«Μια Υπέροχη Ζώη», για πάντα! (vid)

«Μια Υπέροχη Ζώη», για πάντα! (vid)
Η ταινία του Φρανκ Κάπρα, με τη σπουδαία ερμηνεία του Τζέιμς Στιούαρτ, μένει αγέραστη και σπάνιο χριστουγεννιάτικο δώρο.

Η χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι περίεργη. Νιώθεις ότι μπαίνεις σε μια παρατεταμένη περίοδο «ημιαδράνειας» (sic) και την ίδια στιγμή όλα προχωρούν όπως πρώτα! Έχεις την αίσθηση ότι στο ημερολόγιο και στους δρόμους θα είναι 15 Αυγούστου και πως τίποτα δεν θα ακούγεται. Κάνεις λάθος φυσικά. Τα μαγαζιά ανοιχτά, τα ΜΜΜ γεμάτα, οι καθημερινές υποχρεώσεις σταθερές και μόνο η ησυχία του σχολείου σε πείθει, κάπως, για το εορταστικό πνεύμα. Α, και το κρύο. Βγαίνεις έξω, περπατάς σε στενά, σε μεγάλους δρόμους, συναντάς ανθρώπους και είσαι σίγουρος ότι όλοι θέλουν λίγες μέρες ξεκούρασης και αποσυμπίεσης. Οι άνθρωποι των πόλεων δεν θέλουν να τρέχουν σαν κυνηγημένοι και για λίγο στέκονται, ηρεμούν, αφουγκράζονται τη μειωμένη ένταση των πραγμάτων. Για λίγο όμως…
Τα μπαλκόνια και τα σαλόνια στολισμένα και στις εργάσιμες μέρες που αφειδώς ξοδεύονται μια μικρή αποταμίευση ανάπαυσης. Λίγες μέρες ρεπό και το ξυπνητήρι μένει στο αθόρυβο. Έρχονται τα Χριστούγεννα και δεν δουλεύεις! Το σώμα υπακούει στο μυαλό και μένει λίγο παραπάνω στο κρεβάτι. Όταν τελικά σηκώνεσαι, λίγο μετά τις 09:00, βλέπεις μια ασπρόμαυρη εικόνα στην οθόνη της τηλεόρασης. Μα, δεν την έκλεισα χθες βράδυ; αναρωτιέσαι. Πριν πατήσεις το κόκκινο κουμπί βλέπεις τι παίζει. Για πρώτη φορά ιδιωτικό μέσο προβάλλει μία από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων των εποχών. Έχεις χάσει την αρχή, αλλά θα παρακολουθήσεις οπωσδήποτε το «Μια Υπέροχη Ζωή».

Συγκινεί αληθινά


Η ταινία κυκλοφόρησε το 1946 και μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει τη φρεσκάδα της. Η ασπρόμαυρη εικόνα της «αγκαλιάζει» όλα τα χρώματα του κόσμου και καθετί ανθρώπινο είναι εδώ. Κι αν δεν σας πείθουν τα συναισθηματικά, τα άυλα και τα σκιρτήματα της καρδιάς, διαβάστε αυτό: η χριστουγεννιάτικη αυτή ταινία προτάθηκε για Όσκαρ «Καλύτερης Ταινίας». Ξέρετε πολλές χριστουγεννιάτικες ταινίες που προτάθηκαν για κάτι τέτοιο; Κι αν δεν σας κερδίζει ούτε αυτό, σκεφτείτε τις λέξεις-έννοιες «ελπίδα», «αγάπη», «οικογένεια», «φιλία». Στο φιλμ του Φρανκ Κάπρα όλα αυτά πραγματώνονται και δικαιώνονται με τον πιο γλυκό, αληθινά πονεμένο, δυνατό τρόπο. Το μεγαλείο και η ταπεινή ανθρώπινη πλευρά μαζί με τη «μαγεία» των Χριστουγέννων. Ένα χριστουγεννιάτικο δράμα που συγκινεί με την ευγένεια, τον σεβασμό και την αξιοπρέπειά του. Το «Μια Υπέροχη Ζωή» δείχνει κάτι πολύ απλό, κάτι που λίγοι εννοούν και επιβεβαιώνουν πραγματικά. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ το είπε και το υπενθύμισε πολύ εύστοχα. «Το Μια Υπέροχη Ζωή δείχνει ότι κάθε ανθρώπινο πλάσμα έχει σημασία σε αυτή τη Γη. Και αυτό είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα». Αυτή η ταινία είναι το ανθρώπινο πείσμα απέναντι στην ανθρώπινη αδικία, ατυχία.

Ένας άνθρωπος τα κάνει όλα δυνατά


Ο Φρανκ Κάπρα χαρτογραφεί τις απογοητεύσεις και τις χαρές μέσα στο πλαίσιο της αμερικανικής ιστορίας των αρχών-μέσων του 20ου αιώνα. Το «Μια Υπέροχη Ζωή» δοκιμάζει τα προσωπικά, συλλογικά, συμφέροντα. Δημιουργεί, αντανακλά, την ένταση που μας βρίσκει ατομικά, συνολικά. Οι ευκαιρίες για ατομική ευημερία στερούνται από τους χαρακτήρες και προτάσσεται η κοινή προσπάθεια και η κάθαρση του εαυτού. Και όμως, η ατομική υπηρεσία, το ανθρώπινο μεγαλείο, αυτά είναι που εξυψώνουν την πόλη, το «Bedford Falls». Ένας άνθρωπος, ο Τζορτζ Μπέιλι, τον υποδύεται εκπληκτικά ο Τζέιμς Στιούαρτ, τα κάνει όλα δυνατά και αυτό είναι υπέροχο!
Η ιστορία, η σύλληψή της, απλή και αφοπλιστικά ελκυστική. Την παραμονή των Χριστουγέννων άγγελος κατεβαίνει στη γη για να αποτρέψει έναν οικογενειάρχη, που κατηγορείται για κατάχρηση, από την αυτοκτονία. Βλέπουμε τη ζωή του σε φλας μπακ και η αλήθεια ξεκινά. Η ταινία έλαβε ανάμεικτες κριτικές, πιο κοντά στην αρνητική αποτίμηση. Παρ’ όλα αυτά, η ευρηματικότητα, το χιούμορ και η στοργή του Κάπρα για τους ανθρώπους κράτησαν τη λάμψη, τη φλόγα, της ταινίας ζωντανή. Και μπορεί να μην είναι η καλύτερη ταινία του σκηνοθέτη (σ.σ αξεπέραστο το Συνέβη μια νύχτα), όμως, όπως είπε ο Όρσον Ουέλς, που έπαιξε στη μεταφορά του φιλμ στην τηλεόραση, «δεν μπορείς να μισήσεις αυτή την ταινία».

 

*Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το άρθρο Review: It’s a Wonderful Life [timeOut] και τη Wikipedia.

@Photo credits: imdb