Τι μπορούν να κάνουν τα laptops με τεχνητή νοημοσύνη;

Newsroom
Τι μπορούν να κάνουν τα laptops με τεχνητή νοημοσύνη;
Πιθανότατα θα έχετε παρατηρήσει ότι τελευταία γίνεται πολύς λόγος για φορητούς υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη (AI), αλλά γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό και ποια είναι τα οφέλη τους;

Τι είναι ένας φορητός υπολογιστής με τεχνητή νοημοσύνη;

Οι φορητοί υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη είναι συγκεκριμένοι στο ότι μπορούν να εκτελούν εργασίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει να διαθέτουν επεξεργαστή με NPU (Neural Processing Unit). Οι πρώτοι τέτοιοι επεξεργαστές άρχισαν να εμφανίζονται πέρυσι, αλλά η NPU τους ήταν αργή (περίπου 11 TOPS, δηλαδή τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο) και οι πρώτοι «πραγματικοί» AI mobile επεξεργαστές παρουσιάστηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η NPU έχει ταχύτητα τουλάχιστον 40 TOPS, επειδή η Microsoft έχει αποφασίσει ότι αυτό είναι το κατώτερο όριο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορισμένες από τις προηγμένες λειτουργίες των Windows.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου υπολογιστή;

Κάποιος θα αναρωτηθεί γιατί να επενδύσει σε έναν υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, όταν υπάρχουν πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες που προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες. Υπάρχουν μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρώτα απ' όλα, η προστασία της ιδιωτικής ζωής, επειδή τα δεδομένα που επεξεργάζεστε και το περιεχόμενο που δημιουργείτε, όλα παραμένουν στον υπολογιστή σας. Οι διαδικτυακές υπηρεσίες συχνά δεν είναι δωρεάν ή η δωρεάν έκδοση έχει περιορισμούς. Επιπλέον, εάν πολλοί χρήστες στέλνουν αιτήματα ταυτόχρονα, θα πρέπει να περιμένετε. Εσείς δεν έχετε περιορισμούς στο AI laptop σας και είστε πάντα πρώτοι στη σειρά. Και είναι δωρεάν. Επιπλέον, δεν χρειάζεστε σύνδεση στο internet για να κάνετε την δουλειά σας, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε το AI οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε βρίσκεστε.

Ποιος φορητός υπολογιστής διαθέτει ισχυρή NPU;

Θα δείξουμε τι μπορούν να κάνουν τα AI laptops με παράδειγμα το ASUS Zenbook S 16 (UM5606). Το επιλέξαμε επειδή διαθέτει έναν ισχυρό επεξεργαστή AMD Ryzen™ AI 9. Όπως υποδηλώνει το όνομα του επεξεργαστή, είναι βελτιστοποιημένος για τεχνητή νοημοσύνη και η NPU του παρέχει έως και 50 TOPS. Φυσικά, το Zenbook S 16 προσφέρει πολλά περισσότερα από έναν απλό επεξεργαστή. Είναι ένας λεπτός και ελαφρύς φορητός υπολογιστής με μεγάλη οθόνη ASUS Lumina OLED 16 ιντσών. Το κάλυμμά του είναι κατασκευασμένο από το καινοτόμο υλικό Ceraluminum, ελαφρύ όσο το αλουμίνιο και ανθεκτικό στη φθορά όσο τα κεραμικά. Το Zenbook S 16 διαθέτει έως και 6 ηχεία, οπότε είναι ιδανικό και ως συσκευή πολυμέσων. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτόν τον φορητό υπολογιστή, κάντε κλικ ΕΔΩ.

z

Τώρα, ας επιστρέψουμε στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Δημιουργία περιεχομένου

Εάν ασχολείστε με τη διατήρηση λογαριασμών στα Social Media, την κατασκευή website ή απλά κάνετε περιστασιακά παρουσιάσεις, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει πολύ σε όλα αυτά. Ακόμη και αν δεν τη χρειάζεστε για τη δουλειά σας, η δημιουργία εικόνων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι αρκετά διασκεδαστική. Το ASUS Zenbook S 16, χάρη στο ισχυρό τμήμα NPU, σας επιτρέπει να μετατρέψετε τις ιδέες σας σε ελκυστικές εικόνες σε λίγα μόνο βήματα, απλά περιγράφοντας αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε.
Θέλετε να αφαιρέσετε ή να αντικαταστήσετε το φόντο σε υπάρχουσες εικόνες ή βίντεο; Με τη βοήθεια ενός φορητού υπολογιστή που διαθέτει NPU, θα το κάνετε πολύ πιο εύκολα, ακριβέστερα και ταχύτερα. Έχετε παλιές φωτογραφίες σε χαμηλή ανάλυση; Σωστά μαντέψατε, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και του κατάλληλου λογισμικού, μπορείτε να τους δώσετε νέα ζωή.

