Αρρωσταίνεις συχνά; Ποιες τροφές να προτιμάς και ποιες να αποφεύγεις

Επιμέλεια: Newsroom
Αρρωσταίνεις συχνά; Ποιες τροφές να προτιμάς και ποιες να αποφεύγεις
Γιατρός αποκαλύπτει τα τρόφιμα που πρέπει να «κόψουμε» αν θέλουμε να αρρωσταίνουμε λιγότερο μέσα στον χρόνο.

Ο Δρ Chris van Tulleken, γιατρός μοριακής ιολογίας, παρουσιαστής ιατρικών προγραμμάτων του BBC και συγγραφέας του βιβλίου 2023's Ultra-Processed People, αποκάλυψε ποια τρόφιμα θα πρέπει να «κόψουμε» από την καθημερινότητά μας, ώστε να αρρωσταίνουμε λιγότερο μέσα στον χρόνο.

Εξηγώντας αρχικά τις ανησυχίες του σχετικά με την υπερβολική εξάρτηση της κοινωνίας από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, ο van Tulleken εξήγησε πώς πιστεύει ότι η διακοπή των συγκεκριμένων τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λίπη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών κατά περίπου «60%».

Κατά τη διάρκεια μια συνέντευξης του, ο Δρ van Tulleken αποκάλυψε ότι περίπου το 75% των θερμίδων παγκοσμίως προέρχεται από τις ίδιες έξι εταιρείες.

«Η ανθρώπινη διατροφή, η οποία στην πραγματικότητα θα έπρεπε να περιλαμβάνει χιλιάδες, διαφορετικά είδη πραγμάτων, έχει πλέον - εξαιτίας των πιέσεων της εμπορικής αποτελεσματικότητας - περιοριστεί σε έναν πολύ μικρό αριθμό εταιρειών», εξήγησε.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των μη επεξεργασμένων, των επεξεργασμένων και των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων;

Ο γιατρός συνέχισε να εξηγεί τη διαφορά μεταξύ των τύπων τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά. Ως μη επεξεργασμένα νοούνται τα τρόφιμα, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το γάλα, το τυρί και ο καπνιστός σολομός, έχουν αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παρασκευάζονται και να πωλούνται σε βιομηχανική κλίμακα ο van Tulleken λέει ότι αυτά είναι που είναι και επιβλαβή για την υγεία μας. Παραδείγματα των Υπερτροφικών τροφίμων είναι τα γλυκά, τα κέικ, τα πατατάκια και τα είδη γρήγορου φαγητού.

Ο Δρ van Tulleken υποστήριξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του 60% των ασθενειών στις οποίες περιλαμβάνονται οι καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση, ο διαβήτης, ακόμη και ορισμένοι καρκίνοι - θα μειωνόταν με την εξάλειψη αυτών των τροφίμων από τη διατροφή μας.