Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης είχε προβλέψει τον πόλεμο στο Ισραήλ από τον Ιούνιο: «Όλη η Μεσόγειος θα γίνει πύλη της κολάσεως» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης είχε προβλέψει τον πόλεμο στο Ισραήλ από τον Ιούνιο: «Όλη η Μεσόγειος θα γίνει πύλη της κολάσεως» (vid)
Ο καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης, είχε προβλέψει από τον Ιούνιο την ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή.

Επίθεση με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους εξαπέλυσε το βράδυ της Τρίτης το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ως απάντηση για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που έγινε σε δύο κύματα.

Πριν μία ημέρα είχε ξεκινήσει η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, υπό τη μορφή στοχευμένων επιθέσεων, με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής να οδηγείται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των τελευταίων ημερών για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Αυτή την κλιμάκωση φαίνεται να είχε προβλέψει τρεις μήνες πριν ο καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης σε συνέντευξη του στο Star.

«Τον Σεπτέμβρη πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε έναν διακρατικό πόλεμο υψίστης σημασίας στη Μέση Ανατολή, τον διακρατικό πόλεμο Ισραήλ - Λιβάνου. Ο πόλεμος Ισραήλ - Λιβάνου δεν είναι ο πόλεμος με κάποιους κατσαπλιάδες, είναι ο πόλεμος δύο κρατών. Ουσιαστικά η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι η Χεζμπολάχ. Αυτό κάτι σημαίνει... ότι από πίσω άγονται και σύρονται και άλλα κράτη», είχε πει στις 25 Ιουνίου στην εκπομπή «Leaders» ο κ. Μάζης και οι προβλέψεις του επαληθεύτηκαν πλήρως.

Στην ίδια εκπομπή ο καθηγητής του ΕΚΠΑ είχε μιλήσει και για τα μεγάλα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα. «Εάν γίνει αυτή η έκρηξη, που θα γίνει... τότε θα εμφανιστούν φαινόμενα του τύπου τα χρηματιστήρια να καταρρέουν, να πέφτει πείνα και των γονέων, ασφάλεια... ξεχάστε τη, όλη η Μεσόγειος να γίνεται ένα είδος πύλης της κολάσεως, η Ελλάς έχει ήδη εισπράξει την απειλή. Θα μου πεις ''αυτό το είπαν για την Κύπρο'', μα γιατί... η Ελλάς δεν είναι η εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου; Τι θα κάνει η Κύπρος όταν η απειλή αυτή υλοποιηθεί; Πώς θα αντιδράσει η Ελλάς για να προστατέψει την Κύπρο;» είχε προβλέψει ο Ιωάννης Μάζης.

Δείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα στο 30.00