Δεκάδες «εξαιρετικά καλοδιατηρημένοι» σκελετοί Βίκινγκς ανακαλύφθηκαν στη Δανία (vid)

Newsroom
Δεκάδες «εξαιρετικά καλοδιατηρημένοι» σκελετοί Βίκινγκς ανακαλύφθηκαν στη Δανία (vid)
Σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στη Δανία.

Πενήντα «εξαιρετικά καλά διατηρημένοι» σκελετοί Βίκινγκς έχουν ανακαλυφθεί στη Δανία από αρχαιολόγους του Μουσείου του Όντενσε, στη Δανία.

«Είναι πραγματικά ασυνήθιστο να βρίσκουμε τόσους πολλούς καλά διατηρημένους σκελετούς ταυτόχρονα, όπως αυτοί που ανακαλύφθηκαν στο Åsum», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο έφορος του μουσείου Michael Borre Lundø.

«Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για νέες έρευνες, οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερα για τη γενική υγεία, τη διατροφή και την προέλευση των ενταφιασμένων Βίκινγκς. Οι αναλύσεις μπορεί ακόμη και να αποκαλύψουν αν οι θαμμένοι Βίκινγκς ήταν συγγενείς, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αυτό δεν έχει εξεταστεί ποτέ προηγουμένως» πρόσθεσε..

Οι σκελετοί βρέθηκαν στο δανέζικο χωριό Åsum, όχι μακριά από το Όντενσε της Δανίας. Μάλιστα, φαίνεται ότι θάφτηκαν μαζί με αντικείμενα που δεν έχουν καμία σχέση με τη χώρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι ταξίδευαν για εμπορικές συναλλαγές, σύμφωνα με το μουσείο.

«Οι τάφοι στο Åsum είναι τόσο καλά διατηρημένοι που ίσως είναι δυνατόν, για πρώτη φορά, να διεξαχθούν ειδικές αναλύσεις aDNA στους περισσότερους σκελετούς - δηλαδή αναλύσεις DNA σε αρχαίο υλικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Sarah Croix, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διδάκτωρ του Τμήματος Αρχαιολογίας και Σπουδών Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου του Άαρχους. «Θα είναι απίστευτα συναρπαστικό να μάθουμε από πού προέρχονταν αυτοί οι άνθρωποι και αν οι ίδιες οικογένειες θάφτηκαν εδώ για πολλές γενιές».