Ούτε Έλληνας, ούτε Βάσκος, ούτε Πορτογάλος: Λύθηκε το μυστήριο της καταγωγής του Χριστόφορου Κολόμβου μετά από 500 χρόνια!

Ούτε Έλληνας, ούτε Βάσκος, ούτε Πορτογάλος: Λύθηκε το μυστήριο της καταγωγής του Χριστόφορου Κολόμβου μετά από 500 χρόνια!
Πολλοί ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει την παραδοσιακή θεωρία ότι ο Κολόμβος καταγόταν από τη Γένοβα της Ιταλίας, ενώ άλλες θεωρίες υποστήριζαν ότι είναι Έλληνας, Βάσκος, Πορτογάλος, ακόμη και... Βρετανός.

Μετά από 500 χρόνια δόθηκε απάντηση σε ένα μυστήριο που αφορούσε στην καταγωγή του μεγάλου θαλασσοπόρου Χριστόφορου Κολόμβου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Columbus DNA: His True Origin, που προβλήθηκε από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTVE το Σάββατο, ο Χριστόφορος Κολόμβος, εξερευνητής του 15ου αιώνα, ήταν Εβραίος και καταγόταν από την Ισπανία.

Το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής ημέρας της Ισπανίας και της επετείου της άφιξης του Κολόμβου στον Νέο Κόσμο.

Πιο αναλυτικά, για να λύσουν το αιώνιο μυστήριο με την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια έρευνα 22 ετών, με επικεφαλής τον επιστήμονα Miguel Lorente. Για χρόνια οι ειδικοί ερευνούσαν τα μικροσκοπικά δείγματα λειψάνων που ήταν θαμμένα στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης. Στη συνέχεια τα συνέκριναν με αυτά γνωστών συγγενών και απογόνων και τα ευρήματά τους ανακοινώθηκαν στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Columbus DNA: The true origin» στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό της Ισπανίας TVE το Σάββατο.

 

«Έχουμε DNA από τον Χριστόφορο Κολόμβο, πολύ μερικό, αλλά επαρκές. Έχουμε DNA από τον Ερνάντο Κολόν, τον γιο του», είπε ο Lorente στο πρόγραμμα.

«Και τόσο στο χρωμόσωμα Υ (αρσενικό) όσο και στο μιτοχονδριακό DNA (που μεταδίδεται από τη μητέρα) του Ερνάντο υπάρχουν χαρακτηριστικά συμβατά με την εβραϊκή καταγωγή» τόνισε στη συνέχεια.

Αφού ανέλυσε 25 πιθανά μέρη, ο Lorente είπε ότι ήταν δυνατό μόνο να πούμε ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στη Δυτική Ευρώπη.

Η έρευνα για την εθνικότητα του Κολόμβου περιπλέκεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου όγκου δεδομένων. Αλλά «το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απολύτως αξιόπιστο», είπε ο Lorentε.