Η τελευταία στιγμή ενός εκπαιδευτή πριν τον σκοτώσει μια φάλαινα όρκα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η τελευταία στιγμή ενός εκπαιδευτή πριν τον σκοτώσει μια φάλαινα όρκα (vid)
Ο θάνατος ενός εκπαιδευτή προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία θαλάσσιων πάρκων, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ηθική της διατήρησης όρκας σε αιχμαλωσία.

Μια μέρα του Δεκεμβρίου του 2009, ένα τραγικό περιστατικό στο Loro Parque της Τενερίφης αποκάλυψε τους κινδύνους που εγκυμονεί η διατήρηση των όρκων σε αιχμαλωσία.

Ο Alexis Martínez, ένας έμπειρος και ιδιαίτερα σεβαστός εκπαιδευτής όρκας, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εκπαιδευτικής συνεδρίας με την Keto, μια φάλαινα δολοφόνο που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει σε αιχμαλωσία. Αυτό που συνέβη ήταν μια ανατριχιαστική υπενθύμιση της απρόβλεπτης φύσης των άγριων ζώων, ακόμη και εκείνων που μεγαλώνουν σε φαινομενικά ελεγχόμενα περιβάλλοντα.

Ο Martínez εργαζόταν με όρκες για αρκετά χρόνια, αποκτώντας βαθιά εμπειρία στο χειρισμό αυτών των υπέροχων πλασμάτων. Η φάλαινα με την οποία εργαζόταν εκείνη τη μοιραία ημέρα, η Keto, ήταν μέρος του προγράμματος αναπαραγωγής της SeaWorld. Γεννημένη σε αιχμαλωσία, η Keto δεν είχε γνωρίσει ποτέ την άγρια φύση, γεγονός που συχνά οδηγεί σε πολύπλοκα προβλήματα συμπεριφοράς στις όρκες. Ωστόσο, παρά την ανατροφή του, η συμπεριφορά του Keto ήταν απρόβλεπτη, και εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα αποδείχθηκε μοιραία.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για μια παράσταση με θέμα τα Χριστούγεννα, με τον Martínez να ηγείται ενός υποβρύχιου προγράμματος μαζί με άλλους εκπαιδευτές.

Μέσα σε λίγα λεπτά, αυτό που ήταν μια συνηθισμένη προπόνηση κατέληξε σε φρίκη. Η Keto, που ζύγιζε πάνω από 5.000 κιλά, χρησιμοποίησε το ρύγχος του για να καρφώσει τον Martínez στον πυθμένα της πισίνας. Ο πανικός σάρωσε την ομάδα των εκπαιδευτών, οι οποίοι πάσχιζαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της όρκας και να σώσουν τον Martínez.

Ο θάνατος του Martínez προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία θαλάσσιων πάρκων, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ηθική της διατήρησης όρκας σε αιχμαλωσία. Ο θάνατός του τον χαρακτήρισε ως έναν από τους τέσσερις ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί από όρκες σε αιχμαλωσία - ένας αριθμός που υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτές όταν αλληλεπιδρούν με αυτά τα ισχυρά, ευφυή και μερικές φορές απρόβλεπτα ζώα.

Ο θάνατος του Alexis Martínez συνεχίζει να αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση της ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης, ιδίως σε τεχνητά περιβάλλοντα.