Μετά τον Μαραθώνιο: Συμβουλές για τη φροντίδα των ποδιών από εξειδικευμένη ποδολόγο 

Newsroom
Μετά τον Μαραθώνιο: Συμβουλές για τη φροντίδα των ποδιών από εξειδικευμένη ποδολόγο 
Το περασμένο Σαββατοκύριακο θυμηθήκαμε με αφορμή τον Κλασικό Μαραθώνιο τι σημαίνει η χαρά της συμμετοχής ανεξαρτήτως χιλιομέτρων, η ψυχική δύναμη των δρομέων αλλά και η φυσική κατάσταση.

Όμως, αρκετές φορές μιλάμε δίνουμε βάση στην διαδικασία της προετοιμασίας, και αμελούμε την αποθεραπεία. Τι γίνεται όταν ο αγώνας τελειώνει; Πώς πρέπει να φροντίσουμε πέρα από το σώμα μας και τα πέλματά μας, τα οποία έχουν καταπονηθεί;

Η ποδολόγος Άννα Παγκά, co-owner της Medi foot, μέλος της Ομοσπονδίας Γάλλων Ποδολόγων και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδολόγων, δίνει πολύτιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση τραυματισμών, την αποκατάσταση και την καθημερινή φροντίδα που χρειάζονται τα πόδια των δρομέων.

Τι φροντίδα χρειάζονται τα πόδια τις επόμενες μέρες μετά τον Μαραθώνιο;

Πρώτα από όλα να πούμε ένα μπράβο σε όσους συμμετέχουν. Τα πόδια σου σε πήγαν μακριά, τώρα όμως είναι η σειρά σου να τα φροντίσεις. Μετά από έναν Μαραθώνιο, τα πόδια χρειάζονται πρώτα απ’ όλα ξεκούραση. Είναι σημαντικό να ελεγχθούν για πιθανούς τραυματισμούς, είτε στα νύχια είτε στο δέρμα. Σε περίπτωση που εντοπιστούν τραυματισμοί, θα πρέπει να αποκατασταθούν με τη βοήθεια αν κριθεί απαραίτητο, κάποιου ειδικού.

Ποια είναι η day routine για τη φροντίδα των ποδιών κάποιου που τρέχει ερασιτεχνικά;

Η καθημερινή φροντίδα των ποδιών για έναν ερασιτέχνη δρομέα είναι εξίσου σημαντική. Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται προσεκτικά και να περιλαμβάνει καθαρισμό ανάμεσα στα δάχτυλα, ενώ το στέγνωμα πρέπει να είναι εξονυχιστικό, ώστε να μην παραμένει καθόλου υγρασία. Τα νύχια πρέπει να κόβονται σε ευθεία γραμμή, με ελαφρύ στρογγύλεμα στις γωνίες για την αποφυγή τραυματισμών. Τέλος, είναι απαραίτητη η χρήση ενυδατικής και αναπλαστικής κρέμας, που βοηθά στην ελαστικότητα και θρέψη του δέρματος.

Ποια σημάδια μετά το τρέξιμο δείχνουν ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό;

Αν μετά το τρέξιμο εμφανιστεί πόνος στα πόδια, τότε είναι καλό να απευθυνθούμε σε ειδικό. Τραυματισμοί στα νύχια, φουσκάλες ή αιματώματα είναι σημάδια που απαιτούν άμεση προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Γενικά, να έχουμε στο μυαλό μας ότι μετά από τέτοιου μεγέθους καταπόνηση, είναι σημαντικό να γίνει έλεγχος από έναν ειδικό ποδολόγο ακόμα και προληπτικά.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζει κανείς παπούτσια για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων;

Η αλλαγή παπουτσιών για μεγάλες αποστάσεις είναι κάτι που δεν πρέπει να αμελείται. Ένας δρομέας θα πρέπει να αντικαθιστά τα παπούτσια του μόλις νιώσει ότι δεν του προσφέρουν την αρχική στήριξη και άνεση, χωρίς να περιμένει να φθαρούν εντελώς. Επιπλέον, είναι απαραίτητο το νέο ζευγάρι παπουτσιών να «δουλευτεί» πριν από τη χρήση του σε μεγάλες αποστάσεις, για να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί.

Πόσο σημαντική είναι η επιλογή της κατάλληλης κάλτσας;

Η επιλογή της κάλτσας παίζει καθοριστικό ρόλο για έναν δρομέα, καθώς προσφέρει προστασία και άνεση. Μια καλή κάλτσα απορροφά τον ιδρώτα, έχει αντιολισθητικές ιδιότητες, και συμβάλλει στην απορρόφηση των κραδασμών και της πίεσης που δέχονται τα πόδια. Έτσι, εκτός από άνεση, προσφέρει και σημαντική προστασία. Στην αγορά, μπορεί να βρει κανείς αθλητικές κάλτσες κατάλληλες για τέτοια χρήση.

Τι μπορεί να διορθώσει ένας ποδολόγος;

Ο ρόλος του ποδολόγου είναι πολύπλευρος. Από πρακτικής πλευράς, διορθώνει τις βλάβες που εμφανίζονται και προκαλούν πόνο ή αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού στα πέλματα, τα δάχτυλα και τα νύχια. Από θεωρητικής πλευράς, παρέχει συμβουλές για τη σωστή φροντίδα των ποδιών, καθοδηγεί τους ασθενείς στην πρόληψη τραυματισμών και ενημερώνει για τις κατάλληλες πρακτικές που πρέπει να υιοθετήσουν για τη διατήρηση της υγείας των ποδιών τους. Σε κάθε περίπτωση αν κάποιος είναι δρομέας, καλό είναι να βάλει στο πρόγραμμά του και την επίσκεψη σε ειδικό ποδολόγο ώστε να τον παρακολουθεί τακτικά.

Περισσότερα στο medifoot.gr