Η ανατρεπτική δήλωση του Βασίλη Διαμαντόπουλου: «Kαλά κάνανε και κάψανε την ελληνική σημαία γιατί αυτό το πανί αντιπροσωπεύει μια σαπίλα» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η ανατρεπτική δήλωση του Βασίλη Διαμαντόπουλου: «Kαλά κάνανε και κάψανε την ελληνική σημαία γιατί αυτό το πανί αντιπροσωπεύει μια σαπίλα» (vid)
Ο σπουδαίος ηθοποιός γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 15 Νοέμβρη του 1920 και είχε προκαλέσει άισθηση το 1995 με το σχόλιο του για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας.

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος ήταν ένα από τα σπάνια παραδείγματα καλλιτέχνη, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της χρυσής μεταπολεμικής γενιάς, που άφησε το δικό του αποτύπωμα στο θέατρο και στο σινεμά, ενώ κατάφερε ακόμη και μέσω της τηλεόρασης να περάσει το δικό του στίγμα. Όπως έλεγε «εγώ ευτυχώς δεν έχω πάψει να ονειρεύομαι. Δεν έχω πάψει να θέλω. Βέβαια αυτό κοστίζει κόπους, διαψεύσεις, όμως αυτό δεν με πειράζει. Το να αγωνίζεται κανείς είναι κι αυτό μια ηδονή».

Ο διακεκριμένος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 15 Νοέμβρη του 1920 και είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε την αίσθηση που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος ήταν γνωστός και για την έντονη συνδικαλιστική και αριστερή του δράση. Υπήρξε οργανωμένο μέλος του ΚΚΕ και συμμετείχε ενεργά στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Τέτοιες μέρες πριν 29 χρόνια η Πρυτανεία είχε επιτρέψει την παραβίαση του ασύλου και την εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο με σκοπό να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια.

 

Αυτό που είχε μείνει, ωστόσο, από τα επεισόδια του 1995 έξω από το Πολυτεχνείο ήταν το κάψιμο της Ελληνικής σημαίας (για την ακρίβεια δεν ήταν μια αλλά πολλές που κάηκαν εκείνη τη νύχτα). Οι καταληψίες προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ο προφανής: Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οι καταληψίες ήταν αναρχικοί άρα ήθελαν να δώσουν έναν αντικρατικό χαρακτήρα στο γεγονός και ο δεύτερος ήταν πως ήταν μια απάντηση στις προκλήσεις των ακροδεξιών (τα κανάλια τους εμφάνιζαν ως «αγανακτισμένους πολίτες») που είχαν μαζευτεί στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο και υπό την ανοχή της αστυνομίας έκαναν και αυτοί επιθέσεις στους καταληψίες.

Λίγες μέρες αργότερα ο αγαπημένος ηθοποιός κλήθηκε να σχολιάσει το κάψιμο της ελληνικής σημαίας. Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος είχε πει συγκεκριμένα: «Είναι ένα πανί που το έδωσαν σε έναν ράφτη και που το ‘ραψε καταλλήλως και δεν έχει καμία παραπέρα σημασία. Εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι αυτό που υπάρχει πίσω από το σύμβολο. Συμβολίζει μία κοινωνία πολιτισμένη που ξέρει τους στόχους της, μια κοινωνία αποφασισμένη να ορμήσει, να αγωνιστεί. Αυτό, ναι. Το σέβομαι και το προσκυνώ. Αλλά αυτό το πανί που κάψανε, καλά κάνανε και το κάψανε. Γιατί αυτό το πανί αντιπροσωπεύει μια σαπίλα σήμερα. Να διώξουμε τη σαπίλα πρώτα».