του μνημείου.
Ο αινιγματικός σχεδιασμός του μνημείου έχει προβληματίσει τόσο τους γεωλόγους όσο και τους δύτες, με ορισμένους ειδικούς να εικάζουν ότι μπορεί να ήταν ένας τελετουργικός χώρος ή μέρος μιας μεγαλύτερης, αρχαίας πόλης. Ο Watanabe εντυπωσιάστηκε από την πολυπλοκότητά του, γεγονός που τον ώθησε να αναρωτηθεί για το είδος των εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να δημιουργήσουν μια τέτοια δομή. «Είναι τόσο μυστηριώδες», πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Ο απόρρητος φάκελος του Στέλιου Καζαντζίδη στην Ασφάλεια: Το στίγμα του κομμουνιστή και η κατηγορία για χρήση χασίς
- Συγκλονιστική ανακάλυψη ιατροδικαστή στον εγκέφαλο δράστη δολοφονικού αμόκ με 17 νεκρούς
- Δολοφονία Τεμπονέρα: Πώς ο Γιάννης Καλαμποκάς αποφυλακίστηκε απ' τα ισόβια και έγινε προϊστάμενος σε τράπεζα (vid)