Οι Κοινοί Θνητοί και ο Retro στο Gazzetta: «Ο κόσμος, το κοινό, βλέπει και τον εαυτό του μέσα σε μας»

Οι Κοινοί Θνητοί και ο Retro στο Gazzetta: «Ο κόσμος, το κοινό, βλέπει και τον εαυτό του μέσα σε μας»
Οι δύο καλλιτέχνες μιλούν για τη «Λίγκα» και το live που θα δώσει, στις 2 Οκτωβρίου, στο «Κύτταρο». Ραπ γεμάτο ένταση και συναίσθημα.

Οι άνθρωποι να βρίσκονται, να αγκαλιάζονται, να μοιράζονται, να συνεργάζονται. Ας το πούμε με μια λέξη: «Λίγκα». Μια μουσική παρέα που είναι εδώ για να δώσει, και δίνει, ουσία και περιεχόμενο στην έννοια της συνεργασίας. Καλλιτέχνες που τους ενώνει το χιπ-χοπ και οι κινηματικοί, κοινωνικοί αγώνες. Φυσικά και είναι φίλοι που βοηθάνε ο ένας τον άλλο. Φυσικά και προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους να δράσουν, να σκεφτούν συλλογικά. Φυσικά και αξίζει να τους ακούσετε/δείτε ζωντανά. Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, αυτή η παρέα θα βρεθεί στη σκηνή του «Κυττάρου» και θα δώσει ένα live που θα τιμήσει τη συνεργασία, την αλήθεια και την αλληλεγγύη. Ραπ όλων των ειδών, ηχητική ποικιλία και στίχοι που αντανακλούν τις φανερές και τις αθέατες πλευρές της ζωής των καθημερινών ανθρώπων. Στη «Λίγκα» βρίσκονται οι Dason - Drugitiz - Κοινοί Θνητοί - Λάβα - Lap - Raibo - Retro of RC - Το Σφάλμα - Ταφ Γ.Δ. - Urban Pulse - Frank the Zapper. Λίγο πριν τη γεμάτη ένταση και συναίσθημα βραδιά, δύο μέλη της Λίγκας, Οι Κοινοί Θνητοί και ο Retro από τους Rebellion Connexion, μιλούν στο Gazzetta. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Η «Λίγκα» για μένα είναι μια ραπ κοινοπραξία. Πώς, λοιπόν, δημιουργήθηκε αυτό το σχήμα και ποιος είναι ο σκοπός του;
Retro [Rebellion Connexion]: Η «Λίγκα» είναι μουσική παρέα που περιλαμβάνει καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα που τα ενώνει το χιπ-χοπ και οι κινηματικοί, κοινωνικοί αγώνες. Βρεθήκαμε, λοιπόν, και είναι η ανάγκη της αλληλοβοήθειας, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, που μας οδηγεί μέχρι σήμερα. Μέσα απ’ αυτή τη συλλογικότητα προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερη τη μουσική μας, να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που ταιριάζουμε και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας σε καλλιτεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινωνικών αγώνων.

Ο σκοπός της ποιος είναι;
Retro [Rebellion Connexion]: Θέλουμε η μουσική μας να γίνει το μέσο για να προβληματιστούν οι άνθρωποι γύρω από την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να πάνε ένα βήμα παραπέρα, να μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν τι μπορώ να κάνω εγώ για να αλλάξω, βελτιώσω, τον κόσμο; Θέλουμε οι άνθρωποι να συμμετέχουν σε κοινές δράσεις, κάτι που πάει κόντρα στην κυρίαρχη ιδεολογία του ατομισμού.

Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν, η «Λίγκα» είναι μέσο δράσης και αντίδρασης;
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Οι βασικοί άξονες στους οποίους κινείται η «Λίγκα» είναι δύο: Οι κοινές ιδέες και η μουσική. Αυτά μας ενώνουν. Μετά, φυσικά, ήρθε και η φιλία, η συντροφικότητα, η αλληλοεκτίμηση. Ο λειτουργικός σκοπός της «Λίγκας», ως συλλογικότητας, είναι ότι ο ένας βοηθάει τον άλλο με την εμπειρία του. Αν, για παράδειγμα, εγώ είμαι ειδικός στο βίντεο κλιπ, που δεν είμαι, αλλά λέμε, μπορώ να βοηθήσω τον Retro σε κάποιο βίντεο κλιπ του. Αν ο Ανέμης [σ.σ ο ράπερ Το Σφάλμα] είναι καλός στη μίξη μπορεί να βοηθήσει εμένα στη μίξη των κομματιών μου. Έτσι, νομίζω, ξεκίνησε η «Λίγκα». Ε, μετά αυτή η κοινοπραξία, όπως είπες, συμμετείχε σε πολλά live, κυρίως κινηματικά και τώρα πήραμε απόφαση να κάνουμε πρώτη φορά κάτι δικό μας.

