Xanthí: Η δροσιά του κύματος (vid)

Xanthí: Η δροσιά του κύματος (vid)
Η τραγουδοποιός που σε κερδίζει με τη βελούδινη φωνή της και την αυθεντικότητά της.

Θα ήταν μια βαρετή εβδομάδα. Θα ήταν. Άλλη μία Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη… Εντάξει, παίξε το ξανά Σαμ, κάπου θυμήθηκες την κλασική ατάκα από την Καζαμπλάνκα. Έλα, όμως, που ο Σαμ ή ο Γιώργος, ή o Jean δεν είχαν σκοπό να επαναλάβουν το χιλιοπαιγμένο έργο. Και εκεί που περίμενες τη Μαίρη Χρονοπούλου ή τη Ρένα Βλαχοπούλου, αξιοσέβαστες, δεν λέω, ακούς και «βλέπεις» την Άννα Καρίνα του Γκοντάρ, μια κομμένη σκηνή από τα πρώτα φιλμ του Λάνθιμου, ένα πλάνο που ξέχασες από το Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη, μια πολύχρωμη, οπτικοποιημένη, σκέψη του Άντι Γουόρχολ. Και μπορεί τίποτα και κανείς να μην είναι μπροστά σου, αλλά έχεις οδηγό τη μουσική. Σε αβάν-γκαρντ μονοπάτια, με ηλεκτρονικό, dance, ποπ, ύφος, απεύθυνση, μια γυναίκα που δεν μπορείς να περιορίσεις. Και δεν είναι μόνο η γλώσσα που την απελευθερώνει. Αγγλόφωνο, ελληνόφωνο και ό,τι άλλο φανταστείτε. Είναι η διάθεση, η περιέργεια και ο πειραματισμός. Εδώ δεν παίζουμε με τις λέξεις και τις νότες. Εδώ αφήνουμε τις νότες και τις λέξεις να μας οδηγήσουν στην κατάλληλη δημιουργική, πνευματική, γλώσσα. Η καλλιτέχνιδα που παρουσιάζουμε ονομάζεταXanthí. Θα μπορούσε γράφεται και Ξανθή και να προφέρεται από γλώσσες γεμάτες πάθος και επιθυμία για ευχάριστες εκπλήξεις. Ας ακολουθήσουμε αυτή την τραγουδοποιό που σώζει τη δροσιά του κύματος.

Γλυκά θα σε παρασύρει


Η αίσθηση που λαμβάνεις ακούγοντας τη, είναι αυτή: του νέου κύματος. Θα μπορούσαμε να πάμε πίσω, στο French New Wave; Ναι. Κι ας έχετε/έχουμε ακούσει κάπου, κάποτε, κάτι ανάλογο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ήρεμη δύναμη που ζει και εκδηλώνεται μέσα από μια ζεστή και τρομερή περσόνα, μέσα από μια γυναίκα που εύκολα κατακτά τον τίτλο του Enfant Terrible. Εδώ δεν έχουμε, βέβαια, κάποιο τρομερό παιδί, αλλά μια ενήλικη καλλιτέχνιδα που δημιουργεί πάνω στους δρόμους του terrible adolescent. Το εφηβικό πνεύμα που δεν σταματά να κερδίζει από το έδαφος της ωριμότητας, αυτό είναι που κάνει τηνXanthí τόσο αγαπητή και τόσο ενδιαφέρουσα. Και τη φωνή της, το «σώμα» αυτής, μπορείς να τη βρεις στα «χαμηλά», στα αφανέρωτα, στα underground τοπία και στις φωτεινές, λαμπερές, σκηνές. Ένα πολύχρωμο μίγμα, μια μεταλλική μπάλα που γυρίζει και όλα τα χρώματα καθρεφτίζει, κάπως έτσι συμπεριφέρεται όταν τραγουδά και όταν τις λέξεις και το συναίσθημά της αποκαλύπτει. Αφεθείτε σε ηλεκτρονικές, ταξιδιάρικες, βελούδινες μελωδίες, νωχελικές φωνές και καθαρούς, συνοδευτικούς, ψιθύρους. HXanthí θα σε παρασύρει γλυκά και κάτω από το δέρμα σου θα μπει. Μια ισορροπία soul-τραγουδιστού spoken word και ευμετάβλητου rhythm and blues. Και κάτι ακόμα: νιώστε την επιθυμία και την ανησυχία της και μετά θα αναλάβει ο ρυθμός και η γλώσσα.

Το εναλλακτικό μουσικό σύμπαν υπάρχει


Το ταξίδι της αναζήτησης δεν κράτησε πολύ. Μια ματιά στα προτεινόμενα του αλγόριθμου, στα μπορεί να σας αρέσουν… και να πώς βρήκαμε τηνXanthí. Μπορεί να ήταν και κάποια εικόνα στην τηλεόραση, μπορεί… Όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω μας κέρδισαν αμέσως. Ακούσαμε το «An» και νιώσαμε τη φρεσκάδα του «σήμερα». Μετά ήρθε το κατάλληλα πειραγμένο «Έχω στενάχωρη καρδιά». Και την απελευθέρωση που ζητούσε έντονα την αισθανθήκαμε. Η μνήμη, η συλλογική αναφορά και προσωπικό βίωμα ξανά σε εμάς και ξανά. Και εύκολα σηκώνεσαι και χορεύεις με τον τρόπο που θέλει. Ε, όταν ακούσαμε το άλμπουμ «Problems» (2023), δεν υπήρχε καμία αμφιβολία: αυτή την καλλιτέχνιδα θα την παρουσιάζαμε! Η ευαισθησία, η κομψότητα και οι λεπτές κινήσεις αποτυπωμένες σε 13 τραγούδια. Η φράση εναλλακτικό σύμπαν εδώ έχει νόημα. Ουσιαστική επικοινωνία φωνών, ήχων, ρυθμού, αφήγησης. ΗXanthí σε παίρνει από το χέρι και με ένα ζεστό, γλυκό, βλέμμα σε οδηγεί εκεί που θα ήθελες να είσαι, στον κόσμο των χρωμάτων σου! Και πριν σας αφήσουμε να την ακούσετε, ψάξτε την εμφάνισή της στα «Dozen Sessions».

Xanthí σε Spotify και Instagram

*Η φωτογραφία είναι του Θοδωρή Σανιδά

@Photo credits: Θοδωρής Σανιδάς