Ms.Morris: Η κυρία ξέρει να ραπάρει (vid)

Ms.Morris: Η κυρία ξέρει να ραπάρει (vid)
Η ράπερ που μένει πιστή στις αρχές του είδους και δεν σταματά να εξελίσσεται. Την ομορφιά του ραπ λόγου υπηρετεί και κερδίζει την προσοχή μας.

Η κυρία, η λαίδη, η ξηγημένη τύπισσα, το αλάνι, η χαρούμενη κοπέλα, ο άνθρωπος που επιμένει. Κάπως έτσι διασχίζεις τους δρόμους που σου ανοίγει η εν λόγω καλλιτέχνιδα. Και δεν είναι μόνη της. Ή είναι και όταν αποφασίζει να πιάσει το χέρι κάποιου, αυτό ανήκει σε έναν αληθινό ραπ συνοδοιπόρο, σε έναν άλλο άνθρωπο που αγαπά τη χιπ-χοπ κουλτούρα. Δεν θα πούμε το όνομα, τα ονόματα. Όχι ακόμη. Εντάξει, για ράπερ μιλάμε. Την ακούμε και καταλαβαίνουμε ότι όλα είναι γνωστά, κλασικά και όμορφα πειραματικά. Ναι, η κομψή γυναίκα με το μικρόφωνο στο χέρι και τη φωτιά στο στόμα είναι εδώ και σέβεται, μαθαίνει και δίνει το αγέραστο, το νέο και το διαφορετικό. Προσπαθεί και φαίνεται να τα καταφέρνει. Η διαδρομή δεν έχει τέλος και είναι μεγάλη, δύσκολη, απαιτητική. Και εμείς δεν την αφήνουμε μόνη. Η φωνή και η κίνηση της, κυρίως αυτή, κερδίζουν τη συμπάθεια και την ακρόασή μας. Και το σώμα-φωνή «σπάει» τη μέση σαν αιλουροειδές και στη λεπτή γραμμή του «σκρατς» περπατά, χορεύει, τρέχει, στέκεται και στέλνει ρίμες, flow και «μπιτ» που θυμάσαι, ανακαλύπτεις και προσπαθείς να κατανοήσεις. Καλή φάση! Κυρίες και κύριοι, η κυρία, η Ms. Morris είναι εδώ και αξίζει να την προσέξετε, να την ακούσετε.

Αφήνεις τις άμυνές σου και την ακούς


Η Ms. Morris, με τον τρόπο της, σε υποχρεώνει να αφήσεις τις άμυνές σου και να ακούσεις αυτό που έχει να σου πει. Πληκτρολογείς, λοιπόν, το όνομά της και μπαίνεις στη γνωστή πλατφόρμα αναπαραγωγής μουσικών κομματιών. Συγκεντρώνεσαι, δυναμώνεις την ένταση και «βλέπεις» το «πάτημα» στο «μπιτ». Άνετο, σοβαρό, χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς. Συνεχίζεις. Πας στο επόμενο. Το μουσικό σύμπαν γίνεται πιο μελωδικό, πιο ρευστό, ευχάριστα νωχελικό και η Ms. Morris να προσαρμόζεται εύκολα, άνετα, χαλαρά. Το ήρεμο παιχνίδι στο παρασκήνιο γίνεται πεδίο ανάπτυξης για τις δυνατότητες της φωνής. Η καλλιτέχνιδα επικοινωνεί με το κοινό παίζοντας, αφήνεται στον ρυθμό και τα φωνητικά της γίνονται γερά στηρίγματα για να σταθεί και προχωρήσει το κομμάτι. Συνεχίζεις. Πατάς «play» και σε βρίσκει η φρεσκάδα της κουλτούρας του χιπ-χοπ. Ο DJ να σκρατσάρει, το boom bap να «βαράει» και το flow να «τρέχει» και να σε πηγαίνει εκεί που όλοι χορεύουν, αφήνουν τις υπογραφές τους και ανταλλάσσουν ρίμες. Και συνεχίζεις. Η Ms. Morris μπαίνει σε κάθε ηχητικό-ρυθμικό περιβάλλον και προσαρμόζεται. Η φωνή «γυμνή», σχεδόν α καπέλα και πότε να δυναμώνει, πότε να αγγίζει τον ψίθυρο. Και κάπως έτσι πάει η ιστορία της εν λόγω καλλιτέχνιδας που φυσικά τίποτα δεν πρόκειται να τη σταματήσει. Αναγνώριση και σεβασμός στη Ms. Morris.

«Ravita Brando», ένα δυναμικό δίδυμο


Η Ms. Morris, καλλιτεχνικά, δεν ακολουθεί μοναχική πορεία. Στο ραπ παιχνίδι έχει έναn πολύ καλό συμπαίκτη, τον Pit. Οι δυο τους συγκροτούν το γκρουπ «Ravita Brando». Δυναμικό δίδυμο που προσφέρει πολύμορφο ήχο και γερές ρίμες. Η χημεία τους πολύ καλή. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα ελκυστικό. Σε συνέντευξη που έδωσαν στο «rapnroll» και στη Γεωργία Μουρτζιάπη, διαβάζουμε τα λόγια της Ms. Morris: Η μουσική μας συνεργασία είναι κάτι ζωντανό θα έλεγα. Έχει χτιστεί σιγά-σιγά ένας σταθερός πυρήνας, μέσα στον οποίο δοκιμάζουμε και εξερευνούμε μονοπάτια, ονειρευόμαστε, μοιραζόμαστε, διαφωνούμε,ξενερώνουμε. Όταν μοιράζεσαι τόσα πράγματα και για πολλά χρόνια, νομίζω δημιουργείται κάτι πιο βαθύ από μια απλή μουσική συνεργασία. Οι δυο τους ετοιμάζουν αρκετά πράγματα και ως «Ravita Brando» περιμένουμε τον πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ. Όσοι δεν σταματάτε να ψάχνετε, να αναζητάτε, να περιμένετε το αναπάντεχο και το καλό ραπ, βρείτε τη Ms. Morris, βρείτε τους «Ravita Brando».

 

Ms. Morris σε Spotify, Instagram. Οι «Ravita Brando» σε Spotify, Instagram.


@Photo credits: Spotify