Αυτό που χαρακτηρίζει τη «Λίγκα», ο πυρήνας της, είναι το κινηματικό στοιχείο, έτσι; Δεν θα πάτε να παίξετε για κάποιο γνωστό ίδρυμα.
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Είναι οι κοινές μας συνειδήσεις που δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε κάτι τέτοιο.
Retro [Rebellion Connexion]: Δεν θα το δεχόμασταν, δεν χωράμε σε τέτοιους χώρους.

Λίγκα

Retro [Rebellion Connexion]: Αναζητούσα έναν πυρήνα ανθρώπων που να αγαπάνε αυτή τη μορφή τέχνης και ταυτόχρονα να έχουν κοινωνική δράση

Τι σημαίνει «Λίγκα» για σας;
Retro [Rebellion Connexion]: Να πω λίγο πώς προέκυψε το όνομα. Υπάρχει στο τραγούδι «Λάβα» ένας στίχος του Φρανκ που λέει είσαι βλάκας και είσαι έξω από τη Λίγκα. Όταν κουβεντιάζαμε πώς μπορεί να προκύψει μια τέτοια συλλογικότητα, απ’ αυτόν τον στίχο πιαστήκαμε.

Για σένα είναι διέξοδος καλλιτεχνική;
Retro [Rebellion Connexion]: Για μένα ήταν πάντα! Η ιδέα αυτή μου είχε μπει από το 2007, 2008, όταν υπήρχαν οι Rebellion Connexion. Από τότε είχα αυτό το όνειρο, την επαφή του χιπ-χοπ με το κίνημα. Αναζητούσα έναν πυρήνα ανθρώπων που να αγαπάνε αυτή τη μορφή τέχνης και ταυτόχρονα να έχουν κοινωνική δράση. Αυτή δράση είναι που τροφοδοτεί τα τραγούδια μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχει υλοποιηθεί αυτό το πράγμα.
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Για μένα η «Λίγκα» είναι οι φίλοι μου πρώτα απ’ όλα, έτσι; Όλα τα παιδιά είναι πολύ καλοί φίλοι…

Συγγνώμη που διακόπτω. Αυτό ήταν αναπόφευκτο, να είστε φίλοι. Δεν θα μπορούσε κάποιος να το δει αυστηρά επαγγελματικά.
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Ε, ναι… Για μένα, λοιπόν, η «Λίγκα» είναι οι φίλοι μου που θα τα πούμε, θα κάνουμε παρέα, θα πούμε καμιά μαλακία, θα γελάσουμε, θα τσακωθούμε… Παίζει κι αυτό. Και μετά είναι η δημιουργία. Η κοινή αφετηρία δημιουργίας τραγουδιών, ιδεών, διάφορων πρότζεκτ, η ανταλλαγή ιδεών, αυτό είναι η «Λίγκα» για μένα. Επίσης, η «Λίγκα» γίνεται και μέσο κινητοποίησης για μας. Μπορεί δηλαδή κάποιος να πει σε άλλο ρε συ, γιατί δεν κάνεις αυτό;

Σας κάνει καλύτερους
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Σε βάζει σε μία κίνηση.
Retro [Rebellion Connexion]: Θα σου πει κάτι κάποιος, μια ιδέα, θα σε βοηθήσει. Εξάλλου, δέκα μυαλά είναι καλύτερα από ένα.

Λίγκα

Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Υπάρχει μια αναγνώριση, ένας σεβασμός από τη χιπ-χοπ κοινότητα. Σεβασμός και για κάθε καλλιτέχνη και για την ομάδα, τη «Λίγκα»

