Τι είναι το σύνδρομο «Ρεμπέκα» που... σκοτώνει τις σχέσεις

Τι είναι το σύνδρομο «Ρεμπέκα» που... σκοτώνει τις σχέσεις
Το σύνδρομο Ρεμπέκα είναι η νέα... απειλή για τις σχέσεις

Ένας ειδικός εξηγεί ότι το σύνδρομο Ρεμπέκα, είναι η νέα απειλή για τις σχέσεις μας. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση του στο ιστολόγιο του ο ψυχοθεραπευτής Toby Ingham ρίχνει φως σε ένα σύνδρομο που όπως εξηγεί αναμένεται να ταλαιπωρήσει αρκετά τις προσωπικές μας ζωές.

Ο όρος όπως εξηγεί προέρχεται από ένα γοτθικό μυθιστόρημα του 1938, με τίτλο «Rebecca», το οποίο ενέπνευσε τον ψυχαναλυτή Δρ Ντάριαν Λίντερ να επινοήσει τον όρο με βάση τον χαρακτήρα.

Τα άτομα που το βιώνουν μπορεί να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τον/την πρώην σύντροφο του/της συντρόφου τους και να πιστεύουν ότι οι πρώην ήταν πιο όμορφοι, πιο έξυπνοι, πιο σέξι κτλ

Μπορεί να υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας, αμφισβητώντας τα πάντα σχετικά με τη σχέση σας λόγω αυτής της ενοχλητικής αίσθησης ότι ο πρώην τους ήταν καλύτερος από εσάς ή ξεχωριστός με κάποιον τρόπο που εσείς δεν είστε.

 

Αυτός ο τρόπος σκέψης θα μπορούσε να συμβάλει ακόμη και στην εμμονική νεύρωση, η οποία ουσιαστικά «περιγράφει μια κατάσταση όπου το μυαλό παραβιάζεται από ψυχαναγκαστικές λέξεις, εικόνες ή ιδέες. Αυτές οι ανεξέλεγκτες, εμμονικές σκέψεις κυριαρχούν στο μυαλό», σύμφωνα με τον Ingham. Μάλιστα, εξηγεί, ότι ότι το σύνδρομο της Ρεβέκκας, γνωστό και ως αναδρομική ζήλια, προέρχεται από την παιδική μας ηλικία.