Νέα χαρακτηριστικά στα Windows

Η αναβάθμιση που φέρνει νέες λειτουργίες στα Windows θα είναι διαθέσιμη για τους επεξεργαστές AMD και Intel πριν από το τέλος του έτους, και το ενδιαφέρον είναι ότι δεν θα μπορούν όλοι οι φορητοί υπολογιστές να χρησιμοποιήσουν τις νέες λειτουργίες αυτές.

Όπως αναφέραμε, το ελάχιστο που απαιτείται είναι ο επεξεργαστής να διαθέτει NPU με τουλάχιστον 40 TOPS και οι υπολογιστές αυτοί ονομάζονται Copilot+ PC. Ποιες καινοτομίες είναι οι πιο ενδιαφέρουσες; Η επιλογή Ανάκληση (recall) θα προσφέρει τη δυνατότητα αναζήτησης όλων όσων έχετε κάνει τους τελευταίους μήνες. Για παράδειγμα, είδατε ένα ωραίο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια ή ένα μπλουζάκι, αλλά δεν θυμάστε σε ποια ιστοσελίδα. Aρκεί να πληκτρολογήσετε την περιγραφή αυτού που ψάχνετε στο πεδίο αναζήτησης, για παράδειγμα «κόκκινα αθλητικά παπούτσια», και ο υπολογιστής θα εμφανίσει όλες τις στιγμές κατά τις οποίες υπήρχαν κόκκινα αθλητικά παπούτσια στην οθόνη σας. Μέχρι σήμερα ήταν δυνατή η αναζήτηση μόνο σε κείμενο, αλλά στο μέλλον θα μπορείτε να ψάχνετε τα πάντα, επειδή ο Copilot+ υπολογιστής σας θα «καταλαβαίνει» τι υπάρχει στην οθόνη. Περιγράφοντας απλώς το περιεχόμενο, θα μπορείτε να βρείτε το μέρος όπου αποθηκεύσατε μια φωτογραφία ή να βρείτε ένα διάγραμμα που σας έστειλε ένας συνάδελφος. Οι δυνατότητες είναι σχεδόν απεριόριστες.

Βρήκατε ένα βίντεο σε ξένη γλώσσα που δεν καταλαβαίνετε και δεν έχετε υπότιτλους; Ή μήπως οι άλλοι συμμετέχοντες στο call σας δεν μιλούν αγγλικά;

Το ASUS Zenbook S 16 θα μπορεί να δημιουργήσει υπότιτλους σε πραγματικό χρόνο. Οι περισσότερες λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες στην αρχή στα αγγλικά, αλλά ο αριθμός των υποστηριζόμενων γλωσσών θα αυξηθεί. Για παράδειγμα, για την ώρα, το Live Captions, όπως ονομάζεται η δυνατότητα δημιουργίας των υποτίτλων σε πραγματικό χρόνο, υποστηρίζει τη μετάφραση από 44 γλώσσες στα αγγλικά.

k

Αυτά είναι όλα;

Απολύτως όχι. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές λογισμικού εργάζονται πάνω σε νέες εκδόσεις που θα αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Σύντομα, ένας φορητός υπολογιστής χωρίς NPU θα είναι σαν έναν φορητό υπολογιστή με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών στον οποίο θέλετε να παίξετε παιχνίδια. Κάποια θα λειτουργούν καλά, κάποια ελάχιστα, και κάποια απλά δεν θα λειτουργούν καθόλου.

Αν ψάχνετε για ένα νέο φορητό υπολογιστή, συνιστάται ανεπιφύλακτα να επιλέξετε Copilot+ PC, δηλαδή έναν υπολογιστή του οποίου η NPU έχει τουλάχιστον 40 TOPS, επειδή ξέρετε ότι δεν θα ξεπεραστεί γρήγορα.

Ένας από τους καλύτερους σε αυτή την κατηγορία είναι σίγουρα το ASUS Zenbook S 16 (UM5606).