Τέτοια σχήματα πώς επιβιώνουν σε ένα βάρβαρο κοινωνικό/πολιτικό περιβάλλον; Είναι εύκολο να καλυφθούν τα έξοδα, οι πληρωμές των τεχνικών, των μουσικών που σας συνοδεύουν; Δεν ξέρω αν σας αποδέχονται κιόλας οι μεγάλοι χώροι, οι mainstream.
Retro [Rebellion Connexion]: Να δώσω ένα παράδειγμα μέσα από τη «Λίγκα» που απαντάει σε αυτό. Οι Κοινοί Θνητοί, με το έργο τους, έχουν επιβάλλει την παρουσία τους. Οπότε φυσικά και γίνονται αποδεκτοί.
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Ως Κοινοί Θνητοί περάσαμε από το στάδιο που δεν τα είχαμε αυτά, την αποδοχή δηλαδή και την ικανότητα να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας. Δεν μας δέχονταν σε διάφορους χώρους, βάζαμε λεφτά από την τσέπη μας, ασταμάτητα, για να προβάλλουμε το έργο μας… Παρ’ όλα αυτά, αυτή τη στιγμή το συγκρότημα μπορεί και αυτοσυντηρείται, βγάζει κάποια χρήματα απ’ ό,τι κάνει και προωθεί τις δράσεις του. Όσον αφορά τη «Λίγκα», επειδή ξέρω τι κάνουν όλα τα παιδιά, για τους περισσότερους αυτό δεν είναι εφικτό. Ακόμη βάζουν χρήματα από την τσέπη τους. Δεν υπάρχει στήριξη από πουθενά, ενώ και ο χώρος που δρούμε είναι όπως όλοι οι χώροι εργασίας στην Ελλάδα, ζούγκλα.

Έχετε συναντήσει προβλήματα με αυτούς που έχουν τους χώρους; Σας θέλουν; Βάζουν όρους;
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Όχι, δεν βάζουν όρους. Τα χρήματα λύνουν όλες τις διαφορές. Αν δώσεις σε αυτόν που λειτουργεί τον χώρο τα χρήματα που θέλει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό και έχουμε δει χώρους να φιλοξενούν, στο παρελθόν, συγκροτήματα νεοναζιστικά! Στην Αθήνα έγινε αυτό. Μόνο μετά την αποδοκιμασία που δέχτηκαν ακύρωσαν τη συναυλία. Σε πρώτη φάση το live είχε κλειστεί μια χαρά.

Αυτή η ραπ συλλογική δράση, η «Λίγκα», τι αντίκτυπο έχει στη ραπ σκηνή και στο κοινό; Πώς περνάει όλο αυτό που κάνετε; Οι άλλοι ράπερ ασχολούνται μαζί σας; Αδιαφορούν;
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Εγώ έχω καταλάβει ότι υπάρχει μια αναγνώριση, ένας σεβασμός από τη χιπ-χοπ κοινότητα. Σεβασμός και για κάθε καλλιτέχνη και για την ομάδα, τη «Λίγκα». Από κει και πέρα, ο κόσμος, το κοινό, θεωρώ ότι βλέπει και τον εαυτόν του μέσα σε μας. Είναι οι κοινοί στόχοι και οι στιγμές που μας φέρνουν πιο κοντά.

Δεν μπορεί να έρθει σε εσάς κάποιος που δεν έχει επαφή με το κίνημα, με τους κοινωνικούς αγώνες.
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Συνήθως έτσι θα γνωρίσουν εμάς ως καλλιτέχνες. Όποιος έχει επαφή με το κίνημα και τους αγώνες, κάποια στιγμή θα μας μάθει. Στο live, βέβαια, μπορεί να έρθει και κάποιος για να ακούσει μόνο τη μουσική μας.

Εσύ Γιώργο τι λες;
Retro [Rebellion Connexion]: Συμφωνώ με αυτά που λέει ο Αντώνης. Γενικά εισπράττουμε σεβασμό από τους καλλιτέχνες της σκηνής. Αυτό ισχύει και για ανθρώπους που μπορεί να διαφωνούν πολιτικά μαζί μας, να μην είναι στο ίδιο μήκος κύματος στο κοινωνικό επίπεδο. Όταν μιλάω για διαφωνία στο πολιτικό/κοινωνικό, δεν εννοώ φυσικά φασίστες. Μιλάμε για κινηματικές διαφωνίες. Σε ό,τι αφορά το κοινό, θεωρώ ότι κοινός παρονομαστής όλων είναι η «Λίγκα». Τι εννοώ; Κάθε καλλιτέχνης της «Λίγκας» έχει ένα κοινό στο οποίο απευθύνεται. Έρχεται, λοιπόν, η «Λίγκα» και βοηθά στο να ενοποιηθεί ο ήχος, δημιουργεί μια ομοιογένεια και δίνει στον κόσμο τη δυνατότητα να μάθε καλύτερα.

Λίγκα

Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Υπάρχουν νέα παιδιά που έχουν ξεκινήσει με τον ίδιο σκοπό, με τις ίδιες ανησυχίες που έχουμε και εμείς

Εκτός από τα live, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να προωθηθεί η «Λίγκα»;
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Μέχρι στιγμής είναι μόνο τα live. Υπήρξε και συζήτηση μήπως βγάλουμε κάποια στιγμή άλμπουμ.

