Ειδικοί αποκαλύπτουν τις δύο ηλικίες της ζωής μας που κορυφώνεται δραματικά η γήρανση

Επιμέλεια: Newsroom
Ειδικοί αποκαλύπτουν τις δύο ηλικίες της ζωής μας που κορυφώνεται δραματικά η γήρανση
Ειδικοί αποκαλύπτουν τις δύο ηλικίες όπου κορυφώνεται η γήρανση της εμφάνισής μας αλλά και πως μπορούμε να τo αλλάξουμε.

Οι συγγραφείς του βιβλίου «Nonlinear dynamics of multi-omics profiles during human ageing» γνωστοποίησαν μια έρευνα σχετικά με την γήρανση και τiς ηλικίες της ζωής μας όπου αυτή ακμάζει. Οι γιατροί - συγγραφείς χρησιμοποίησαν ένα δείγμα 108 συμμετεχόντων, ηλικίας μεταξύ 25 και 75 ετών, για να καταλάβουν ακριβώς σε ποια ηλικία η γήρανση κάνει «αισθητή» την παρουσία της.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες από την Καλιφόρνια παρακολουθήθηκαν από επιστήμονες οι οποίοι εξέτασαν 135.000 μόρια και μικρόβια - που συλλέχθηκαν μέσω αίματος, και δερματικών επιχρισμάτων. Το συμπέρασμα που έβγαλαν είναι ότι οι κρισιμότερες ηλικίες της ζωής μας, είναι αυτή των 44 και των 60.

«Αποδεικνύεται ότι τα μέσα της δεκαετίας του '40 της ζωής μας είναι μια εποχή δραματικών αλλαγών, όπως και οι αρχές της δεκαετίας του '60 - και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το ποια κατηγορία μορίων εξετάζετε» ανέφερε ο καθηγητής Michael Snyder, γενετιστής και διευθυντής του Κέντρου Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Γιατί συμβαίνει αυτό στις συγκεκριμένες ηλικίες;

Καθώς φτάνουμε στα 40 μας, η ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε τα λίπη και τα σάκχαρα πέφτει απότομα λόγω των αλλαγών στο μεταβολισμό των λιπιδίων μας. Συν τοις άλλοις, τα οστά μας γίνονται πολύ πιο αδύναμα.

 

Καθώς φτάνουμε στα 60, η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος γίνεται ακόμη πιο υποτονική, με αποτέλεσμα να διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης, οι νεφροπάθειες και τα καρδιακά προβλήματα.

Όσον αφορά τον τρόπο επιβράδυνσης της διαδικασίας γήρανσης, η γιατρός της έρευνας Snyder ανέφερε: «Αν θέλετε πραγματικά να φροντίζετε τον εαυτό σας καθώς πλησιάζετε σε αυτές τις περιόδους, η διατροφή είναι η καλύτερη που μπορεί να βοηθήσει την πτώση του μεταβολισμού και των λιπιδίων που εμφανίζεται στη δεκαετία των 40.»

«Η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι σημαντική, ειδικά καθώς φτάνετε στη δεκαετία των 60, όταν υπάρχει δηλαδή και η απώλεια μυϊκής μάζας» ανέφερε χαρακτηριστικά.