Η κίνηση αυτή μπορεί να βρει κι άλλους μιμητές; Υπάρχει κάτι αντίστοιχο;
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Νομίζω ότι συμβαίνει ήδη. Υπάρχουν νέα παιδιά που έχουν ξεκινήσει με τον ίδιο σκοπό, με τις ίδιες ανησυχίες που έχουμε και εμείς.
Retro [Rebellion Connexion]: Ναι, υπάρχουν κι άλλοι.
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Αυτό παίζει και εντός «Λίγκας». Ο Raibo κάπως έτσι ξεκίνησε. Βρεθήκαμε και μπορεί να μη λεγόμασταν τότε «Λίγκα», αλλά σε αυτό πλαίσιο κινηθήκαμε.

Θα μπορούσαν να σας μιμηθούν αντιδραστικοί τύποι μέσα στον χώρο; Μου είχαν πει κάποτε ότι υπήρξε, δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη, ράπερ φασίστας! Μπορεί, λοιπόν, να φτιαχτεί κάτι αντίστοιχο από την άλλη πλευρά; Να είναι η απάντηση στη «Λίγκα». Μπορεί να γίνει ή θα τους πέταγαν έξω;
Retro [Rebellion Connexion]: Κάποτε θα σου έλεγα, μπα… Τώρα δεν ξέρω. Εμείς πάντως θα κάνουμε ό,τι κάνουμε και στη ζωή και στη δουλειά μας και δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο.
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Μετά τη δολοφονία Φύσσα αυτός ο χώρος δεν μπορεί να υπάρξει με τέτοια χαρακτηριστικά, να έχει τέτοια εξωστρέφεια. Το να βρεθούν κάποιοι και να πουν πάμε να το κάνουμε, αυτό μπορεί και να έχει μια πιθανότητα. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι.

Ξέρεις, να πουν «να οργανωθούμε και να τους χτυπήσουμε σε αυτό το επίπεδο».
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Οι φασίστες δεν το έχουν με την τέχνη. Έχουν άλλους τρόπους να χτυπάνε. Δεν νομίζω ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα το ακούσει κανείς.

Τι προσδοκίες έχετε από το live;
Retro [Rebellion Connexion]: Ανυπομονούμε! Όπως είπε και ο Αντώνης, πρώτη φορά κάνουμε live με τις συνεργασίες μας. Θα πούμε τραγούδια που έχουμε πει, αλλά και κομμάτια που θα παίξουν πρώτη φορά live! Θέλουμε να περάσουμε όμορφα, να το ζήσουμε τέρμα και να περάσει ο κόσμος καλά. Τα μηνύματα από τις πωλήσεις εισιτηρίων είναι ενθαρρυντικά και θέλουμε να έρθουν πολλοί άνθρωποι για να υπάρξει μια όμορφη αλληλεπίδραση.
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Η λίστα με τα κομμάτια που θα πούμε είναι έτοιμη και πάμε για πολύ ωραίο live. Έχουμε διαλέξει τα πιο δυνατά τραγούδια και θα συμμετέχουν όλοι. Θα ανεβαίνει συνέχεια κόσμος στη σκηνή. Ο κόσμος θα καταλάβει και το χρονικό της μεταξύ μας σχέσης. Σίγουρα θα πούμε και κάποια λόγια κάποια στιγμή. Θα μιλήσουμε για παλιές ιστορίες πίσω από κομμάτια, θα μοιραστούμε στιγμές…

Ευχαριστώ πολύ.
Αντώνης [Κοινοί Θνητοί]: Και εμείς.
Retro [Rebellion Connexion]: Και εμείς.

Λίγκα

INFO

ΛΙΓΚΑ Live στο KYTTARO Club

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στις 20:00

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συμμετέχουν αλφαβητικά:
Dason - Drugitiz - Κοινοί Θνητοί - Λάβα - Lap - Raibo - Retro of RC - Το Σφάλμα - Ταφ Γ.Δ. - Urban Pulse - Frank the Zapper

On decks: Léf Kay

Ηχοληψία και εκτέλεση παραγωγής: Κ. Γιαννόπουλος
Φωτογραφία: Θ. Βέλιος
Φωτισμοί: Γ. Λυκούδης
Οργάνωση παραγωγής: Χ. Παπάς-Κρεμμύδας

Πολιτιστικός Οργανισμός Επι Σκοπόν

Για εισιτήρια εδώ